Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo to kolejny z moich kulinarnych, bardzo udanych eksperymentów. Oczywiście jak w przypadku innych moich przepisów, inspirowanych kuchniami całego świata nie są to „ścisłe” i „tradycyjne” receptury oparte na lokalnych produktach a przepisy, które pozwalają przygotować zagraniczne przysmaki z tego co mamy dostępne na pobliskich sklepowych półkach. W ten sam sposób przygotowałem ten przepis, dzięki któremu hiszpańska tortilla ziemniaczana może zagościć również na Waszym domowym stole.
Domyślam się, że pewnie jak w przypadku pad thaia czy ramenu i pod tym przepisem odezwą się krytycy kulinarni rodem z Półwyspu Iberyjskiego, którzy zjedzą mnie za to, że gotowałem ziemniaki a nie podsmażałem ich na dużej ilości oliwy. Zamysł był taki by stworzyć przepis łatwy do wykonania i z dostępnych u nas składników, który smakiem będzie oddawał ducha i aromat iberyjskiej kuchni. Odważnych i chcących cieszyć się gotowaniem zapraszam do jego wypróbowania.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 8 małych ziemniaków,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 50 g hiszpańskiego sera np. Queso Manchego ChNP, Queso Iberico czy Queso de cabra, które powinniście bez problemu kupić w polskich sklepach,
- 1 cebula,
- 200 ml śmietanki 30%,
- garść zielonych oliwek,
- 2 cebule dymki,
- 5 jajek,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 6-8 porcji)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności obierzcie ziemniaki i ugotujcie ja na półtwardo, oczywiście soląc wodę podczas gotowania.
- Następnie kiełbasę chorizo pokrójcie w plasterki, wrzućcie na dużą patelnię, którą postawcie na małym ogniu. Wolno podgrzewając wytopcie tłuszcz z chorizo a następnie przerzućcie ją do miski, zostawiając tłuszcz na patelni.
- Cebulę oraz białe części cebulek dymek pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię, na którą dolejcie 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodajcie szczyptę soli. Podsmażcie ją przez około 2 minuty, często mieszając i przerzućcie do miski w której już jest chorizo.
- Oliwki odcedźcie na sitku a następnie pokrójcie w plasterki i dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
- Ugotowane ziemniaki pokrójcie w plasterki a następnie pokrójcie szczypior od cebulek dymek.
- Na patelnię dodajcie 2 łyżki oliwy z oliwek i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy oliwa będzie już gorąca dodajcie pokrojony szczypior i ziemniaki. Smażcie do delikatnego zarumienienia ziemniaków a następnie przerzućcie całość do miski z resztą składników.
- Do drugiego naczynia wbijcie wszystkie jajka, wlejcie do nich śmietanę i wymieszajcie na jednolity płyn, który następnie wlejcie do miski ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Zawartość miski przelejcie na patelnię, na którą wcześniej dodajcie ostatnią łyżkę oliwy.
- Patelnię postawcie na małym ogniu i smażcie zawartość bez mieszania przez 5 minut a następnie wstawcie patelnię do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program grzanie góra – dół) na 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnijcie tortille z piekarnika i zostawcie ją na 5 minut, by nieco wystygła.
- Gotowe! Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo może już wylądować na talerzu i zostać podana na stół!
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia, przystosowana do korzystania z niej w piekarniku (czyli np. mająca metalową rączkę),
- miska,
- naczynie o pojemności ok. 1 litra,
CENNE RADY
Nie myj patelni! Tłuszcz który zawsze na niej zostaje jest nośnikiem smaku, dlatego kolejne składniki podsmażaj i na „brudnej” patelni:)
SPOSÓB PODANIA
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z chorizo najlepiej prezentuje się posypana świeżym szczypiorkiem, ale możecie do niej podać również soute. Ja osobiście proponuję szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub innych owoców cytrusowych:)
polecane PRZEPISY