Banalne placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego zostały ostatnio jednym z ulubionych obiadów! Po pierwsze są pyszne już same w sobie a z dodatkiem cukru pudru lub domowego sosu malinowego, po prostu rozpieszczają kubki smakowe! Drugim atutem jest dosłownie banalne przygotowanie, które dodatkowo nie zabiera zbyt wiele czasu. Na koniec dodam tylko że smakuje wszystkim, dziecko zachwycone a rodzice najedzeni, bo wbrew pozorom placuszki z serka homogenizowanego są bardzo syte:) Wypróbujcie sami i podzielcie się swoimi wrażeniami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g serka homogenizowanego (może być o smaku waniliowym),
- 150 mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina oleju do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 13-14 placuszków)
WYKONANIE
- Do przygotowanej miski przełóż serek homogenizowany a następnie wsyp odmierzoną ilość mąki pszennej.
- Następnie wbij do miski dwa jajka oraz dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Gdy w misce będą już wszystkie składniki, wymieszaj ciasto na gładką masę za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Przygotuj patelnię do smażenia, którą w pierwszej kolejności posmaruj olejem używając papierowego ręcznika a następnie postaw na średnim ogniu i rozgrzej.
- Gdy patelnia będzie już gorąca, nałóż na nią porcję ciasta. U mnie 1 łyżka ciasta = 1 placek.
- Smaż na średnim ogniu aż do czasu jak placek się zarumieni, co poznasz po wyraźnym zarumienieniu brzegów. Wtedy przy pomocy kuchennej packi, odwróć placek na drugą stronę i również smaż do zarumienienia. Smażenie z każdej strony to czas około 1,5 minuty, choć trzeba kontrolować stopień zarumienienia.
- Gotowe, usmażone placuszki z serka homogenizowanego przekładaj na talerz. By nie stygły zbyt szybko, układaj je jeden na drugim.
Banalne placuszki z serka homogenizowanego
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnię,
- kuchenną packę,
- mikser, blender z końcówką do ubijania lub trzepaczkę,
- miskę,
- ręcznik papierowy,
CENNE RADY
Podczas smażenia nie dodawaj na patelnię oleju. Patelnię posmaruj olejem tylko przed jej rozgrzaniem i nawet jeżeli pierwsza partia placuszków będzie miała jakieś problemy oderwać się od patelni, kolejne placki, które będą smażone już na suchej patelni wyjdą idealne. Nie odrywaj też placków na siłę, gdy będą już odpowiednio wysmażone gładko odejdą od dna.
SPOSÓB PODANIA
Placuszki z serka homogenizowanego możesz podać na kilka sposobów:
- z domowym sosem malinowo-jeżynowym,
- ze świeżymi owocami,
- z domowymi konfiturami lub dżemami, np. powidłami śliwkowymi,
- polane gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym,
- z bitą śmietaną,
- posypane cukrem pudrem
polecane PRZEPISY