Placuszki z serka homogenizowanego obiad na piątek bez mięsa

Banalne placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego zostały ostatnio jednym z ulubionych obiadów! Po pierwsze są pyszne już same w sobie a z dodatkiem cukru pudru lub domowego sosu malinowego, po prostu rozpieszczają kubki smakowe! Drugim atutem jest dosłownie banalne przygotowanie, które dodatkowo nie zabiera zbyt wiele czasu. Na koniec dodam tylko że smakuje wszystkim, dziecko zachwycone a rodzice najedzeni, bo wbrew pozorom placuszki z serka homogenizowanego są bardzo syte:) Wypróbujcie sami i podzielcie się swoimi wrażeniami!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 400 g serka homogenizowanego (może być o smaku waniliowym),
  • 150 mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 13-14 placuszków)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski przełóż serek homogenizowany a następnie wsyp odmierzoną ilość mąki pszennej.
  2. Następnie wbij do miski dwa jajka oraz dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Gdy w misce będą już wszystkie składniki, wymieszaj ciasto na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki.
  4. Przygotuj patelnię do smażenia, którą w pierwszej kolejności posmaruj olejem używając papierowego ręcznika a następnie postaw na średnim ogniu i rozgrzej.
  5. Gdy patelnia będzie już gorąca, nałóż na nią porcję ciasta. U mnie 1 łyżka ciasta = 1 placek.
  6. Smaż na średnim ogniu aż do czasu jak placek się zarumieni, co poznasz po wyraźnym zarumienieniu brzegów. Wtedy przy pomocy kuchennej packi, odwróć placek na drugą stronę i również smaż do zarumienienia. Smażenie z każdej strony to czas około 1,5 minuty, choć trzeba kontrolować stopień zarumienienia.
  7. Gotowe, usmażone placuszki z serka homogenizowanego przekładaj na talerz. By nie stygły zbyt szybko, układaj je jeden na drugim.

Banalne placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego obiad na piątek bez mięsa

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnię,
  • kuchenną packę,
  • mikser, blender z końcówką do ubijania lub trzepaczkę,
  • miskę,
  • ręcznik papierowy,

CENNE RADY


Podczas smażenia nie dodawaj na patelnię oleju. Patelnię posmaruj olejem tylko przed jej rozgrzaniem i nawet jeżeli pierwsza partia placuszków będzie miała jakieś problemy oderwać się od patelni, kolejne placki, które będą smażone już na suchej patelni wyjdą idealne. Nie odrywaj też placków na siłę, gdy będą już odpowiednio wysmażone gładko odejdą od dna.

SPOSÓB PODANIA


Placuszki z serka homogenizowanego możesz podać na kilka sposobów:

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl