Cukinia faszerowana

Faszerowane łódeczki cukinii to ciekawa choć nie jedyna forma podania tego dania. Dla odmiany przedstawiam Wam, że cukinia faszerowana może być również przygotowana w wydaniu pionowym:) Choć oczywiście wygląd nie wpływa na smak, potrafi jednak zaciekawić i zaintrygować twoich domowników i gości. Najważniejszy jest jednak smak! O niego w tym przepisie nie musicie się martwić, ponieważ cukinie nadziałem farszem mięsnym z dodatkiem przecieru pomidorowego i sera feta. Może się Wam wydawać, że to nietypowe połączenie ale jak spróbujecie tego połączenia, będziecie zachwyceni, podobnie jak byliśmy My. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo to jeden z pewniaków w moim przepiśniku!

kategoria przepisu:
czas przygotowania:
trudność:

Cukinia faszerowana

składniki

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 duże cukinię,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 g sera typu feta,
  • 100 g żółtego sera,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3/5 łyżeczka soli do farszu,
  • pół łyżeczki soli do cukinii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

wykonanie

  1. Cukinie faszerowane zaczynamy przygotowywać od zrobienia farszu.
  2. W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Również czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż ją przez około 1 minutę i gdy będzie już szklista dodaj mięso mielone oraz czosnek.
  4. Mięso dopraw połową łyżeczki soli i smaż przez około 5 minuty aż do momentu, gdy niemal całkowicie się zetnie.
  5. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki w kostkę.
  6. Gdy mięso będzie już gotowe, dodaj na patelnię pieczarki, które posól szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem. Całość smaż aż do momentu, gdy z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
  7. Po odparowaniu wody, dodaj na patelnię słodką paprykę oraz wlej połowę przecieru pomidorowego (150 ml). Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu.
  8. Fetę pokrój w grubą kostkę i również dodaj na patelnię.
  9. Farsz gotuj na niewielkim ogniu tak długo, aż zrobi się gęsty i odparuje większość wody.
  10. W międzyczasie przygotuj cukinię. Pokrój kabaczki na bardzo grube plastry (4-5 cm) a następnie wydrąż za pomocą łyżeczki środek plastra, uważając by nie przebić go na wylot. Gotowe cukiniowe kubeczki układaj w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Po przygotowaniu całej cukinii dopraw je połową łyżeczki soli.
  11. Gdy farsz będzie już gotowy, nakładaj go łyżeczką do przygotowanych kubeczków z cukinii.
  12. Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser, którym następnie posyp nafaszerowane kawałki cukinii.
  13. Na dno naczynia wlej resztę przecieru pomidorowego.
  14. Całość posyp z wierzchu oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
  15. Przygotowaną cukinię wstaw do nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra – dół) i zapiekaj przez 35 minut.
  16. Po wyjęciu z piekarnika cukinia faszerowana jest gotowa do podania!

Cukinia faszerowana

sposób podania

Cukinia faszerowana to sycące danie, które nie wymaga dodatków. Jeżeli jednak chciałbyś dodać do niej coś extra, polecam pieczywo czosnkowe i szklankę kefiru lub zsiadłego mleka.

cenne rady

Do tego przepisu najlepsze będą długie i smukłe cukinie. Średnio nadają się również cukinie przerośnięte lub bardzo duże i o nieregularnym kształcie. Z tych mniej foremnych polecam zrobić przepyszne leczo cukiniowe.

przyda się podczas gotowania

  • naczynie żaroodporne,
  • dużą patelnię,
  • tarkę kuchenną (małe oczka),

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:
oznaczone jako: , ,

Cukinia faszerowana

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x