Tagliatelle z bobem
Sezon na bób nie trwa długo! Dlatego trzeba wykorzystać każdą chwilę na przygotowanie potraw, w których jest on najważniejszym składnikiem. A z racji, że uwielbiam makarony oto moja wariacja kulinarna, która łączy w sobie makaron i sezonowy bób. Oto tagliatelle z bobem, kindziukiem, fetą i pomidorami! Szybki obiad i sezonowe składniki w połączeniu z dobrą wędliną, czyli kindziukiem to musi być sukces! Tak właśnie było, przekonaj się sam.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu tagliatelle,
- 150 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu (Jak ugotować bób? Oto przepis)
- 50 g kindziuka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pomidor,
- 50 g sera feta,
- mały pęczek świeżej bazylii,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak by był al dente.
- Następnie pokrój cebulę w ćwierć pasterki oraz czosnek w plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie już gorąca dodaj pokrojoną cebulę i przesmaż ją na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i smaż wszystko kolejne 30 sekund.
- Dodaj na patelnię bób i przesmaż go przez 2 minuty.
- W czasie gdy bób się smaży, pokrój pomidora w ćwierć plasterki. Gdy miną dwie minuty, dodaj na patelnię pokrojonego pomidora i smaż dalej przez kolejną minutę.
- Pokrój kindziuka w paski.
- Na patelnię, po upływie minuty smażenia dodaj makaron oraz pokrojonego kindziuka. Przed wymieszaniem pokrusz ser feta po wierzchu. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj całość na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Pod koniec smażenia dodaj na patelnię pokrojoną, świeżą bazylię. Jeszcze raz wymieszaj całość i zestaw z ognia. Tagliatelle z bobem jest gotowe do podania.
Tagliatelle z bobem
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- sito,
- dużą patelnię
CENNE RADY
Bób możesz ugotować wcześniej (polecam skorzystać z mojego przepisu – Gotowany bób, czyli jak ugotować bób?), na przykład poprzedniego dnia. Obierz go ze skóry, gdy będzie jeszcze ciepły, wtedy jest to najłatwiejsze. Przechowuj go przez noc w lodówce.
SPOSÓB PODANIA
Tagliatelle z bobem to danie gotowe do serwowania, bez żadnych dodatków. Jeżeli chcesz by wyglądało jeszcze bardziej efektownie, udekoruj z wierzchu świeżą bazylią.
polecane PRZEPISY