Hot-dogi z serem i ogórkami konserwowymi
Szybki obiad a może kolacyjna zachcianka na coś „śmieciowego”? Hot-dogi z serem uratują każdą z tych sytuacji. Zamiast zamawiać jedzenie na dowóz lub samemu jechać bo wziąć coś gotowego, poświęć kilkanaście minut i przygotuj domowe hot-dogi z serem, które zaspokoją Twój głód. To tylko jedna z opcji, równie dobrze takie hot-dogi możesz zaserwować swoim gościom lub domownikom, zamiast tradycyjnego „kotletowego” obiadu. Dzięki temu, że doskonale smakują ale i równie efektownie się prezentują na pewno na wszystkich zrobisz nimi duże wrażenie! Spróbuj przygotować je według mojego przepisu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 pszenne bułki do hot-dogów,
- 2 parówki (wasze ulubione),
- 1 ogórek konserwowy,
- 40 g żółtego sera,
- 2 liście sałaty,
- 2 łyżki sosu do hot-dogów,
- keczup,
- prażona cebulka,
- woda do podgrzania parówek
(ilość produktów dla przygotowania 2 hot-dogów)
WYKONANIE
- Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni w programie góra-dół.
- Do garnka włóż parówki i zalej je wodą, tak by były całe zanurzone. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj.
- Ogórka konserwowego pokrój w plasterki, żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach a sałatę posiekaj w paski.
- Bułki natnij po długości ale nie tnij bułek do końca. Zostaw około 1 centymetr nieprzeciętej bułki, by możliwe było jej rozłożenie w kształt litery „V” a połówki się nie rozłączyły.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego nacięte bułki starając się rozszerzyć nacięcie. Podgrzewaj bułki przez 4 minuty.
- Po tym czasie wyciągnij jedną bułkę, chwyć ją przez ręcznik papierowy i zacznij ją faszerować.
- Na początek posmaruj jej wnętrze 1 łyżką sosu do hot-dogów. Następnie dodaj połowę posiekanej sałaty a na nią połóż podgrzaną parówkę.
- Gorącą parówkę posyp startym serem, dzięki czemu ser delikatnie się stopi.
- Na wierzch układaj plasterki ogórka konserwowego.
- Całość po wierzchu polej keczupem oraz posyp prażoną cebulką.
- Analogicznie zrób z drugą bułką i resztą składników.
- Hot-dogi z serem są gotowe do podania!
Hot-dogi z serem i ogórkami konserwowymi
MIEJ POD RĘKĄ
- garnek do podgrzania parówek,
- nóż do pieczywa,
- tarkę z dużymi oczkami,
- 2 ręczniki papierowe
CENNE RADY
Kompletowanie hot-doga to musi być błyskawiczna praca, inaczej przygotowane hot-dogi będą zimne… Dlatego koniecznie nim wyciągniesz bułki z piekarnika oraz parówki z wody, miej gotowe pozostałe składniki.
SPOSÓB PODANIA
Hot-dogi z serem smakują wyśmienicie bez dodatkowego towarzystwa. Warto podawać je w złożonym na kształt trójkąta, ręczniku papierowym, dzięki czemu ciepła bułka nie będzie parzyła naszych dłoni. Jeżeli jednak szukasz dodatku do hot-dogów, przygotuj domowe tradycyjne frytki lub bardziej odjechane frytki z batatów i marchewki.
polecane PRZEPISY