bułki maślane

Bułki maślane

Kolejny z moich smaków dzieciństwa, czyli słodkie bułki maślane! Bardzo często w sobotni poranek lądowały na stole, wcześniej kupione przez mamę na pobliskim rynku. Słodkie, delikatne w smaku i doskonałe nawet z samym masłem! Nie pozostało mi nic innego jak odtworzyć ich smak, ponieważ w Poznaniu ciężko dostać tak smaczne bułki maślane w pobliżu mojego domu. Przepis jest niemal identyczny jak ten na chałkę z kruszonką a gdy do tego dodamy sprawdzone powidła śliwkowe, sukces jest murowany! Spróbujcie a nie pożałujecie:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 550 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 jajko,

(ilość produktów dla przygotowania 8-12 bułek (w zależności od wielkości))

WYKONANIE


  1. Mąkę przesiej do dużej miski a następnie dodaj sól.
  2. Do garnka dodaj pozostałe składniki: mleko, cukier, rozdrobnione drożdże oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj, by masło oraz pozostałe składniki się rozpuściły w mleku. Uważaj jednak by mleko nie zrobiło się zbyt ciepłe, bo wtedy przegrzeją się drożdże. Maksymalna temperatura mleka powinna być na tyle niska, by garnek spokojnie dotknąć dłonią.
  3. Gdy wszystkie składniki w garnku się rozpuszczą, wlej całość do przesianej mąki.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw wymieszaj łyżką a następnie wyrabiaj dłonią przez około 5 minut. Po tym czasie, ciasto powinno być już jednolitą masą.
  5. Gotowe ciasto odstaw do popruszonej mąką miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 minimum godzinę.
  6. Po tym czasie, wyrzuć ciasto z miski na stolnicę. Odgazuj ciasto, ugniatając je dłońmi a następnie wyrabiaj przez około 1 minutę.
  7. Ciasto podziel na kilka (kilkanaście) równych części, połowę z nich odstaw na bok a pozostałe uformuj dłońmi w kulki.
  8. Kulki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułkami. Gdy uformujesz wszystkie bułki, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Po tym czasie w niewielkiej miseczce rozkłóć jajko a następnie za pomocą pędzelka cukierniczego posmaruj bułki po wierzchu, dzięki temu będą miały błyszczącą skórkę.
  10. Tak przygotowane bułki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg bez dodatkowego grzania) piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
  11. Upieczone bułki wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

Bułki maślane

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą miskę,
  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
  • stolnicę lub kawałek czystego blatu kuchennego,
  • małą miseczkę do jajka,
  • pędzelek cukierniczy,

CENNE RADY


Bułki maślane, podobnie jak chałki niestety mają jedną wadę – szybko twardnieją i schną. Na drugi dzień nie są już tak sprężyste i wilgotne, dlatego nie warto piec na raz więcej bułek. By „przedłużyć” świeżość można po wystygnięciu włożyć je do foliowych woreczków, niewiele to pomaga ale zawsze coś daje:)

SPOSÓB PODANIA


Bułki maślane na pewno smakują najlepiej jeszcze ciepłe! Wtedy wystarczy im dosłownie tylko masło, choć oczywiście jeżeli ktoś lubi może je posmarować kremem czekoladowym, miodem lub powidłami śliwkowymi.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl