Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Każdemu ma prawo znudzić się karkówka w sosie, jaki znamy z obiadów w rodzinnym domu. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na rozpływającą się karkówkę w aromatycznym sosie i lubi azjatyckie smaki, karkówka w sosie słodko-kwaśnym jest tym co może Cię zaciekawić. To dosyć prosty przepis, choć wymaga trochę czasu, głównie po to by karkówka była dosłownie rozpływająca w ustach. Sos do karkówki to kwintesencja azjatyckich smaków! Jest lekko kwaśny i przyjemnie słodki, dzięki czemu tworzy z mięsem doskonałe połączenie. My już po pierwszym spróbowaniu wiedzieliśmy, że karkówka w sosie słodko-kwaśnym i przepis na nią w naszym domu na pewno nie popadną w zapomnienie. Sprawdźcie również, czy i Wam posmakuje karkówka w sosie słodko-kwaśnym!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 100 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 g cukru,
- 60 ml octu ryżowego (około 4 łyżek stołowych),
- 30 ml sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra i układaj na desce obok siebie.
- Dopraw mięso solą oraz pieprzem.
- Na patelnię dodaj około 2 łyżki oleju i postaw ją na średnim ogniu. Gdy olej się nagrzeje, wrzuć na patelnię plastry karkówki. Smaż z obu stron na rumiany kolor, przez około 3-4 minuty z każdej strony.
- Usmażone kawałki mięsa przekładaj do przygotowanego i nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek również obierz i pokrój w plasterki.
- Olej od smażenia mięsa przelej do garnka i podgrzej. Na gorący olej dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli.
- Gdy cebula będzie już szklista, wlej do garnka przecier pomidorowy.
- Do garnka z sosem dodaj pozostałe składniki: cukier, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy, wodę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku.
- Całość dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru a następnie gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
- Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego z usmażonym mięsem.
- Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w programie termoobieg (bez dodatkowego grzania) i piecz przez 70 minut.
- Po tym czasie karkówka w sosie słodko-kwaśnym jest już gotowa. Dla wygody możesz przełożyć ją do garnka w którym przygotowywany był sos – w ten sposób wygodniej jest ją odgrzewać oraz z racji że naczynie żaroodporne będzie dosyć ubrudzone, nic nie będzie się przypalać przy odgrzewaniu.
- Gotowe! Karkówka w sosie słodko-kwaśnym jest gotowa do podania.
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- średnie naczynie żaroodporne z przykryciem,
- garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
CENNE RADY
Mięso przez smażeniem musi być bardzo dobrze osuszone z wody. W przeciwnym wypadku będzie strasznie pryskać podczas smażenia.
SPOSÓB PODANIA
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym doskonale smakuje podana z ryżem lub azjatyckim makaronem, który razem z sosem słodko-kwaśnym jest wyśmienity. Jeżeli wolisz coś innego spróbuj podać ją z pieczywem czosnkowym.
polecane PRZEPISY