Bigos z młodej kapusty
Wiosna i początek lata to sezon na świeże, młode warzywa i owoce. Jednym z nich jest młoda kapusta, z której można przygotować niezwykle smaczne potrawy, np. bigos z młodej kapusty, które smakują wyjątkowo o tej porze roku! Bigos z młodej kapusty to znacznie szybszy i prostszy w wykonaniu „brat” tradycyjnego bigosu, który smakiem wcale mu nie ustępuje. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i nieco ponad godzinka czasu a tak przygotowany bigosik doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, kolację czy dodatek do potraw z grilla!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty,
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 3 kiełbasy,
- 2 cebulę,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna jałowca,
- 2 ziarna ziela,
- 250 ml wody,
- 1/3 łyżeczki kminku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki oleju,
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Karkówkę pokrój w dużą kostkę a następnie wrzuć ją na rozgrzany olej na patelni.
- Smaż mięso przez 5 minut na mocnym ogniu, często mieszając.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodaj cebulę i smaż dalej przez 2 minuty.
- Następnie dodaj wodę oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz pół łyżeczki soli. Patelnię przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
- W międzyczasie pokrój kiełbasę w ćwierć plasterki oraz poszatkuj kapustę.
- Gdy mięso z cebulą już się ugotują, dodaj na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz kapustę.
- Dalej dodaj na patelnię ocet, kminek oraz kolejne pół łyżeczki soli, ponownie przykryj i gotuj dalej przez 25 minut.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj całość.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem i gotowe!
- Bigos z młodej kapusty jest gotowy do podania.
Bigos z młodej kapusty
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię lub garnek, koniecznie z pokrywką
CENNE RADY
Bigos z młodej kapusty można śmiało zamrozić i odgrzać wtedy, kiedy najdzie ochota lub potrzeba. Możesz to wykorzystać i przygotować go wcześniej, np. przez spotkaniem, grillem czy przyjęciem.
SPOSÓB PODANIA
Bigos z młodej kapusty może być sam w sobie doskonałym daniem obiadowym, do którego wystarczy dołożyć kawałek chleba, najlepiej domowego np. chleba razowego i mamy gotowy i sycący obiad. Jednak nie tylko na obiad możesz zaserwować bigos z młodej kapusty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek np. do dań z grilla czy dobrej kiełbasy, kotleta lub innej sztuki mięsa.
polecane PRZEPISY