Bułki maślane
Kolejny z moich smaków dzieciństwa, czyli słodkie bułki maślane! Bardzo często w sobotni poranek lądowały na stole, wcześniej kupione przez mamę na pobliskim rynku. Słodkie, delikatne w smaku i doskonałe nawet z samym masłem! Nie pozostało mi nic innego jak odtworzyć ich smak, ponieważ w Poznaniu ciężko dostać tak smaczne bułki maślane w pobliżu mojego domu. Przepis jest niemal identyczny jak ten na chałkę z kruszonką a gdy do tego dodamy sprawdzone powidła śliwkowe, sukces jest murowany! Spróbujcie a nie pożałujecie:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 50 g masła,
- 20 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- 1 jajko,
(ilość produktów dla przygotowania 8-12 bułek (w zależności od wielkości))
WYKONANIE
Bułki maślane
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą miskę,
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
- stolnicę lub kawałek czystego blatu kuchennego,
- małą miseczkę do jajka,
- pędzelek cukierniczy,
CENNE RADY
Bułki maślane, podobnie jak chałki niestety mają jedną wadę – szybko twardnieją i schną. Na drugi dzień nie są już tak sprężyste i wilgotne, dlatego nie warto piec na raz więcej bułek. By „przedłużyć” świeżość można po wystygnięciu włożyć je do foliowych woreczków, niewiele to pomaga ale zawsze coś daje:)
SPOSÓB PODANIA
Bułki maślane na pewno smakują najlepiej jeszcze ciepłe! Wtedy wystarczy im dosłownie tylko masło, choć oczywiście jeżeli ktoś lubi może je posmarować kremem czekoladowym, miodem lub powidłami śliwkowymi.