Buraczki zasmażane na słodko
Buraczki zasmażane mogą być przygotowane na wiele sposób. Oto jeden z nich! Tak przyrządzone buraczki są specjałem w domu rodzinnym mojej żony. Dla mnie, przyzwyczajonego do buraczków albo lekko kwaśnych albo z dodatkiem chrzanu, buraczki zasmażane na słodko były z początku ciekawostką. Po czasie i ja się w nich rozsmakowałem, dlatego przyszedł czas by ten smak odtworzyć. Oczywiście z pomocą przyszła mama żony, która podała niemal gotowy przepis. Piszę „niemal” bo jak to niemal każda gospodyni, pewne rzeczy robi się na oko. Metodą prób i błędów, odtworzyliśmy u nas smak słodkich zasmażanych buraczków. Jak je przygotować, opisuję dla Was poniżej!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanych i startych na tarce o małych oczkach lub na tarce do przecierania,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- pół małej cebuli,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka octu,
- 2 łyżeczki śmietany 18%,
- szczypta soli
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Do przygotowanego garnka dodaj olej i postaw go na małym ogniu.
- Gdy olej się podgrzeje, dodaj do garnka pokrojoną cebulę oraz szczyptę soli. Smaż cebulę przez niecałą minutę, tylko do momentu aż będzie szklista.
- Następnie dodaj do garnka, ugotowane i starte buraczki, razem z sokiem, który puściły. Wymieszaj całość.
- Po wymieszaniu, dodaj do garnka cukier, ocet, śmietanę, pieprz i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj, tak by wszystkie składniki równomiernie się rozprowadziły.
- Smaż buraczki jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając.
- Po tym czasie buraczki zasmażane na słodko są gotowe do podania.
Buraczki zasmażane na słodko
MIEJ POD RĘKĄ
- mały garnek (najwygodniejszy będzie rondelek) lub niewielką patelnię,
- tarkę do warzyw.
CENNE RADY
Jeżeli nie chcesz gotować buraczków w domu z różnych powodów, możesz kupić już ugotowane buraczki, który wystarczy w domu zetrzeć na tarce. Są one zdecydowanie lepsze niż, gotowe buraczki, sprzedawane w słoikach.
SPOSÓB PODANIA
Buraczki zasmażane do doskonały dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu. Doskonale pasują do dań z kaczki, kotletów mielonych lub innych dań mięsnych, w tym smażonych kotletów drobiowych. Idealnym połączeniem jest podanie je razem z ziemniaczanym puree.