Domowa przyprawa do kebabu

Domowa przyprawa do kebabu
  • Marcin
  • 20 grudnia 2020

Bardzo popularna w ostatnich latach przyprawa do kebabu, najczęściej trafia do naszych domów jako gotowa mieszanka. Oczywiście co firma to troszeczkę inny smak oraz skład przyprawy. Dlatego osobiście wolę takie mieszanki przygotowywać samemu, dokładnie tak jak lubię. Już wcześniej dodałem do przepiśnika przyprawę do gulaszu oraz mięsa mielonego, a teraz przyszedł czas by podzielić się z Wami przyprawą do kebabu. Jej wykonanie to prościzna a składniki bez problemu dostaniecie w niemal każdym sklepie. Tym bardziej zachęcam do jej przygotowania i cieszenia się smakiem kebabu dokładnie tak jak lubicie! Dzięki przygotowanej domowej przyprawie do kebabu, będziecie mieś pewność, że jest to mieszanka bez chemicznych wzmacniaczy smaku oraz innych ulepszaczy.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół łyżeczki ziaren kolendry,
  • pół łyżeczki białej gorczycy,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 1 goździk,
  • 1/3 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki cebuli suszonej,
  • szczypta papryczki chili,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru

(ilość produktów dla przygotowania 6 łyżeczek przyprawy do kebabu)

przyprawa do kebabu
przyprawa do kebabu
przyprawa do kebabu
przyprawa do kebabu

WYKONANIE


Domowa przyprawa do kebabu

  1. Do moździerza wrzuć kolendrę, gorczycę, jałowiec oraz goździk.
  2. Dokładnie rozetrzyj przyprawy w moździerzu, tak by powstał maksymalnie drobny proszek.
  3. Następnie do roztartych przypraw w moździerzu dodaj pozostałe składniki, czyli: curry, czosnek granulowany, czerwoną słodką paprykę, majeranek, rozmaryn, cebula suszona, chilli, sól i cukier.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu, aż mieszanka będzie jednolita.
  5. Po tym przyprawa do kebabu jest gotowa.

MIEJ POD RĘKĄ

  • moździerz

CENNE RADY

Przyprawę możesz przechowywać w szczelnym pojemniku (najlepiej słoiczku), dzięki czemu nie musisz martwić się, że porcja przyprawy okazała się zbyt duża lub że przyprawa straci smak i aromat w czasie, gdy nie będziesz jej używał.

Oczywiście możesz zmienić proporcje przyprawy pod swój smak. Podane przeze mnie składniki i ich ilości to jest przepis na przyprawę, która najbardziej mi zasmakowała. A przecież nie każdemu smakuje to samo.

SPOSÓB PODANIA

Przyprawa do kebabu to dopiero początek gotowania. Wykorzystaj ją do przygotowania innych przepisów na gotowe dania np. Domowa tortilla kebab – lepsza niż na mieście.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!