Szybka sałatka ze szprotami
Sałatka ze szprotami podwędzanymi w oleju wydaje się banalna a nawet mało wyszukana, dla mnie jednak to przysmak z rodzinnego domu. Pewnie to jedyny „przepis” który stworzyłem na podstawie tego co w domu przegotowywał mój tata. Na pewno nie nazywał tego sałatką ale dla mnie równie dobrze może nią zostać. Składniki, które są do niej potrzebne są łatwo dostępne a im lepszej jakości pomidory i ogórki dostaniemy, tym smaczniejsze będzie całe danie. Najlepsze są oczywiście pomidory polne, z których nie tylko wychodzi cudowny przecier pomidorowy ale również są wyśmienite same w sobie. Warto również poszukać dobrych ogórków, choć domyślam się, że nie każdy może je zerwać w swoim ogródku. Mimo wszystko, nawet gdy nie ma sezonu na pomidory i ogórki, warto przygotować sałatkę z dostępnych warzyw bo o smaku sałatki najbardziej decyduje oczywiści rybka z puszki! Dla wielu sałatka ze szprotami może być „egzotycznym” doznaniem smakowym, ale uwierzcie mi że smak sałatki jest bardzo przyjemny! Osobiście polecam!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 8 szprotów podwędzanych w oleju wraz z 2 łyżkami oleju od ryb,
- 2 pomidory,
- 2 ogórki,
- pół małej cebuli,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji sałatki)
WYKONANIE
- Pomidory, ogórki oraz koperek opłucz pod bieżącą wodą.
- Przygotuj miskę a następnie wrzucaj do niej składniki sałatki.
- W pierwszej kolejności pokrój w „łódeczki” pomidory. Następnie pokrój ogórka w grubsze plasterki i dodaj do miski. Jeżeli nie lubisz skórki, możesz wcześniej warzywa obrać.
- Na pomidory i ogórki dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę.
- Koperek posiekaj na dosyć duże kawałki i posyp nim warzywa w misce.
- Posól i popieprz całość według uznania.
- Na wierzch warzyw połóż szproty podwędzane w całości.
- Dalej polej sałatkę olejem od szprotów, który świetnie sprawdza się jako sos sałatkowy.
- Sałatka ze szprotami gotowa do podania!
Szybka sałatka ze szprotami
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę lub głęboki talerz,
CENNE RADY
Szproty to tylko jedna z propozycji. Do sałatki można dodać tak na prawdę ulubioną konserwę rybną, jeżeli tylko w takiej postaci będzie Wam smakowało. Osobiście polecam szproty podwędzane lub inne wędzone ryby w oleju (śledź lub makrela). Właśnie ten posmak wędzenia jest dopełnieniem całości.
SPOSÓB PODANIA
Sałatka ze szprotami podwędzanymi idealnie sprawdzi się podana razem z pieczywem. Może to być świeży chleb albo pieczywo czosnkowe, które przygotujesz w kilka minut.