sos do hamburgerów jak z maka

Sos do hamburgerów. Prawie jak z M…!

Prawdziwy fan burgerów doskonale wie, że to sos w hamburgerze jest najważniejszy! Właśnie dlatego dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na najlepszy moim zdaniem sos do hamburgerów, który spowoduje, że domowe burgsy będą równie dobre lub nawet lepsze, niż te na mieście! Przepis nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne, dzięki czemu każdy bez problemu go przygotuje we własnej kuchni. Kluczem do doskonałego smaku sosu jest harmonia smaków, która równoważy kwaśne ogórki i ocet z wytrawnością mięsa i cebuli, goryczą musztardy i słodkością cukru. Zresztą przekonajcie się sami!

Przepis sprawdzony i polecony. A teraz czas na moją osobistą rekomendację: TOP atrakcje w Poznaniu – zobacz, co mi się najbardziej podobało.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 1 bardzo mała cebula lub dymka (tylko biała część),
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki octu winnego,
  • 1 średni ogórek konserwowy lub kilka małych,
  • 1 szczypta czosnku granulowanego,
  • wrzątek do sparzenia cebuli,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji sosu, dla przygotowania 4 burgerów)

WYKONANIE


  1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy na sitko, na którym następnie sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy do odcieknięcia.
  2. ogórka konserwowego kroimy również w bardzo drobną kostkę.
  3. Do miski dodajemy majonez, sparzoną cebulę i musztardę a następnie wszystko mieszamy.
  4. Dalej do miski dodajemy czosnek granulowany, ocet i cukier. Mieszamy tak długo, dopóki cukier się nie rozpuści.
  5. Dodajemy pokrojonego ogórka konserwowego i po raz ostatni mieszamy sos do hamburgerów.
  6. Gotowe! Sos do hamburgerów gotowy!

Sos do hamburgerów. Prawie jak z M…!

sos do hamburgerów
sos do hamburgerów
sos do hamburgerów
sos do hamburgerów
sos do hamburgerów jak z maka

MIEJ POD RĘKĄ


  • sitko,
  • miska,

CENNE RADY


Zamiast octu winnego możesz użyć octu spirytusowego, jednak warto wtedy dodać nieco więcej cukru (w sumie około 2/3 łyżeczki).

SPOSÓB PODANIA


Sos do hamburgerów to jeden ze składników, który potrzebujemy by przygotować domowe hamburgery. Można podawać go również jako doskonały dodatek do wędlin czy potraw z grilla.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl