biały sos

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

Kto z nas nie pamięta potrawki z kurczaka, której podstawą jest oczywiście biały sos. Smak gotowanego mięsa z lekko kwaśnym sosem i dodatkiem ryżu to na pewno jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Sos ten był też zawsze tajemnicą mojej babci i mamy, które robią go na „oko” – pewnie dlatego tyle razy nie chciał mi wyjść. W końcu udało mi się złapać proporcje i zrobić go dokładnie takim, jaki pamiętam z domu. Oto on!

Po więcej przepisów na uroczysty obiad zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 250 ml rosołu (np. z mojego przepisu)
  • 30 g masła,
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 12%,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel soku z cytryny (lub w zastępstwie kilka ziaren kwasku cytrynowego),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta natki pietruszki,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj składniki – odmierz masło i włóż je do garnka, do miseczki wbij żółtko jajka, odmierz ilość rosołu, pokrój natkę pietruszki i przygotuj pozostałe składniki by mieć je pod ręką.
  2. Rozpuść z garnku masło, następnie dodaj 2 kopiaste łyżeczki mąki i energicznie wymieszaj. Chwilę podsmaż i zestaw z ognia.
  3. Do garnka dodawaj powoli rosół i mieszaj energicznie przez cały czas, by wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
  4. Gdy wszystko się nam połączy na jednolity płyn postaw z powrotem garnek na średnim ogniu i dodaj do garnka żółtko jajka i śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.
  5. Następnie do sosu dodajemy przyprawy: sok z cytryny, gałkę, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie, by równomiernie rozprowadzić przyprawy w sosie.
  6. Na sam koniec dodaj pociętą natkę pietruszki.
  7. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty, dolej rosołu.
  8. Biały sos jest gotowy!

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

biały sos
biały sos
biały sos
biały sos

MIEJ POD RĘKĄ


  • garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
  • trzepaczkę

CENNE RADY


Gęstość sosu można regulować dolewając rosołu. Tak przygotowany biały sos, można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

SPOSÓB PODANIA


Biały sos doskonale pasuje do gotowanego mięsa, podawanego razem z ziemniakami lub ryżem i dodatkiem gotowanej marchewki, samej lub z groszkiem. Więcej pomysłów na dodatki do obiadu poznacie we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl