Pomysły na dodatki do obiadu!
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Pewnie też wyrzucacie do śmieci kostki i skórki, które zostają po wpałaszowaniu pieczonego kurczaka. Do pewnego czasu również tak robiłem, jednak wszystko zmieniło się kiedy odkryłem przepis na rosół z pieczonego kurczaka, który początkowo wydał mi się nieco… niedorzeczny. Mimo to spróbowałem i następnie bardzo się zaskoczyłem, tym jak świetny rosół udało mi się w ten sposób przygotować. Zastanawia Was jaki jest rosół z pieczonego kurczaka? Zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku, odważniej doprawiony, bardziej złocisty i posiadający więcej aromatu od swojego, bardziej tradycyjnego odpowiednika na który przepis znajdziecie tutaj: Rosół jak u mamy. Poznajcie zatem jak go przygotować i być może rozpocząć nim swoją przygodę z kuchnią zero waste!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)
Rosół z pieczonego kurczaka. Daj się zaskoczyć!
Skoro poznaliście jeden z przepisów typu zero waste, w których myślą przewodnią jest takie gotowanie by jak najmniej żywości trafiało do kosza warzywa, koniecznie poznajcie jeszcze jeden przepis, dzięki któremu wykorzystacie ugotowane warzywa z rosołu i zamienicie je w przepyszne kotlety. Oto mój przepis na kotlety warzywne!
Rosół z pieczonego kurczaka można serwować na stół od razu do ugotowaniu. Ja jednak proponuję odstawić go na około 30 minut aby wszystkie przyprawy i drobiny znajdujące się w nim opadły na dno garnka, dzięki czemu rosół z pieczonego kurczaka stanie się bardziej klarowny. Tak przygotowany rosół podawajcie z drobnym makaronem (np. nitki, gniazdka), kawałkami gotowanej marchewki i odrobiną pokrojonej natki pietruszki, jeżeli lubicie.
#TAGI
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Spodziewasz się gości? Organizujesz domówkę a może wyprawiasz urodziny? Pewnie szukasz inspiracji na przekąski na imprezę na zimno i ciepło,…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Lubniewice i Łagów to dwie niesamowite miejscowości, leżące na Ziemi Lubuskiej. Niesłusznie moim zdaniem tylko jedna z nich nazywana jest…
Przychodzi taki czas, że ani pogoda ani okoliczności nie zachęcają do wyjazdu i zwiedzania niezwykłych zakątków Polski. Dla prawdziwych maniaków…