przepiśnik

Zupka ogórkowa dla dzieci [14 mc+]

Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup na obiad. Jednak wersja dla dorosłych jest zbyt kwaśna i intensywna dla małych dzieci. Dlatego przedstawiam Wam przepis, który spowoduje że zupka ogórkowa dla dzieci stanie się jednym z ulubionych przysmaków waszych pociech. Jest ona bardzo zbliżona do swojej „dorosłej” wersji, jednak ograniczając w niej najbardziej intensywne smaki, staje się ona łagodniejsza i bardziej przyjazna dla maluchów. Zapraszam do wypróbowania! U nas się sprawdziła doskonale.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Zupka ogórkowa dla dzieci [14 mc+]

składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • 5 małych ogórków kiszonych,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 1 mała cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 ml wody od kiszonych ogórków,
  • 50 g makaronu nitki,
  • 1 mały pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 litra wody
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Do średniego garnka wlać wodę i dołożyć skrzydełka. postaw garnek na ogniu i zagotuj całość. Tuż przed wrzeniem zbierz z powierzchni wody szum, przy użyciu niewielkiego sitka lub łyżki szumówki.
  2. W czasie, gdy wywar będzie się zagotowywał, przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Następnie jedną marchewkę, jednego ziemniaka i selera pokrój w duże kawałki i wrzuć do przygotowanej miski. Dodatkowo pokrój pora również w szerokie paski oraz obierz cebulę i czosnek, które dodaj do miski w całości.
  3. Pozostałe ziemniaki pokrój w drobną kostkę (jak do sałatki) i wrzuć do osobnej miski, oraz zalej je wodą by nie ściemniały.
  4. Ostatnią marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Na tej samej tarce zetrzyj również ogórki kiszone. Nie musisz ich obierać ze skórki.
  6. Po tym jak zbierzesz szum z wywaru, dodaj do niego grubo pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pół łyżeczki soli. Zagotuj i gotuj dalej przez 50 minut na wolnym ogniu.
  7. Gdy zupka się już ugotuje, wyciągnij z garnka na osobny talerzyk mięso oraz warzywa, które możesz od razu włożyć do naczynia do blendowania.
  8. Do mniejszego garnka wlej około połowę wywaru i dodaj starte warzywa i pokrojony koperek. Postaw garnek na ogniu i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  9. Druga połowę wywaru zostaw w średnim garnku i dodaj do niego pokrojone w drobną kostkę i odcedzone z wody, ziemniaki oraz pół łyżeczki soli. Zagotuj i gotuj przez kolejne 40 minut na małym ogniu.
  10. W czasie gdy gotują się warzywa, obierz mięso i dodaj je do naczynia do blendowania i zblenduj, tak by nie było dużych kawałków.
  11. Ugotuj w osobnym garnku makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron dodaj go do zblendowanych warzyw i mięsa i również lekko rozdrobnij blenderem.
  12. Gdy ugotują się już zarówno starte warzywa jak i ziemniaki, należy połączyć wszystko ze sobą. W pierwszej kolejności dodaj do ugotowanych ziemniaków zblendowaną masę i wymieszaj. Później dodaj ugotowane starte warzywa i również wszystko wymieszaj.
  13. Na sam koniec dodaj sok z ogórków kiszonych, którym reguluj kwaśność zupki. Jeżeli uznasz, że zupka ogórkowa dla dzieci jest już odpowiednio kwaśna, nie musisz dodawać więcej soku od ogórków.
  14. To wszystko, zupka ogórkowa dla dzieci jest gotowa do podania.

Zupka ogórkowa dla dzieci [14 mc+]

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Zupka ogórkowa dla dzieci [14 mc+]

przyda się podczas gotowania

  • 1 średni garnek,
  • 2 małe garnki,
  • małe sitko lub łyżkę „szumówkę”,
  • 2 miski,
  • sitko lub durszlak do makaronu,
  • tarkę do warzyw,
  • blender z wysokim naczyniem do blendowania,
  • talerz,

sposób podania

Zupka ogórkowa dla dzieci jest gotowa do podania bez żadnych dodatków. Sama w sobie jest już pełnowartościowym obiadem dla najmłodszych domowników.

cenne rady

Najlepsze kiszone ogórki, to domowe kiszone ogórki. Przepis na nie możesz znaleźć na moim blogu, w kategorii „przetwory” w moim przepiśniku lub klikając w ten link: Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze. W ten sposób unikniesz ogórków kwaszonych a nie kiszonych, a to różnica.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x