Drobiowy ramen
Drobiowy ramen to lżejsza wersja domowego ramenu w porównaniu z wersją najbardziej znaną, którą znajdziecie w przepisie: Domowy ramen – japońska alternatywa dla rosołu. Mięso drobiowe jest równie pełne smaku, choć znacznie chudsze przez co drobiowy ramen, będzie łaskawszy dla naszego żołądka. Dzięki długiemu gotowaniu, wyciągamy do wywaru to co najlepsze, przez co staje się on aromatyczny i pełen miesnych smaków. By dodatkowo podbić smak drobiu, dodałem odrobinę perliczki, której mięso jest jeszcze chudsze niż kurze a dodatkowo ciekawie smakuje. Całość oczywiście dopełnia bogactwo warzywnych dodatków, które lądują w ramenie pod koniec gotowania. Proste? Spróbuj a się przekonasz:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- wywar:
- 850 g drobiu (u mnie jeden filet, 1 porcja rosołowa, ćwierć perliczki),
- 2,5 litra wody,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 1 średni seler,
- 1 średni por,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren pieprzu,
- dodatki:
- 700 g mieszanki chińskiej,
- 150 g białej kapusty,
- garść suszonych grzybów,
- 2 cebule dymki,
- 1 cebula,
- 1,5 łyżeczki soli,
- zaprawa:
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego,
- dodatkowo do podania:
- azjatycki makaron pszenny (najlepiej do ramenu),
- 1 jajko na porcje,
- ulubione kiełki (u mnie to były kiełki słonecznika),
- szczypiorek,
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Na początek opłucz i oczyść mięso, które następnie włóż do dużego garnka.
- Mięso zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Garnek postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Tuż przez zagotowaniem zbierz z powierzchni wody powstały szum, używając małego sitka lub łyżki szumówki.
- W międzyczasie, gdy wywar się podgrzewa obierz i przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki, cebule, selera, pora oraz ząbki czosnku. Pozostaw w maksymalnie dużych kawałkach, najlepiej w całości.
- Gdy zbierzesz szum dodaj do wywaru obrane warzywa oraz pozostałe przyprawy i kolejną, 1 łyżeczkę soli.
- Gotuj całość na minimalnym ogniu (ma jedynie pyrkać) pod przykryciem przez 2,5 godziny.
- Pod koniec gotowania wywaru przygotuj dalsze składniki: kapustę (poszatkuj), mrożone warzywa i suszone grzyby. Obierz również kolejną cebulę i pokrój ją w półplasterki.
- Po ugotowaniu wywaru, wyciągnij z niego mięso oraz warzywa.
- Do wywaru wrzuć mrożone warzywa, poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę oraz suszone grzyby. Na koniec dodaj pokrojone dymki oraz sól.
- Gotuj warzywa pod przykryciem, przez 25 minut na niewielkim ogniu.
- W czasie gotowania się warzyw obierz mięso z kości oraz przygotuj zaprawę.
- By wykonać zaprawę wymieszaj w szklance lub misce wszystkie podane składniki.
- Po upływie czasu gotowania warzyw, dodaj do ramenu przygotowaną zaprawę oraz poszarpane mięso.
- Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe!
- Drobiowy ramen jest gotowy do podania!
Drobiowy ramen
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- niewielki sitko lub łyżka „szumówka”,
- 2 głębokie talerze,
- szklanka lub miseczka do zaprawy,
CENNE RADY
Mimo, że przepis nazwałem „drobiowy ramen” nie jest to na pewno prawdziwy azjatycki ramen. Mój przepis pozwoli Wam przygotować zupę na wzór sławnego ramenu, dlatego jeżeli szukasz przepisu na prawdziwy azjatycki ramen, odsyłam do innych stron. Jedno jest jednak niepodważalne – mój drobiowy ramen przygotujesz w swoim domu ze składników, który powinieneś znaleźć bez większego trudu. A smak będzie dużo lepszy niż w wielu azjatyckich knajpach, na których trochę się inspirowałem:)
SPOSÓB PODANIA
Drobiowy ramen podawaj najlepiej razem z azjatyckim makaronem pszennym (najlepszy dedykowany do ramenu), ugotowanym na twardo jajkiem, ulubionymi kiełkami oraz szczypiorkiem! Właśnie w takim wydaniu będzie najlepszy!
polecane PRZEPISY