Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

Kto jadł u „chińczyka” ten pewnie zastanawiał się co to za surówka, którą podają do niemal każdego dania… Chińska surówka zainspirowała także mnie, bo choć z wyglądu podobna do naszej surówki z białej kapusty, to zupełnie inna w smaku! Odtworzenie tego smaku w pewnym momencie było dla mnie najważniejszym wyzwaniem kulinarnym i po kilku próbach udało się! Efekty mojego próbowania i testowania widzicie poniżej w szczegółowym przepisie jak zrobić we własnym domu surówkę jak u Chińczyka na mieście! Kluczem do sukcesu była zalewa, przygotowana według konkretnych proporcji, ponieważ tylko wtedy smaki kwaśny i słodki idealnie ze sobą współgrały. Jak powinna zostać przygotowana idealna moim zdaniem chińska surówka, dowiecie się z poniższego przepisu! Zatem śmiało do dzieła:)

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

składniki

  • pół główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pół średniej cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól
  • zalewa:
    • 50 ml oleju rzepakowego,
    • 50 g cukru,
    • 25 ml octu ryżowego,
    • 1/4 łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)

wykonanie

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj ostrym nożem na drobno.
  2. Cebule obierz z łupin i pokrój na bardzo cienkie półplasterki a następnie dodaj do kapusty.
  3. Poszatkowaną kapustę oraz cebulę posól dużą szczyptą soli i wymieszaj.
  4. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę wprost do kapusty.
  5. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dodaj do kapusty i cebuli, zamieszaj całość a dalej odstaw na kilka minut.
  6. Do niewielkiego garnka dodaj cukier i sól a następnie wlej ocet oraz olej rzepakowy.
  7. Garnek postaw na małym ogniu i niemal stale mieszając wymieszaj składniki ze sobą na jednolity, przeźroczysty sos. Zalewa powinna się zagotować, co poznasz po bardzo intensywnej pianie. Gorącą zalewę odstaw do wystudzenia.
  8. Gdy zalewa będzie już zimna (lub letnia) wlej ją powoli do kapusty z warzywami i dokładnie zamieszaj całość.
  9. Chińska surówka gotowa do podania!

Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

sposób podania

Chińska surówka z białej kapusty z zalewą słodko-kwaśną do doskonały dodatek do azjatyckiego obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, np. karkówki w sosie słodko-kwaśnym, jak również typowo polskich kotletów z piersi kurczaka.

cenne rady

Jeżeli chcesz przygotować surówkę chińską na więcej niż jeden dzień, nie łącz od razu warzyw i zalewy. Najlepiej zalewę dodać do warzyw tuż przed podaniem, dzięki temu zalewa nie zmiękczy warzyw i będą one nadal chrupiące.

przyda się podczas gotowania

  • miskę,
  • tarkę do warzyw (duże oczka),
  • niewielki garnek (najwygodniejszy będzie rondel),

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x