Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

Pierś kurczaka z kurkami
  • Marcin
  • 31 sierpnia 2020

Przysmak mojej, drugiej (lepszej) połowy a do tego pozycja obowiązkowa w sezonie na kurki, czyli pierś z kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym.

To bardzo szybkie w przygotowaniu i efektownie wyglądające danie, dobrze sprawdzi się jako niedzielny obiad. Przygotowane według tego przepisu, uraczy niejedno podniebienie. Jeżeli nigdy nie próbowałeś, czas najwyższy spróbować! Uwierz mi, że warto.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 300 g fileta z piersi kurczaka,
  • 150 g kurek,
  • 50 g masła,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • średni pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

Pierś kurczaka z kurkami
Pierś kurczaka z kurkami
Pierś kurczaka z kurkami

WYKONANIE


Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

  1. Przygotowanie zacznij od umycia piersi z kurczaka, dokładnego ich wysuszenia oraz usunięcia wszelkich niedoskonałości. Następnie podziel je na mniejsze, choć nadal duże kawałki (1 filet na 2-3 części).
  2. Przygotowane kawałki mięsa solidnie posól i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  3. Kurki oczyść z zabrudzeń i podziel na mniejsze kawałki. Większe grzyby podziel na pół a mniejsze pozostaw w całości.
  4. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plasterki.
  5. Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący układaj na patelni kawałki piersi z kurczaka.
  6. Smaż mięso na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut na stronę. Gdy mięso będzie już wysmażone, odłóż je na talerz.
  7. Na patelnię dodaj masło i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę, posól ją szczyptą soli i zeszklij na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz kilkanaście sekund później kurki.
  9. Smaż wszystko przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W czasie gdy na patelni smażą się kurki, posiekaj natkę pietruszki.
  10. Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj i od razu po chwili dodaj pokrojoną natkę. Doprowadź sos do wrzenia (poznasz to po “bulgotaniu” i bąblach na powierzchni) a następnie smaż dalej przez 2 minuty na małym ogniu, często mieszając.
  11. Lekko ostudzone mięso pokrój na ostateczne kawałki lub plastry i dodaj do sosu. Podgrzewaj całość przez kolejną minutę, aby mięso nabrało temperatury. Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • talerz,

CENNE RADY

Kluczem, by idealnie przygotować pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest czas. Po usmażeniu mięsa na patelnię dodawane są składniki jeden po drugim, w niewielkich odstępach czasu. Dlatego warto mieć pod ręką pokrojone i przygotowane na początku wszystkie potrzebne składniki.

SPOSÓB PODANIA

Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub puree z ziemniaków. W ostateczności możesz ją podać z pieczywem czosnkowym.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!