Cukinia faszerowana
Faszerowane łódeczki cukinii to ciekawa choć nie jedyna forma podania tego dania. Dla odmiany przedstawiam Wam, że cukinia faszerowana może być również przygotowana w wydaniu pionowym:) Choć oczywiście wygląd nie wpływa na smak, potrafi jednak zaciekawić i zaintrygować twoich domowników i gości. Najważniejszy jest jednak smak! O niego w tym przepisie nie musicie się martwić, ponieważ cukinie nadziałem farszem mięsnym z dodatkiem przecieru pomidorowego i sera feta. Może się Wam wydawać, że to nietypowe połączenie ale jak spróbujecie tego połączenia, będziecie zachwyceni, podobnie jak byliśmy My. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo to jeden z pewniaków w moim przepiśniku!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego,
- 300 g pieczarek,
- 2 duże cukinię,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g sera typu feta,
- 100 g żółtego sera,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki oleju,
- 3/5 łyżeczka soli do farszu,
- pół łyżeczki soli do cukinii,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki oregano,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Cukinie faszerowane zaczynamy przygotowywać od zrobienia farszu.
- W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Również czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż ją przez około 1 minutę i gdy będzie już szklista dodaj mięso mielone oraz czosnek.
- Mięso dopraw połową łyżeczki soli i smaż przez około 5 minuty aż do momentu, gdy niemal całkowicie się zetnie.
- W tym czasie umyj i pokrój pieczarki w kostkę.
- Gdy mięso będzie już gotowe, dodaj na patelnię pieczarki, które posól szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. Całość smaż aż do momentu, gdy z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
- Po odparowaniu wody, dodaj na patelnię słodką paprykę oraz wlej połowę przecieru pomidorowego (150 ml). Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu.
- Fetę pokrój w grubą kostkę i również dodaj na patelnię.
- Farsz gotuj na niewielkim ogniu tak długo, aż zrobi się gęsty i odparuje większość wody.
- W międzyczasie przygotuj cukinię. Pokrój kabaczki na bardzo grube plastry (4-5 cm) a następnie wydrąż za pomocą łyżeczki środek plastra, uważając by nie przebić go na wylot. Gotowe cukiniowe kubeczki układaj w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Po przygotowaniu całej cukinii dopraw je połową łyżeczki soli.
- Gdy farsz będzie już gotowy, nakładaj go łyżeczką do przygotowanych kubeczków z cukinii.
- Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser, którym następnie posyp nafaszerowane kawałki cukinii.
- Na dno naczynia wlej resztę przecieru pomidorowego.
- Całość posyp z wierzchu oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Przygotowaną cukinię wstaw do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra – dół) i zapiekaj przez 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika cukinia faszerowana jest gotowa do podania!
Cukinia faszerowana
MIEJ POD RĘKĄ
- naczynie żaroodporne,
- dużą patelnię,
- tarkę kuchenną (małe oczka),
CENNE RADY
Do tego przepisu najlepsze będą długie i smukłe cukinie. Średnio nadają się również cukinie przerośnięte lub bardzo duże i o nieregularnym kształcie. Z tych mniej foremnych polecam zrobić przepyszne leczo cukiniowe.
SPOSÓB PODANIA
Cukinia faszerowana to sycące danie, które nie wymaga dodatków. Jeżeli jednak chciałbyś dodać do niej coś extra, polecam pieczywo czosnkowe i szklankę kefiru lub zsiadłego mleka.
polecane PRZEPISY