karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Każdemu ma prawo znudzić się karkówka w sosie, jaki znamy z obiadów w rodzinnym domu. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na rozpływającą się karkówkę w aromatycznym sosie i lubi azjatyckie smaki, karkówka w sosie słodko-kwaśnym jest tym co może Cię zaciekawić. To dosyć prosty przepis, choć wymaga trochę czasu, głównie po to by karkówka była dosłownie rozpływająca w ustach. Sos do karkówki to kwintesencja azjatyckich smaków! Jest lekko kwaśny i przyjemnie słodki, dzięki czemu tworzy z mięsem doskonałe połączenie. My już po pierwszym spróbowaniu wiedzieliśmy, że karkówka w sosie słodko-kwaśnym i przepis na nią w naszym domu na pewno nie popadną w zapomnienie. Sprawdźcie również, czy i Wam posmakuje karkówka w sosie słodko-kwaśnym!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g cukru,
  • 60 ml octu ryżowego (około 4 łyżek stołowych),
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
  2. Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra i układaj na desce obok siebie.
  3. Dopraw mięso solą oraz pieprzem.
  4. Na patelnię dodaj około 2 łyżki oleju i postaw ją na średnim ogniu. Gdy olej się nagrzeje, wrzuć na patelnię plastry karkówki. Smaż z obu stron na rumiany kolor, przez około 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Usmażone kawałki mięsa przekładaj do przygotowanego i nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
  6. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek również obierz i pokrój w plasterki.
  7. Olej od smażenia mięsa przelej do garnka i podgrzej. Na gorący olej dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli.
  8. Gdy cebula będzie już szklista, wlej do garnka przecier pomidorowy.
  9. Do garnka z sosem dodaj pozostałe składniki: cukier, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy, wodę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku.
  10. Całość dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru a następnie gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
  11. Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego z usmażonym mięsem.
  12. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w programie termoobieg (bez dodatkowego grzania) i piecz przez 70 minut.
  13. Po tym czasie karkówka w sosie słodko-kwaśnym jest już gotowa. Dla wygody możesz przełożyć ją do garnka w którym przygotowywany był sos – w ten sposób wygodniej jest ją odgrzewać oraz z racji że naczynie żaroodporne będzie dosyć ubrudzone, nic nie będzie się przypalać przy odgrzewaniu.
  14. Gotowe! Karkówka w sosie słodko-kwaśnym jest gotowa do podania.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

karkówka w sosie słodko-kwaśnym
karkówka w sosie słodko-kwaśnym
karkówka w sosie słodko-kwaśnym
karkówka w sosie słodko-kwaśnym
karkówka w sosie słodko-kwaśnym

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • średnie naczynie żaroodporne z przykryciem,
  • garnek, najwygodniejszy będzie rondel,

CENNE RADY


Mięso przez smażeniem musi być bardzo dobrze osuszone z wody. W przeciwnym wypadku będzie strasznie pryskać podczas smażenia.

SPOSÓB PODANIA


Karkówka w sosie słodko-kwaśnym doskonale smakuje podana z ryżem lub azjatyckim makaronem, który razem z sosem słodko-kwaśnym jest wyśmienity. Jeżeli wolisz coś innego spróbuj podać ją z pieczywem czosnkowym.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl