Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
  • Marcin
  • 21 lutego 2021

Faszerowane łódeczki cukinii to ciekawa choć nie jedyna forma podania tego dania. Dla odmiany przedstawiam Wam, że cukinia faszerowana może być również przygotowana w wydaniu pionowym:) Choć oczywiście wygląd nie wpływa na smak, potrafi jednak zaciekawić i zaintrygować twoich domowników i gości. Najważniejszy jest jednak smak! O niego w tym przepisie nie musicie się martwić, ponieważ cukinie nadziałem farszem mięsnym z dodatkiem przecieru pomidorowego i sera feta. Może się Wam wydawać, że to nietypowe połączenie ale jak spróbujecie tego połączenia, będziecie zachwyceni, podobnie jak byliśmy My. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo to jeden z pewniaków w moim przepiśniku!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400 g mięsa mielonego,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 duże cukinię,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 g sera typu feta,
  • 100 g żółtego sera,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3/5 łyżeczka soli do farszu,
  • pół łyżeczki soli do cukinii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana
cukinia faszerowana

WYKONANIE


Cukinia faszerowana

  1. Cukinie faszerowane zaczynamy przygotowywać od zrobienia farszu.
  2. W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Również czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż ją przez około 1 minutę i gdy będzie już szklista dodaj mięso mielone oraz czosnek.
  4. Mięso dopraw połową łyżeczki soli i smaż przez około 5 minuty aż do momentu, gdy niemal całkowicie się zetnie.
  5. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki w kostkę.
  6. Gdy mięso będzie już gotowe, dodaj na patelnię pieczarki, które posól szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. Całość smaż aż do momentu, gdy z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
  7. Po odparowaniu wody, dodaj na patelnię słodką paprykę oraz wlej połowę przecieru pomidorowego (150 ml). Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu.
  8. Fetę pokrój w grubą kostkę i również dodaj na patelnię.
  9. Farsz gotuj na niewielkim ogniu tak długo, aż zrobi się gęsty i odparuje większość wody.
  10. W międzyczasie przygotuj cukinię. Pokrój kabaczki na bardzo grube plastry (4-5 cm) a następnie wydrąż za pomocą łyżeczki środek plastra, uważając by nie przebić go na wylot. Gotowe cukiniowe kubeczki układaj w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Po przygotowaniu całej cukinii dopraw je połową łyżeczki soli.
  11. Gdy farsz będzie już gotowy, nakładaj go łyżeczką do przygotowanych kubeczków z cukinii.
  12. Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser, którym następnie posyp nafaszerowane kawałki cukinii.
  13. Na dno naczynia wlej resztę przecieru pomidorowego.
  14. Całość posyp z wierzchu oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
  15. Przygotowaną cukinię wstaw do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra – dół) i zapiekaj przez 35 minut.
  16. Po wyjęciu z piekarnika cukinia faszerowana jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • naczynie żaroodporne,
  • dużą patelnię,
  • tarkę kuchenną (małe oczka),

CENNE RADY

Do tego przepisu najlepsze będą długie i smukłe cukinie. Średnio nadają się również cukinie przerośnięte lub bardzo duże i o nieregularnym kształcie. Z tych mniej foremnych polecam zrobić przepyszne leczo cukiniowe.

SPOSÓB PODANIA

Cukinia faszerowana to sycące danie, które nie wymaga dodatków. Jeżeli jednak chciałbyś dodać do niej coś extra, polecam pieczywo czosnkowe i szklankę kefiru lub zsiadłego mleka.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!