tagliatelle z bobem

Tagliatelle z bobem

Sezon na bób nie trwa długo! Dlatego trzeba wykorzystać każdą chwilę na przygotowanie potraw, w których jest on najważniejszym składnikiem. A z racji, że uwielbiam makarony oto moja wariacja kulinarna, która łączy w sobie makaron i sezonowy bób. Oto tagliatelle z bobem, kindziukiem, fetą i pomidorami! Szybki obiad i sezonowe składniki w połączeniu z dobrą wędliną, czyli kindziukiem to musi być sukces! Tak właśnie było, przekonaj się sam.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 200 g makaronu tagliatelle,
  • 150 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu (Jak ugotować bób? Oto przepis)
  • 50 g kindziuka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 50 g sera feta,
  • mały pęczek świeżej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak by był al dente.
  2. Następnie pokrój cebulę w ćwierć pasterki oraz czosnek w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie już gorąca dodaj pokrojoną cebulę i przesmaż ją na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i smaż wszystko kolejne 30 sekund.
  4. Dodaj na patelnię bób i przesmaż go przez 2 minuty.
  5. W czasie gdy bób się smaży, pokrój pomidora w ćwierć plasterki. Gdy miną dwie minuty, dodaj na patelnię pokrojonego pomidora i smaż dalej przez kolejną minutę.
  6. Pokrój kindziuka w paski.
  7. Na patelnię, po upływie minuty smażenia dodaj makaron oraz pokrojonego kindziuka. Przed wymieszaniem pokrusz ser feta po wierzchu. Wymieszaj wszystko i podgrzewaj całość na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  8. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię pokrojoną, świeżą bazylię. Jeszcze raz wymieszaj całość i zestaw z ognia. Tagliatelle z bobem jest gotowe do podania.

Tagliatelle z bobem

tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem
tagliatelle z bobem

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • sito,
  • dużą patelnię

CENNE RADY


Bób możesz ugotować wcześniej (polecam skorzystać z mojego przepisu – Gotowany bób, czyli jak ugotować bób?), na przykład poprzedniego dnia. Obierz go ze skóry, gdy będzie jeszcze ciepły, wtedy jest to najłatwiejsze. Przechowuj go przez noc w lodówce.

SPOSÓB PODANIA


Tagliatelle z bobem to danie gotowe do serwowania, bez żadnych dodatków. Jeżeli chcesz by wyglądało jeszcze bardziej efektownie, udekoruj z wierzchu świeżą bazylią.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl