Ziemniaki w mundurkach
Jestem z Wielkopolski i ziemniaki jadałem przygotowane na wiele sposobów. Jednym z nich były, znane pewnie większości z was, ziemniaki w mundurkach. Nie są one niczym niezwykłym, to po prostu gotowane ziemniaki tylko, że nie obrane przed gotowaniem. Mają trochę inny smak, niż te gotowane „tradycyjnie” bez skórki. Idealnie nadają się do smażenia, zapiekanek i jako dodatek do zup, np. barszczu białego, żurku czy pomidorówki.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 12 ziemniaków (ilość dostosuj do potrzeb, ja przyjmuję 1,5 ziemniaka na osobę),
- woda do gotowania,
- sól
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz użyć szczoteczki, jeżeli ziemniaki są naprawdę brudne.
- Dokładnie umyte i wyszorowane z piasku ziemniaki, wkładaj do przygotowanego garnka.
- Gdy w garnku będą już gotowe wszystkie ziemniaki, zalej je wodą, tak by wszystkie były możliwie całkowicie pod wodą.
- Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gdy ziemniaki się zagotują dodaj sól (ja dodaję 1 łyżeczkę na 1 kg ziemniaków).
- Od momentu zagotowania, gotuj całość pod przykryciem, na średnim ogniu, aż ziemniaki w mundurkach nie będą miękkie. U mnie trwało to około 25 minut, choć czas ten należy kontrolować, ponieważ może być od różny w zależności od ilości ziemniaków i mocy palnika. Miękkość ziemniaków łatwo sprawdzić, kłując je nożem lub widelcem.
- Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedź je od wody i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygną obierz je ze skórki.
- Ziemniaki w mundurkach gotowe!
Ziemniaki w mundurkach
MIEJ POD RĘKĄ
- garnek,
CENNE RADY
Jeżeli nie możesz czekać aż ziemniaki ostygną by je obrać, możesz spróbować obierać je przy użyciu widelca. Zamiast trzymać gorącego ziemniaka w dłoni, nakłuj go na widelec i obieraj ze skórki.
SPOSÓB PODANIA
Ziemniaki w mundurkach mogą być samodzielnym daniem, serwowane są wtedy z dodatkiem masła i soli.
W mojej kuchni najlepiej sprawdzają się jako baza do zapiekanek, sałatek czy smażonych ziemniaków. Idealnie pasują również jako dodatek do zup: np. żurku, pomidorowej czy białego barszczu.
polecane PRZEPISY