Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym. Mega chrupiąca!
Ciekawe i pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut jest możliwe! Poznajcie przepis dzięki któremu na Waszym talerzu zagości (pewnie tylko na chwilkę) kanapka z awokado i jajkiem sadzonym na mega chrupiącej grzance! Przyznam Wam szczerze, że największą robotę w tym przepisie robi rumiana grzanka, najlepiej z domowego chleba, która przyjemnie chrupie i niesamowicie smakuje. Oczywiście kremowe awokado i jajko z płynnym żółtkiem dopełnia i nadaje wyrazu całej przekąsce, ale by była ona kompletna, moim zdaniem grzaneczka jest niezbędna:) Spróbujcie zresztą sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 kawałki chleba, najlepiej domowego (polecam Wam szczególnie skorzystać z domowego chleba np. chleba na zakwasie z żurawiną lub innego – przepisy znajdziecie w hasztagu #domowe chleby i bułki),
- 1 awokado,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki majonezu,
- mały pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 3 kanapek)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotujcie wszystkie składniki: chleb pokrójcie na grube kromki a awokado obierzcie ze skórki, usuńcie pestkę i pokrójcie na plasterki.
- Na patelnie wlejcie olej i rozgrzejcie go na małym ogniu a gdy będzie gorący wbijcie na patelnie jajko i smażcie dalej na małym ogniu. (Jeżeli nie wiecie jak przygotować jajka sadzone, koniecznie przeczytajcie mój przepis: Jajka sadzone).
- Kawałki chleba włóżcie do tostera i opieczcie na wyraźny rumiany kolor.
- Na zarumienione grzanki dodajcie po 1 łyżeczce majonezu a następnie ułóżcie solidną warstwę plastrów awokado.
- Gdy jajka będą miały już ścięte białka ale nadal płynne żółtka, zdejmijcie je z patelni i ułóżcie na kanapkach.
- Następnie kanapki doprawcie z wierzchu solą i pieprzem a na końcu posypcie, pokrojonym szczypiorkiem.
- Gotowe!
Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym. Mega chrupiąca!
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnia,
- toster (możecie grzanki opiec również na patelni, opiekaczu lub w piekarniku),
CENNE RADY
Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym to tylko jeden z moich pomysłów na śniadanie, które jest pożywne, smaczne i szybkie w przygotowaniu! Po więcej inspiracji zapraszam Was do tagu #pomysły na śniadanie. Polecam Wam również sprawdzić dwa moje wpisy, pełne śniadaniowych inspiracji:
SPOSÓB PODANIA
Chrupiąca kanapka z awokado i jajkiem sadzonym musi być podana na gorąco! Tylko wtedy grzanka będzie mega chrupka a jajko przyjemnie ciepłe! Z czym najlepiej ją podać? Myślę, że kubek dobrej kawy zbożowej lub herbaty, będzie najlepszym dodatkiem:)