kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym. Mega chrupiąca!

Ciekawe i pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut jest możliwe! Poznajcie przepis dzięki któremu na Waszym talerzu zagości (pewnie tylko na chwilkę) kanapka z awokado i jajkiem sadzonym na mega chrupiącej grzance! Przyznam Wam szczerze, że największą robotę w tym przepisie robi rumiana grzanka, najlepiej z domowego chleba, która przyjemnie chrupie i niesamowicie smakuje. Oczywiście kremowe awokado i jajko z płynnym żółtkiem dopełnia i nadaje wyrazu całej przekąsce, ale by była ona kompletna, moim zdaniem grzaneczka jest niezbędna:) Spróbujcie zresztą sami!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 3 kawałki chleba, najlepiej domowego (polecam Wam szczególnie skorzystać z domowego chleba np. chleba na zakwasie z żurawiną lub innego – przepisy znajdziecie w hasztagu #domowe chleby i bułki),
  • 1 awokado,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 kanapek)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności przygotujcie wszystkie składniki: chleb pokrójcie na grube kromki a awokado obierzcie ze skórki, usuńcie pestkę i pokrójcie na plasterki.
  2. Na patelnie wlejcie olej i rozgrzejcie go na małym ogniu a gdy będzie gorący wbijcie na patelnie jajko i smażcie dalej na małym ogniu. (Jeżeli nie wiecie jak przygotować jajka sadzone, koniecznie przeczytajcie mój przepis: Jajka sadzone).
  3. Kawałki chleba włóżcie do tostera i opieczcie na wyraźny rumiany kolor.
  4. Na zarumienione grzanki dodajcie po 1 łyżeczce majonezu a następnie ułóżcie solidną warstwę plastrów awokado.
  5. Gdy jajka będą miały już ścięte białka ale nadal płynne żółtka, zdejmijcie je z patelni i ułóżcie na kanapkach.
  6. Następnie kanapki doprawcie z wierzchu solą i pieprzem a na końcu posypcie, pokrojonym szczypiorkiem.
  7. Gotowe!

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym. Mega chrupiąca!

kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnia,
  • toster (możecie grzanki opiec również na patelni, opiekaczu lub w piekarniku),

CENNE RADY


Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym to tylko jeden z moich pomysłów na śniadanie, które jest pożywne, smaczne i szybkie w przygotowaniu! Po więcej inspiracji zapraszam Was do tagu #pomysły na śniadanie. Polecam Wam również sprawdzić dwa moje wpisy, pełne śniadaniowych inspiracji:

SPOSÓB PODANIA


Chrupiąca kanapka z awokado i jajkiem sadzonym musi być podana na gorąco! Tylko wtedy grzanka będzie mega chrupka a jajko przyjemnie ciepłe! Z czym najlepiej ją podać? Myślę, że kubek dobrej kawy zbożowej lub herbaty, będzie najlepszym dodatkiem:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl