Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym
Kto jadł u „chińczyka” ten pewnie zastanawiał się co to za surówka, którą podają do niemal każdego dania… Chińska surówka zainspirowała także mnie, bo choć z wyglądu podobna do naszej surówki z białej kapusty, to zupełnie inna w smaku! Odtworzenie tego smaku w pewnym momencie było dla mnie najważniejszym wyzwaniem kulinarnym i po kilku próbach udało się! Efekty mojego próbowania i testowania widzicie poniżej w szczegółowym przepisie jak zrobić we własnym domu surówkę jak u Chińczyka na mieście! Kluczem do sukcesu była zalewa, przygotowana według konkretnych proporcji, ponieważ tylko wtedy smaki kwaśny i słodki idealnie ze sobą współgrały. Jak powinna zostać przygotowana idealna moim zdaniem chińska surówka, dowiecie się z poniższego przepisu! Zatem śmiało do dzieła:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół główki białej kapusty,
- 1 marchewka,
- pół średniej cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól
- zalewa:
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 50 g cukru,
- 25 ml octu ryżowego,
- 1/4 łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)
WYKONANIE
- Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj ostrym nożem na drobno.
- Cebule obierz z łupin i pokrój na bardzo cienkie półplasterki a następnie dodaj do kapusty.
- Poszatkowaną kapustę oraz cebulę posól dużą szczyptą soli i wymieszaj.
- Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę wprost do kapusty.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dodaj do kapusty i cebuli, zamieszaj całość a dalej odstaw na kilka minut.
- Do niewielkiego garnka dodaj cukier i sól a następnie wlej ocet oraz olej rzepakowy.
- Garnek postaw na małym ogniu i niemal stale mieszając wymieszaj składniki ze sobą na jednolity, przeźroczysty sos. Zalewa powinna się zagotować, co poznasz po bardzo intensywnej pianie. Gorącą zalewę odstaw do wystudzenia.
- Gdy zalewa będzie już zimna (lub letnia) wlej ją powoli do kapusty z warzywami i dokładnie zamieszaj całość.
- Chińska surówka gotowa do podania!
Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę,
- tarkę do warzyw (duże oczka),
- niewielki garnek (najwygodniejszy będzie rondel),
CENNE RADY
Jeżeli chcesz przygotować surówkę chińską na więcej niż jeden dzień, nie łącz od razu warzyw i zalewy. Najlepiej zalewę dodać do warzyw tuż przed podaniem, dzięki temu zalewa nie zmiękczy warzyw i będą one nadal chrupiące.
SPOSÓB PODANIA
Chińska surówka z białej kapusty z zalewą słodko-kwaśną do doskonały dodatek do azjatyckiego obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, np. karkówki w sosie słodko-kwaśnym, jak również typowo polskich kotletów z piersi kurczaka.
polecane PRZEPISY