Cukinia faszerowana fetą i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami to kolejny pomysł na faszerowaną cukinię, która szczególnie latem smakuje niesamowicie! Na kierunkowo.pl znajdziecie już przepis na cukinię faszerowaną mięsem, dlatego teraz dla odmiany bezmięsny wariant tego prostego w przygotowaniu i pysznego dania! Połączenie fety, oliwek i suszonych pomidorów oraz dodatek twarogu i cebuli sprawia, że wnętrze cukiniowych kubeczków zachwyci nie jedno podniebienie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 średnie cukinie,
- 250 g twarogu,
- 130 g fety,
- 1 masła cebula,
- 70 g zielonych oliwek,
- 70 g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- oregano,
- sól, pieprz,
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
(ilość produktów dla przygotowania ok. 15 porcji (dla 4 osób))
WYKONANIE
- Umyj cukinie pod bieżącą wodą i osusz. Odkrój końcówki a następnie pokrój pozostałą cukinię na kawałki o wysokości około 5 centymetrów.
- Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne z kawałków cukinii, uważając by nie przebić się na wylot. Gotowe kawałki cukinii powinny mieć formę „kieliszka”:) Na koniec solidnie posól przygotowaną cukinię.
- Przygotuj farsz, dlatego obierz cebulę, suszone pomidory i oliwki odsącz na sitku a ser twarogowy i fetę wrzuć do przygotowanej miski.
- Następnie cebule pokrój w kostkę, oliwki w plasterki a suszone pomidory również w kosteczkę. Pokrojone składniki dodaj do miski z serami.
- Farsz dopraw solą (nie za dużo, ponieważ słoności dodaje feta), pieprzem a następnie dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane wcześniej kawałki cukinii nadziewaj farszem, starając się go lekko ubijać.
- Nadziane kawałki cukinii układaj w wysmarowanym olejem, naczyniu żaroodpornym a na koniec posyp je suszonym oregano.
- Gdy wszystkie cukinie będą już przygotowane, wstaw je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (program grzanie góra-dół) i piecz przez 35 minut.
- Po upływie określonego czasu, cukinia faszerowana fetą jest gotowa do podania!
Cukinia faszerowana fetą i suszonymi pomidorami
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę,
- naczynie żaroodporne,
- sitko do odsączenia oliwek i pomidorów,
CENNE RADY
Cukinie najwygodniej wydrążyć specjalną łyżeczką, którą można znaleźć w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.
SPOSÓB PODANIA
Cukinia faszerowana fetą z oliwkami i suszonymi pomidorami są gotowym daniem obiadowym! Jeżeli chcesz zaskoczyć, możesz dodatkowo podać je z pieczywem czosnkowym lub bagietką czosnkową.
polecane PRZEPISY