Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo to kolejny z moich kulinarnych, bardzo udanych eksperymentów. Oczywiście jak w przypadku innych moich przepisów, inspirowanych kuchniami całego świata nie są to „ścisłe” i „tradycyjne” receptury oparte na lokalnych produktach a przepisy, które pozwalają przygotować zagraniczne przysmaki z tego co mamy dostępne na pobliskich sklepowych półkach. W ten sam sposób przygotowałem ten przepis, dzięki któremu hiszpańska tortilla ziemniaczana może zagościć również na Waszym domowym stole.

Domyślam się, że pewnie jak w przypadku pad thaia czy ramenu i pod tym przepisem odezwą się krytycy kulinarni rodem z Półwyspu Iberyjskiego, którzy zjedzą mnie za to, że gotowałem ziemniaki a nie podsmażałem ich na dużej ilości oliwy. Zamysł był taki by stworzyć przepis łatwy do wykonania i z dostępnych u nas składników, który smakiem będzie oddawał ducha i aromat iberyjskiej kuchni. Odważnych i chcących cieszyć się gotowaniem zapraszam do jego wypróbowania.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 8 małych ziemniaków,
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 50 g hiszpańskiego sera np. Queso Manchego ChNP, Queso Iberico czy Queso de cabra, które powinniście bez problemu kupić w polskich sklepach,
  • 1 cebula,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • garść zielonych oliwek,
  • 2 cebule dymki,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6-8 porcji)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności obierzcie ziemniaki i ugotujcie ja na półtwardo, oczywiście soląc wodę podczas gotowania.
  2. Następnie kiełbasę chorizo pokrójcie w plasterki, wrzućcie na dużą patelnię, którą postawcie na małym ogniu. Wolno podgrzewając wytopcie tłuszcz z chorizo a następnie przerzućcie ją do miski, zostawiając tłuszcz na patelni.
  3. Cebulę oraz białe części cebulek dymek pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię, na którą dolejcie 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodajcie szczyptę soli. Podsmażcie ją przez około 2 minuty, często mieszając i przerzućcie do miski w której już jest chorizo.
  4. Oliwki odcedźcie na sitku a następnie pokrójcie w plasterki i dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Ugotowane ziemniaki pokrójcie w plasterki a następnie pokrójcie szczypior od cebulek dymek.
  6. Na patelnię dodajcie 2 łyżki oliwy z oliwek i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy oliwa będzie już gorąca dodajcie pokrojony szczypior i ziemniaki. Smażcie do delikatnego zarumienienia ziemniaków a następnie przerzućcie całość do miski z resztą składników.
  7. Do drugiego naczynia wbijcie wszystkie jajka, wlejcie do nich śmietanę i wymieszajcie na jednolity płyn, który następnie wlejcie do miski ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  8. Zawartość miski przelejcie na patelnię, na którą wcześniej dodajcie ostatnią łyżkę oliwy.
  9. Patelnię postawcie na małym ogniu i smażcie zawartość bez mieszania przez 5 minut a następnie wstawcie patelnię do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra – dół) na 20 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnijcie tortille z piekarnika i zostawcie ją na 5 minut, by nieco wystygła.
  11. Gotowe! Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo może już wylądować na talerzu i zostać podana na stół!

Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo

Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia, przystosowana do korzystania z niej w piekarniku (czyli np. mająca metalową rączkę),
  • miska,
  • naczynie o pojemności ok. 1 litra,

CENNE RADY


Nie myj patelni! Tłuszcz który zawsze na niej zostaje jest nośnikiem smaku, dlatego kolejne składniki podsmażaj i na „brudnej” patelni:)

SPOSÓB PODANIA


Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo najlepiej prezentuje się posypana świeżym szczypiorkiem, ale możecie do niej podać również soute. Ja osobiście proponuję szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub innych owoców cytrusowych:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl