smażony camembert

Smażony camembert

Jeden z ulubionych przysmaków mojej drugiej i lepszej połowy – smażony camembert. Tutaj w wersji tradycyjnej, choć wyśmienicie smakuje również z grilla. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na szybki ale efektowny obiad, to oto go znalazłeś. Przekonaj się sam jak łatwo przygotować smażony ser camembert w chrupiącej panierce.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 sery camembert,
  • 1 jajko,
  • panierka:
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • olej rzepakowy do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Ser trzymaj jak najdłużej w lodówce, im będzie zimniejszy tym mniejsze prawdopodobieństwo, że rozpłynie nam na patelni.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajko i rozkłóć je widelcem na niemal jednolity płyn.
  3. Do drugiego talerza wsyp składniki panierki i dokładnie wymieszaj.
  4. Wyciągnij sery z lodówki i pojedynczo panieruj. Najpierw zamocz ser w jajku, z góry, doły i boków.
  5. Następnie obtocz w przygotowanej panierce z każdej strony.
  6. Ponownie włóż, opanierowany już ser do jajka ale tylko z góry i dołu. Przełuż ponownie do panierki i jeszcze raz obtocz wierzch i spód sera.
  7. Na patelnię wlej olej, tak by przykrył całe dno patelni. Rozgrzej.
  8. Na rozgrzany olej wkładaj opanierowany ser i smaż na średnim ogniu aż do zarumienienia (u mnie trwało to 2-3 minuty).
  9. Po tym czasie, obróć ser za pomocą szczypiec. Smaż ser z drugiej strony do uzyskania rumianego koloru.
  10. Gotowy, smażony camembert przełóż na przygotowany talerz.

Smażony camembert

smażony camembert
smażony camembert
smażony camembert
smażony camembert

MIEJ POD RĘKĄ


  • 2 głębokie talerze,
  • patelnię,
  • szczypce kuchenne,

CENNE RADY


Ser trzymaj jak najdłużej w lodówce. Im będzie chłodniejszy, tym mniej prawdopodobne, że wypłynie nam na patelni. W niektórych przepisach, można spotkać nawet rady, by umieścić go w zamrażarce na 15-20 minut przed smażeniem, mi jednak wystarcza chłodzenie w lodówce.

SPOSÓB PODANIA


Niemal obowiązkowe jest podanie smażonego sera camembert z żurawiną – idealnie pasuje ona do tego dania. Jako dodatek możesz podać domowe frytki, a do tego jeszcze dowolny dodatek najlepiej ze świeżych warzyw, na przykład szybką sałatkę z pomidorków koktajlowych.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl