Smażony camembert
Jeden z ulubionych przysmaków mojej drugiej i lepszej połowy – smażony camembert. Tutaj w wersji tradycyjnej, choć wyśmienicie smakuje również z grilla. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na szybki ale efektowny obiad, to oto go znalazłeś. Przekonaj się sam jak łatwo przygotować smażony ser camembert w chrupiącej panierce.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 sery camembert,
- 1 jajko,
- panierka:
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- olej rzepakowy do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Ser trzymaj jak najdłużej w lodówce, im będzie zimniejszy tym mniejsze prawdopodobieństwo, że rozpłynie nam na patelni.
- Do głębokiego talerza wbij jajko i rozkłóć je widelcem na niemal jednolity płyn.
- Do drugiego talerza wsyp składniki panierki i dokładnie wymieszaj.
- Wyciągnij sery z lodówki i pojedynczo panieruj. Najpierw zamocz ser w jajku, z góry, doły i boków.
- Następnie obtocz w przygotowanej panierce z każdej strony.
- Ponownie włóż, opanierowany już ser do jajka ale tylko z góry i dołu. Przełuż ponownie do panierki i jeszcze raz obtocz wierzch i spód sera.
- Na patelnię wlej olej, tak by przykrył całe dno patelni. Rozgrzej.
- Na rozgrzany olej wkładaj opanierowany ser i smaż na średnim ogniu aż do zarumienienia (u mnie trwało to 2-3 minuty).
- Po tym czasie, obróć ser za pomocą szczypiec. Smaż ser z drugiej strony do uzyskania rumianego koloru.
- Gotowy, smażony camembert przełóż na przygotowany talerz.
Smażony camembert
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 głębokie talerze,
- patelnię,
- szczypce kuchenne,
CENNE RADY
Ser trzymaj jak najdłużej w lodówce. Im będzie chłodniejszy, tym mniej prawdopodobne, że wypłynie nam na patelni. W niektórych przepisach, można spotkać nawet rady, by umieścić go w zamrażarce na 15-20 minut przed smażeniem, mi jednak wystarcza chłodzenie w lodówce.
SPOSÓB PODANIA
Niemal obowiązkowe jest podanie smażonego sera camembert z żurawiną – idealnie pasuje ona do tego dania. Jako dodatek możesz podać domowe frytki, a do tego jeszcze dowolny dodatek najlepiej ze świeżych warzyw, na przykład szybką sałatkę z pomidorków koktajlowych.
polecane PRZEPISY