Chińska surówka

Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

Kto jadł u „chińczyka” ten pewnie zastanawiał się co to za surówka, którą podają do niemal każdego dania… Chińska surówka zainspirowała także mnie, bo choć z wyglądu podobna do naszej surówki z białej kapusty, to zupełnie inna w smaku! Odtworzenie tego smaku w pewnym momencie było dla mnie najważniejszym wyzwaniem kulinarnym i po kilku próbach udało się! Efekty mojego próbowania i testowania widzicie poniżej w szczegółowym przepisie jak zrobić we własnym domu surówkę jak u Chińczyka na mieście! Kluczem do sukcesu była zalewa, przygotowana według konkretnych proporcji, ponieważ tylko wtedy smaki kwaśny i słodki idealnie ze sobą współgrały. Jak powinna zostać przygotowana idealna moim zdaniem chińska surówka, dowiecie się z poniższego przepisu! Zatem śmiało do dzieła:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pół średniej cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól
  • zalewa:
    • 50 ml oleju rzepakowego,
    • 50 g cukru,
    • 25 ml octu ryżowego,
    • 1/4 łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)

WYKONANIE


  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj ostrym nożem na drobno.
  2. Cebule obierz z łupin i pokrój na bardzo cienkie półplasterki a następnie dodaj do kapusty.
  3. Poszatkowaną kapustę oraz cebulę posól dużą szczyptą soli i wymieszaj.
  4. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę wprost do kapusty.
  5. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dodaj do kapusty i cebuli, zamieszaj całość a dalej odstaw na kilka minut.
  6. Do niewielkiego garnka dodaj cukier i sól a następnie wlej ocet oraz olej rzepakowy.
  7. Garnek postaw na małym ogniu i niemal stale mieszając wymieszaj składniki ze sobą na jednolity, przeźroczysty sos. Zalewa powinna się zagotować, co poznasz po bardzo intensywnej pianie. Gorącą zalewę odstaw do wystudzenia.
  8. Gdy zalewa będzie już zimna (lub letnia) wlej ją powoli do kapusty z warzywami i dokładnie zamieszaj całość.
  9. Chińska surówka gotowa do podania!

Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

Chińska surówka
Chińska surówka
Chińska surówka
Chińska surówka
Chińska surówka

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę,
  • tarkę do warzyw (duże oczka),
  • niewielki garnek (najwygodniejszy będzie rondel),

CENNE RADY


Jeżeli chcesz przygotować surówkę chińską na więcej niż jeden dzień, nie łącz od razu warzyw i zalewy. Najlepiej zalewę dodać do warzyw tuż przed podaniem, dzięki temu zalewa nie zmiękczy warzyw i będą one nadal chrupiące.

SPOSÓB PODANIA


Chińska surówka z białej kapusty z zalewą słodko-kwaśną do doskonały dodatek do azjatyckiego obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, np. karkówki w sosie słodko-kwaśnym, jak również typowo polskich kotletów z piersi kurczaka.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl