Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to niemal obowiązkowe zakończenie grzybobrania. Wiele razy, gdy jeszcze trwało obieranie grzybów na ogniu już gotowała się zupa, która potem smakiem powalała wszystkich. Najlepsza zupa to ta, przygotowana przez mamę czy babcię ale akurat ten przepis, to zupa przygotowana według przepisu mamy mojej drugiej połowy. Trzeba też przyznać, że obie te zupy są zupełnie inne. W moim domu grzybowa była delikatna i łagodna, natomiast ta z domu mojej żony jest intensywniejsza i bardziej doprawiona. My preferujemy jednak bardziej wyraziste dania, dlatego od jakiegoś czasu stawiamy na naszym stole bardziej intensywną odsłonę zupy świeżych grzybów. Spróbujcie jej również w swoim domu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 200 g świeżych grzybów, wcześniej oczyszczonych i pokrojonych na średnie kawałki (jak to zrobić przeczytasz w moim wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?),
- 2 skrzydełka z kurczaka,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 mały por,
- 1 mały seler,
- pęczek liści selera (mogą być mrożone),
- 2 małe cebule,
- 1,5 litra wody,
- 40 g masła,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 2 ziarna jałowca,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek natki koperku,
- pół łyżeczki przyprawy typu Vegeta,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 50 ml mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj skrzydełka z kurczaka oraz 1 łyżeczkę soli. Zagotuj.
- Tuż przed zagotowaniem zbierz szum z powierzchni wody za pomocą niewielkiego sitka lub łyżki „szumówki”.
- Do gotującego się wywaru dodaj: 1 obraną cebulę, 1/3 pora, 1/3 pietruszki, liście selera, wszystkie liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut.
- Pozostałą pietruszkę oraz marchewkę i seler zetrzyj na tarce do warzyw, na dużych oczkach i odstaw na bok. Resztę pora pokrój w paski a cebulę w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój w średnią kostkę.
- Patelnię postawić na średnim ogniu i dodać masło. Gdy się roztopi wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone w średniej wielkości kawałki grzyby i smażyć przez kolejne 4 minuty, często mieszając.
- Gdy wywar skończy się gotować, wyciągnij z niego cebulę, seler i por.
- Dodaj do garnka podsmażone grzyby, pokrojone ziemniaki oraz starte warzywa. Do zupy dodaj przyprawy: Vegetę, lubczyk oraz pół łyżeczki soli i 2 ziarna jałowca. Całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj do zupy mąkę rozpuszczoną w mleku. Wymieszaj zupę oraz na końcu dodaj pokrojoną natkę pietruszki i koperku.
- Wymieszaj jeszcze raz całości i zupa grzybowa ze świeżych grzybów gotowa!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- małe sitko lub łyżkę „szumówkę”,
- tarkę do warzyw,
- miskę,
- patelnię,
- szklankę lub inne naczynie do wymieszania mąki z mlekiem,
CENNE RADY
Oczywiście najlepsza zupa grzybowa ze świeżych grzybów to, ta jedzona w kilka godzin po przyjeździe z lasu. Jednak jak pisałem we wpisie Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić? czyszczenie i obieranie grzybów to delikatnie mówiąc nic fantastycznego i wymaga trochę czasu, dlatego nie spinaj się by ugotować ją koniecznie tego samego dnia. Równie smaczna zupa wyjdzie z grzybów, które wcześniej zostały zamrożone.
SPOSÓB PODANIA
Głęboki talerz + łyżka. Całą resztę załatwi smak zupy.
polecane PRZEPISY