Sos tzatziki
Sos tzatziki to najprawdopodobniej największy hit ostatnich lat jeżeli chodzi o… grillowanie! Ten grecki sos, bazujący na ogórkach, czosnku, jogurcie i oliwie z oliwek stał się niemal obowiązkowym dodatkiem do dań z grilla. Jest zaletą jest smak, intensywny czosnkowy aromat, łatwość przygotowania i ogólnodostępne składniki. No i najważniejsze, podobno pasuje do wszystkiego:) Poniżej poznacie mój przepis na sos tzatziki, bo prawda jest taka, że każdy przygotowuje go po swojemu, nawet Grecy! Dlatego jeżeli nie jesteście poszukiwaczami oryginalnych receptur (których może w ogóle nie być) a szukacie sprawdzonego przepisu i doskonałego smaku, to doskonale trafiliście!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ogórek,
- 2 łyżeczki majonezu,
- pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- sól, pieprz
- opcjonalnie do podania koperek,
(ilość produktów dla przygotowania 350 ml sosu)
WYKONANIE
- Ogórka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Solidnie posól startego ogórka (ok. 1/3 łyżeczki soli) i odstaw na kilka minut by puścił wodę.
- W międzyczasie, gdy ogórek „puszcza” przygotuj pozostałe składniki.
- Do przygotowanej miski włóż jogurt naturalny, majonez i musztardę.
- Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę wprost do miski z jogurtem.
- Na koniec dodaj dodaj, najlepiej świeżo zmielony pieprz.
- Po kilku minutach odciśnij dłonią starte ogórki. Wyciśnij jak najwięcej wody, dzięki czemu sos tzatziki nie zrobi się wodnisty. Odciśnięte ogórki dodaj do miski.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe.
Sos tzatziki
MIEJ POD RĘKĄ
- miseczkę,
- praskę do czosnku,
CENNE RADY
Nie szukaj oryginalnej receptury na sos tzatziki… Moim zdaniem może być z nią jak np. z pizzą, która w zależności od regionu Włoch wygląda, smakuje i przygotowywana jest inaczej. W gotowaniu chodzi o to by Tobie smakowało, to co właśnie przygotowałeś, dlatego dla mnie musztarda w tym przepisie jest OK a dla kogoś innego będzie kpiną z greckiej receptury… Mi smakuje właśnie tak:)
SPOSÓB PODANIA
Sos tzatziki to dodatek do dań mięsnych lub potraw z grilla, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Dla dekoracji możesz posypać go odrobiną koperku.
polecane PRZEPISY