Grillowane skrzydełka BBQ
Skrzydełka BBQ to doskonały pomysł na danie z grilla. Ich lekko słodki, delikatnie pikantny i wyraźnie pomidorowy smak zadowoli nawet największych grillowych tradycjonalistów i krytyków. Ich przygotowanie to banał a grillowanie nie wymaga żadnej tajemnej wiedzy, mówiąc krótko musi się udać. Jedynie stopień zarumieniania skrzydełek należy do Ciebie, choć i tu jest prosto bo gdy uznasz, że to właśnie ten moment, po prostu ściągasz je z rusztu. Jest jednak pewna tajemnica – klucz do sukcesu, który dotyczy każdego dania z grilla, zawsze grilluj nad mocno rozgrzanym węglem! To tyle z teorii, możesz śmiało rozpocząć praktykę:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek z kurczaka (około 8-9 sztuk),
- marynata:
- 150 ml sosu bbq (barbecue), który możesz przygotować według mojego przepisu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
(ilość produktów dla przygotowania 8-9 sztuk skrzydełek)
WYKONANIE
- Skrzydełka z kurczaka opłucz i osusz za pomocą ręczników papierowych.
- Od skrzydełek może odciąć lotkę (ostatnią najkrótszą część), która nie ma prawie mięsa. Ja tego nie robię.
- Przygotuj sos BBQ, możesz przyrządzić go według mojego przepisu: Sos BBQ (sos barbecue)
- Do gotowego sosu dodaj łyżkę oleju rzepakowego i dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka wkładaj kolejno do przygotowanej miski i dodawaj stopniowo sos. Po dodaniu 3-4 skrzydełek rozprowadź marynatę po mięsie a następnie dodaj kolejne skrzydełka i marynatę. Rób tak aż do wykorzystania całego mięsa i marynaty.
- Zamarynowane skrzydełka BBQ przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po upływie czasu marynowania, skrzydełka połóż na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla.
- Skrzydełka grilluj przez około 20-30 minut, w zależności jak bardzo przypieczone mięso lubisz. Odwracaj skrzydełka co około 5 minut, dzięki czemu równomiernie się zarumienią. Ważne by grillować mięso na dobrze rozgrzanym grillu (powinieneś mieć problem utrzymać dłoń tuż nad rusztem przez 2-3 sekundy), ponieważ wtedy mięso będzie dobrze wypieczone z zewnątrz i soczyste w środku.
- Gdy skrzydełka będą już odpowiednio zarumienione, ściągnij je z rusztu i od razu podawaj na stół!
Grillowane skrzydełka BBQ
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę z pokrywką,
- miseczkę do przygotowania marynaty,
- dobrze rozgrzany grill,
CENNE RADY
Skrzydełka BBQ możesz przygotować również w piekarniku, dlatego również zimą możesz cieszyć się ich smakiem. Zamiast na grillu, piecz je w piekarniku w temperaturze 200 stopni (program grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut, w zależności od ulubionego stopnia zarumienienia. Idealnie jak ułożysz je na ruszcie a pod spód wsuniesz blachę wyłożoną papierem do pieczenia, która pozwoli zachować czysty piekarnik, w momencie gdyby coś skapnęło.
SPOSÓB PODANIA
Skrzydełka BBQ można podać bez dodatków, jednak grillowanie daje duże pole do popisu przy ich przygotowaniu. Właśnie dlatego warto przygotować tosty, grillowane warzywa (np. cukinię, marchewkę, paprykę, pietruszkę), grillowane pieczarki czy bagietki czosnkowe! Idealnie do dań z grilla nadaje się również sos tzatziki czy użyty w tym przepisie sos barbecue.
polecane PRZEPISY