cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Faszerowane łódeczki cukinii to ciekawa choć nie jedyna forma podania tego dania. Dla odmiany przedstawiam Wam, że cukinia faszerowana może być również przygotowana w wydaniu pionowym:) Choć oczywiście wygląd nie wpływa na smak, potrafi jednak zaciekawić i zaintrygować twoich domowników i gości. Najważniejszy jest jednak smak! O niego w tym przepisie nie musicie się martwić, ponieważ cukinie nadziałem farszem mięsnym z dodatkiem przecieru pomidorowego i sera feta. Może się Wam wydawać, że to nietypowe połączenie ale jak spróbujecie tego połączenia, będziecie zachwyceni, podobnie jak byliśmy My. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo to jeden z pewniaków w moim przepiśniku!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 400 g mięsa mielonego,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 duże cukinię,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 g sera typu feta,
  • 100 g żółtego sera,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3/5 łyżeczka soli do farszu,
  • pół łyżeczki soli do cukinii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Cukinie faszerowane zaczynamy przygotowywać od zrobienia farszu.
  2. W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Również czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż ją przez około 1 minutę i gdy będzie już szklista dodaj mięso mielone oraz czosnek.
  4. Mięso dopraw połową łyżeczki soli i smaż przez około 5 minuty aż do momentu, gdy niemal całkowicie się zetnie.
  5. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki w kostkę.
  6. Gdy mięso będzie już gotowe, dodaj na patelnię pieczarki, które posól szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. Całość smaż aż do momentu, gdy z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
  7. Po odparowaniu wody, dodaj na patelnię słodką paprykę oraz wlej połowę przecieru pomidorowego (150 ml). Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu.
  8. Fetę pokrój w grubą kostkę i również dodaj na patelnię.
  9. Farsz gotuj na niewielkim ogniu tak długo, aż zrobi się gęsty i odparuje większość wody.
  10. W międzyczasie przygotuj cukinię. Pokrój kabaczki na bardzo grube plastry (4-5 cm) a następnie wydrąż za pomocą łyżeczki środek plastra, uważając by nie przebić go na wylot. Gotowe cukiniowe kubeczki układaj w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Po przygotowaniu całej cukinii dopraw je połową łyżeczki soli.
  11. Gdy farsz będzie już gotowy, nakładaj go łyżeczką do przygotowanych kubeczków z cukinii.
  12. Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser, którym następnie posyp nafaszerowane kawałki cukinii.
  13. Na dno naczynia wlej resztę przecieru pomidorowego.
  14. Całość posyp z wierzchu oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
  15. Przygotowaną cukinię wstaw do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra – dół) i zapiekaj przez 35 minut.
  16. Po wyjęciu z piekarnika cukinia faszerowana jest gotowa do podania!

Cukinia faszerowana

cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana

MIEJ POD RĘKĄ


  • naczynie żaroodporne,
  • dużą patelnię,
  • tarkę kuchenną (małe oczka),

CENNE RADY


Do tego przepisu najlepsze będą długie i smukłe cukinie. Średnio nadają się również cukinie przerośnięte lub bardzo duże i o nieregularnym kształcie. Z tych mniej foremnych polecam zrobić przepyszne leczo cukiniowe.

SPOSÓB PODANIA


Cukinia faszerowana to sycące danie, które nie wymaga dodatków. Jeżeli jednak chciałbyś dodać do niej coś extra, polecam pieczywo czosnkowe i szklankę kefiru lub zsiadłego mleka.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl