Domowy ketchup z pomidorów
Kto powiedział że domowy ketchup z pomidorów musi być dokładnie taki sam jak ten sklepowy? Przecież to zazwyczaj jedynie pomidory, cukier i ocet. Bez sensu odtwarzać smak czegoś, co stoi na półce w sklepie za rogiem. Mój domowy ketchup z pomidorów, włoszczyzny, jabłek i cebuli to zdrowsza alternatywa dla swojego pierwowzoru, ponieważ zawiera znacznie mniej soli i cukru a dużo więcej innych warzyw! Wypróbujcie koniecznie i przekonacie się jak smakuje domowy ketchup podany razem z pizzą, hot-dogiem czy ulubioną kiełbaską lub serem!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- 4 kg pomidorów,
- 2 kwaskowe jabłka,
- 2 duże cebule,
- 1 pietruszka,
- 2 średnie marchewki,
- 1 mały seler,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 100 g cukru,
- 4 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej),
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
(ilość produktów dla przygotowania około 2,7 litra gotowego ketchupu)
WYKONANIE
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój bez większej staranności wprost do garnka. Po skrojeniu wszystkich, dodaj do garnka 1 łyżeczkę soli i postaw go na mocnym ogniu.
- Pokrojone pomidory pod wpływem ciepła powinny szybko się rozpadać i zmniejszać objętość. Gotuj je w ten sposób przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie obierz marchewki, seler, pietruszkę i jabłka. Zetrzyj je na tarce do warzyw (duże oczka).
- Cebulę i czosnek obierz z łupin. Czosnek przeciśnij przez praskę a cebulę pokrój w kostkę.
- Po 15 minutach, dodaj starte i pokrojone warzywa do gotujących się pomidorów i zamieszaj. Zmniejsz ognień i gotuj dalej całość przez 60 minut, na wolnym ogniu i koniecznie bez przykrycia.
- Po godzinie gotowania zestaw garnek z ognia i pozostaw go do całkowitego wystygnięcia, np. na noc.
- W kolejnym dniu przed gotowanie zblenduj zawartość garnka a następnie przetrzyj na metalowym sitku.
- Przetarty ketchup wlej ponownie do garnka, który postaw na małym ogniu.
- Gotuj bez przykrycia przez kolejne 30 minut od momentu zagotowania, często mieszając.
- Pod koniec gotowania dopraw ketchup octem jabłkowym, cukrem, musztardą oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj i gotuj dalej.
- Po pół godziny ketchup powinien już być odpowiednio gesty i odparowany z nadmiaru wody.
- Przygotuj słoiki z nakrętkami. Gotowy, gorący ketchup wlewaj do wyparzonych słoików i zakręcaj. Słoiki ustawiaj do góry dnem na przygotowanej bawełnianej ściereczce.
- Po wystygnięciu słoików z ketchupem, domowy ketchup z pomidorów jest gotowy!
Domowy ketchup z pomidorów
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- tarkę do warzyw (duże oczka),
- praska do czosnku,
- blender,
- metalowe sitko do przecierania z drewnianą kopyścią,
- słoiki z nakrętkami (u mnie potrzebne było 13 słoików o objętości 225 ml)
- bawełniana ściereczka,
- rękawice kuchenne
CENNE RADY
Ostatnia faza gotowania (30 minut) może być dłuższa lub krótsza. Zależy to od stopnia uzyskanej gęstości sosu. Im bardziej gęstego ketchupu oczekujemy, tym dłużej musimy go gotować.