Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

Chińska surówka
  • Marcin
  • 2 marca 2021

Kto jadł u “chińczyka” ten pewnie zastanawiał się co to za surówka, którą podają do niemal każdego dania… Chińska surówka zainspirowała także mnie, bo choć z wyglądu podobna do naszej surówki z białej kapusty, to zupełnie inna w smaku! Odtworzenie tego smaku w pewnym momencie było dla mnie najważniejszym wyzwaniem kulinarnym i po kilku próbach udało się! Efekty mojego próbowania i testowania widzicie poniżej w szczegółowym przepisie jak zrobić we własnym domu surówkę jak u Chińczyka na mieście! Kluczem do sukcesu była zalewa, przygotowana według konkretnych proporcji, ponieważ tylko wtedy smaki kwaśny i słodki idealnie ze sobą współgrały. Jak powinna zostać przygotowana idealna moim zdaniem chińska surówka, dowiecie się z poniższego przepisu! Zatem śmiało do dzieła:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół główki białej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • pół średniej cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól
  • zalewa:
    • 50 ml oleju rzepakowego,
    • 50 g cukru,
    • 25 ml octu ryżowego,
    • 1/4 łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)

Chińska surówka
Chińska surówka
Chińska surówka
Chińska surówka
Chińska surówka

WYKONANIE


Chińska surówka z białej kapusty z sosem słodko-kwaśnym

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj ostrym nożem na drobno.
  2. Cebule obierz z łupin i pokrój na bardzo cienkie półplasterki a następnie dodaj do kapusty.
  3. Poszatkowaną kapustę oraz cebulę posól dużą szczyptą soli i wymieszaj.
  4. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę wprost do kapusty.
  5. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dodaj do kapusty i cebuli, zamieszaj całość a dalej odstaw na kilka minut.
  6. Do niewielkiego garnka dodaj cukier i sól a następnie wlej ocet oraz olej rzepakowy.
  7. Garnek postaw na małym ogniu i niemal stale mieszając wymieszaj składniki ze sobą na jednolity, przeźroczysty sos. Zalewa powinna się zagotować, co poznasz po bardzo intensywnej pianie. Gorącą zalewę odstaw do wystudzenia.
  8. Gdy zalewa będzie już zimna (lub letnia) wlej ją powoli do kapusty z warzywami i dokładnie zamieszaj całość.
  9. Chińska surówka gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • tarkę do warzyw (duże oczka),
  • niewielki garnek (najwygodniejszy będzie rondel),

CENNE RADY

Jeżeli chcesz przygotować surówkę chińską na więcej niż jeden dzień, nie łącz od razu warzyw i zalewy. Najlepiej zalewę dodać do warzyw tuż przed podaniem, dzięki temu zalewa nie zmiękczy warzyw i będą one nadal chrupiące.

SPOSÓB PODANIA

Chińska surówka z białej kapusty z zalewą słodko-kwaśną do doskonały dodatek do azjatyckiego obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, np. karkówki w sosie słodko-kwaśnym, jak również typowo polskich kotletów z piersi kurczaka.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!