Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Wiosna i początek lata to sezon na świeże, młode warzywa i owoce. Jednym z nich jest młoda kapusta, z której można przygotować niezwykle smaczne potrawy, np. bigos z młodej kapusty, które smakują wyjątkowo o tej porze roku! Bigos z młodej kapusty to znacznie szybszy i prostszy w wykonaniu „brat” tradycyjnego bigosu, który smakiem wcale mu nie ustępuje. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i nieco ponad godzinka czasu a tak przygotowany bigosik doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, kolację czy dodatek do potraw z grilla!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 główka młodej kapusty,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 3 kiełbasy,
  • 2 cebulę,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 2 ziarna ziela,
  • 250 ml wody,
  • 1/3 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Karkówkę pokrój w dużą kostkę a następnie wrzuć ją na rozgrzany olej na patelni.
  2. Smaż mięso przez 5 minut na mocnym ogniu, często mieszając.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodaj cebulę i smaż dalej przez 2 minuty.
  4. Następnie dodaj wodę oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz pół łyżeczki soli. Patelnię przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  5. W międzyczasie pokrój kiełbasę w ćwierć plasterki oraz poszatkuj kapustę.
  6. Gdy mięso z cebulą już się ugotują, dodaj na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz kapustę.
  7. Dalej dodaj na patelnię ocet, kminek oraz kolejne pół łyżeczki soli, ponownie przykryj i gotuj dalej przez 25 minut.
  8. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj całość.
  9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem i gotowe!
  10. Bigos z młodej kapusty jest gotowy do podania.

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię lub garnek, koniecznie z pokrywką

CENNE RADY


Bigos z młodej kapusty można śmiało zamrozić i odgrzać wtedy, kiedy najdzie ochota lub potrzeba. Możesz to wykorzystać i przygotować go wcześniej, np. przez spotkaniem, grillem czy przyjęciem.

SPOSÓB PODANIA


Bigos z młodej kapusty może być sam w sobie doskonałym daniem obiadowym, do którego wystarczy dołożyć kawałek chleba, najlepiej domowego np. chleba razowego i mamy gotowy i sycący obiad. Jednak nie tylko na obiad możesz zaserwować bigos z młodej kapusty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek np. do dań z grilla czy dobrej kiełbasy, kotleta lub innej sztuki mięsa.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl