Cukinia faszerowana fetą i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana fetą i suszonymi pomidorami
  • Marcin
  • 27 sierpnia 2021

Cukinia faszerowana fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami to kolejny pomysł na faszerowaną cukinię, która szczególnie latem smakuje niesamowicie! Na kierunkowo.pl znajdziecie już przepis na cukinię faszerowaną mięsem, dlatego teraz dla odmiany bezmięsny wariant tego prostego w przygotowaniu i pysznego dania! Połączenie fety, oliwek i suszonych pomidorów oraz dodatek twarogu i cebuli sprawia, że wnętrze cukiniowych kubeczków zachwyci nie jedno podniebienie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 3 średnie cukinie,
  • 250 g twarogu,
  • 130 g fety,
  • 1 masła cebula,
  • 70 g zielonych oliwek,
  • 70 g suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

(ilość produktów dla przygotowania ok. 15 porcji (dla 4 osób))

cukinia faszerowana fetą suszonymi pomidorami i oliwkami
cukinia faszerowana fetą suszonymi pomidorami i oliwkami
cukinia faszerowana fetą suszonymi pomidorami i oliwkami
cukinia faszerowana fetą suszonymi pomidorami i oliwkami
cukinia faszerowana fetą suszonymi pomidorami i oliwkami
cukinia faszerowana fetą suszonymi pomidorami i oliwkami obiad na piątek bez mięsa

WYKONANIE


Cukinia faszerowana fetą i suszonymi pomidorami

  1. Umyj cukinie pod bieżącą wodą i osusz. Odkrój końcówki a następnie pokrój pozostałą cukinię na kawałki o wysokości około 5 centymetrów.
  2. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne z kawałków cukinii, uważając by nie przebić się na wylot. Gotowe kawałki cukinii powinny mieć formę „kieliszka”:) Na koniec solidnie posól przygotowaną cukinię.
  3. Przygotuj farsz, dlatego obierz cebulę, suszone pomidory i oliwki odsącz na sitku a ser twarogowy i fetę wrzuć do przygotowanej miski.
  4. Następnie cebule pokrój w kostkę, oliwki w plasterki a suszone pomidory również w kosteczkę. Pokrojone składniki dodaj do miski z serami.
  5. Farsz dopraw solą (nie za dużo, ponieważ słoności dodaje feta), pieprzem a następnie dokładnie wymieszaj.
  6. Przygotowane wcześniej kawałki cukinii nadziewaj farszem, starając się go lekko ubijać.
  7. Nadziane kawałki cukinii układaj w wysmarowanym olejem, naczyniu żaroodpornym a na koniec posyp je suszonym oregano.
  8. Gdy wszystkie cukinie będą już przygotowane, wstaw je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (program grzanie góra-dół) i piecz przez 35 minut.
  9. Po upływie określonego czasu, cukinia faszerowana fetą jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • naczynie żaroodporne,
  • sitko do odsączenia oliwek i pomidorów,

CENNE RADY

Cukinie najwygodniej wydrążyć specjalną łyżeczką, którą można znaleźć w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

SPOSÓB PODANIA

Cukinia faszerowana fetą z oliwkami i suszonymi pomidorami są gotowym daniem obiadowym! Jeżeli chcesz zaskoczyć, możesz dodatkowo podać je z pieczywem czosnkowym lub bagietką czosnkową.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!