Zupka ogórkowa dla dzieci [14 mc+]
Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup na obiad. Jednak wersja dla dorosłych jest zbyt kwaśna i intensywna dla małych dzieci. Dlatego przedstawiam Wam przepis, który spowoduje że zupka ogórkowa dla dzieci stanie się jednym z ulubionych przysmaków waszych pociech. Jest ona bardzo zbliżona do swojej „dorosłej” wersji, jednak ograniczając w niej najbardziej intensywne smaki, staje się ona łagodniejsza i bardziej przyjazna dla maluchów. Zapraszam do wypróbowania! U nas się sprawdziła doskonale.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 skrzydełka z kurczaka,
- 5 małych ogórków kiszonych,
- 2 małe marchewki,
- 1 mała pietruszka,
- 1 mały seler,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały por,
- 1 mała cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 100 ml wody od kiszonych ogórków,
- 50 g makaronu nitki,
- 1 mały pęczek koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1,5 litra wody
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Do średniego garnka wlać wodę i dołożyć skrzydełka. postaw garnek na ogniu i zagotuj całość. Tuż przed wrzeniem zbierz z powierzchni wody szum, przy użyciu niewielkiego sitka lub łyżki szumówki.
- W czasie, gdy wywar będzie się zagotowywał, przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Następnie jedną marchewkę, jednego ziemniaka i selera pokrój w duże kawałki i wrzuć do przygotowanej miski. Dodatkowo pokrój pora również w szerokie paski oraz obierz cebulę i czosnek, które dodaj do miski w całości.
- Pozostałe ziemniaki pokrój w drobną kostkę (jak do sałatki) i wrzuć do osobnej miski, oraz zalej je wodą by nie ściemniały.
- Ostatnią marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na tej samej tarce zetrzyj również ogórki kiszone. Nie musisz ich obierać ze skórki.
- Po tym jak zbierzesz szum z wywaru, dodaj do niego grubo pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pół łyżeczki soli. Zagotuj i gotuj dalej przez 50 minut na wolnym ogniu.
- Gdy zupka się już ugotuje, wyciągnij z garnka na osobny talerzyk mięso oraz warzywa, które możesz od razu włożyć do naczynia do blendowania.
- Do mniejszego garnka wlej około połowę wywaru i dodaj starte warzywa i pokrojony koperek. Postaw garnek na ogniu i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Druga połowę wywaru zostaw w średnim garnku i dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę i odcedzone z wody, ziemniaki oraz pół łyżeczki soli. Zagotuj i gotuj przez kolejne 40 minut na małym ogniu.
- W czasie gdy gotują się warzywa, obierz mięso i dodaj je do naczynia do blendowania i zblenduj, tak by nie było dużych kawałków.
- Ugotuj w osobnym garnku makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron dodaj go do zblendowanych warzyw i mięsa i również lekko rozdrobnij blenderem.
- Gdy ugotują się już zarówno starte warzywa jak i ziemniaki, należy połączyć wszystko ze sobą. W pierwszej kolejności dodaj do ugotowanych ziemniaków zblendowaną masę i wymieszaj. Później dodaj ugotowane starte warzywa i również wszystko wymieszaj.
- Na sam koniec dodaj sok z ogórków kiszonych, którym reguluj kwaśność zupki. Jeżeli uznasz, że zupka ogórkowa dla dzieci jest już odpowiednio kwaśna, nie musisz dodawać więcej soku od ogórków.
- To wszystko, zupka ogórkowa dla dzieci jest gotowa do podania.
Zupka ogórkowa dla dzieci [14 mc+]
MIEJ POD RĘKĄ
- 1 średni garnek,
- 2 małe garnki,
- małe sitko lub łyżkę „szumówkę”,
- 2 miski,
- sitko lub durszlak do makaronu,
- tarkę do warzyw,
- blender z wysokim naczyniem do blendowania,
- talerz,
CENNE RADY
Najlepsze kiszone ogórki, to domowe kiszone ogórki. Przepis na nie możesz znaleźć na moim blogu, w kategorii „przetwory” w moim przepiśniku lub klikając w ten link: Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze. W ten sposób unikniesz ogórków kwaszonych a nie kiszonych, a to różnica.
SPOSÓB PODANIA
Zupka ogórkowa dla dzieci jest gotowa do podania bez żadnych dodatków. Sama w sobie jest już pełnowartościowym obiadem dla najmłodszych domowników.
polecane PRZEPISY