Sos do hamburgerów. Prawie jak z M…!
Prawdziwy fan burgerów doskonale wie, że to sos w hamburgerze jest najważniejszy! Właśnie dlatego dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na najlepszy moim zdaniem sos do hamburgerów, który spowoduje, że domowe burgsy będą równie dobre lub nawet lepsze, niż te na mieście! Przepis nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne, dzięki czemu każdy bez problemu go przygotuje we własnej kuchni. Kluczem do doskonałego smaku sosu jest harmonia smaków, która równoważy kwaśne ogórki i ocet z wytrawnością mięsa i cebuli, goryczą musztardy i słodkością cukru. Zresztą przekonajcie się sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki majonezu,
- 1 bardzo mała cebula lub dymka (tylko biała część),
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
- pół łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki octu winnego,
- 1 średni ogórek konserwowy lub kilka małych,
- 1 szczypta czosnku granulowanego,
- wrzątek do sparzenia cebuli,
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji sosu, dla przygotowania 4 burgerów)
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy na sitko, na którym następnie sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy do odcieknięcia.
- ogórka konserwowego kroimy również w bardzo drobną kostkę.
- Do miski dodajemy majonez, sparzoną cebulę i musztardę a następnie wszystko mieszamy.
- Dalej do miski dodajemy czosnek granulowany, ocet i cukier. Mieszamy tak długo, dopóki cukier się nie rozpuści.
- Dodajemy pokrojonego ogórka konserwowego i po raz ostatni mieszamy sos do hamburgerów.
- Gotowe! Sos do hamburgerów gotowy!
Sos do hamburgerów. Prawie jak z M…!
MIEJ POD RĘKĄ
- sitko,
- miska,
CENNE RADY
Zamiast octu winnego możesz użyć octu spirytusowego, jednak warto wtedy dodać nieco więcej cukru (w sumie około 2/3 łyżeczki).
SPOSÓB PODANIA
Sos do hamburgerów to jeden ze składników, który potrzebujemy by przygotować domowe hamburgery. Można podawać go również jako doskonały dodatek do wędlin czy potraw z grilla.