Chleb pszenny z żurawiną
Jestem jednym z tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez chleba. Oczywiście najlepszy chleb to świeży, najlepiej jeszcze ciepły bochenek. Trudno jednak kupić taki w sklepie, czy piekarni dlatego warto spróbować przygotować go w domu i właśnie dlatego poznajcie przepis na chleb pszenny z żurawiną, który lata temu strasznie przypadł do mojego gustu. trzeba uczciwie przyznać, że największą „robotę” w nim, robi żurawina, która nadaje słodkości, przełamania i doskonale komponuje się zarówno z wytrawnym jak i słodkim okładem. Spróbujcie przygotować go w swoich domach i przekonajcie się dlaczego tak chętnie do niego wracam!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej (najlepiej tym 650 – 720),
- 300 ml zimnej wody (wręcz lodowatej),
- 20 g świeżych drożdży,
- 20 g miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 75 g suszonej żurawiny,
(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka o wadze około 700 g)
WYKONANIE
- Do przygotowanego naczynia wlej wodę a następnie dodaj do niej pokruszone drożdże oraz miód i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj sól.
- Wlej do mąki rozpuszczone drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Na początku użyj łyżki do początkowego wymieszania, później wyrabiaj ciasto dłonią przez 5 minut. Ciasto będzie się kleiło, dlatego możesz je delikatnie podsypywać mąką.
- Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta żurawinę i przełóż je do miski oprószonej mąką. Z wierzchu również oprósz ciasto mąką, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 10 godzin do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasta ponownie należy je zagnieść przez około 1 minutę. Na koniec uformuj z ciasta kulę, obficie oprósz mąką i włóż do przygotowanej formy (keksówki). Formy do pieczenia nie trzeba wykładać papierem do pieczenia, smarować tłuszczem czy prószyć mąką, chleb podczas pieczenia się skurczy i odejdzie od formy.
- Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką na 1 godzinę.
- Po upływie godziny wierzch chleba nacinamy wzdłuż przez środek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni (grzanie tylko od dołu).
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika gotowy chleb i pieczemy w 240 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni (tryb grzanie od dołu) i pieczemy kolejne 30 minut.
- Po tym czasie chleb pszenny z żurawiną jest gotowy, choć warto dać mu chwilę by ostygnął:)
Chleb pszenny z żurawiną
MIEJ POD RĘKĄ
- formę do pieczenia, najlepiej keksówkę (moja ma wymiary 30×12 centymetrów),
- dużą miskę do wyrabiania ciasta,
- naczynie do przygotowania zaczynu drożdżowego,
- bawełniana ściereczka,
CENNE RADY
Chleb pszenny z żurawiną najlepiej przechowywać owinięty w bawełnianą ściereczkę i włożony do szczelnego pojemnika czy torebki foliowej. Niestety chcemy drożdżowe zachowują swoją świeżość krócej niż chleby na zakwasie, dlatego najlepiej zjeść chlebek w ciągu 1-2 dni.
SPOSÓB PODANIA
Świeży chleb smakuje najlepiej jeszcze ciepły, dodatkowo jak ktoś lubi posmarowany jedynie masłem. To tylko jedno i najprostsze z możliwych sposobów podania tego chleba. Jeżeli jednak macie ochotę na coś bardziej wyszukanego polecam Wam, by chleb pszenny z żurawiną podać z powidłami śliwkowymi, serem pleśniowym, pastą z twarogu i makreli, śniadaniowej gziczki, dobrą wędliną czy sałatką z tuńczyka.