Kompot z truskawek do słoików na zimę
Kompot z truskawek to jeden z najsmaczniejszych przetworów, jakie można przygotować na zimę. Aromatyczny, intensywny i banalny w przygotowaniu, to tylko kilka z jego zalet! Przekonacie się, że zostanie on bezapelacyjnym królem niedzielnego obiadu, choć oczywiście w ciągu tygodnia będzie pasował równie doskonale jako poobiedni trunek. O tym, że najlepiej przygotować go w sezonie na truskawki, nawet nie wspominam. Warto jednak zwrócić uwagę na truskawki, które wybieracie do swoich przetworów, ponieważ to te polne są zdecydowanie najzdrowsze i najsmaczniejsze!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek,
- 260 g cukru (około 12 łyżek),
- 1 litr wrzątku,
- kilka ziarenek kwasku cytrynowego
(ilość produktów dla przygotowania 6 słoików z kompotem, o pojemności 400 ml każdy)
WYKONANIE
- Truskawki obierz z szypułek i włóż do sita. Po obraniu wszystkich umyj je pod bieżącą wodą i odstaw chwilę do odcieknięcia, na przykład na miskę.
- Do wyparzonych słoików wkładaj truskawki, tak by wypełniły cały słoik.
- Gdy wszystkie słoiki będą już pełne truskawek, dodaj do każdego słoika po 2 łyżki cukru i 2 ziarenka kwasku cytrynowego.
- Zagotuj wodę a następnie nalej wrzątku do słoików z truskawkami i cukrem.
- Zakręć słoiki wyparzonymi nakrętkami i włóż je do przygotowanego dużego garnka , wyłożonego bawełnianą ściereczką na dnie. Użyj do tego koniecznie rękawic kuchennych, dzięki czemu się nie poparzysz.
- Wlej do garnka zimną wodę, tak by sięgała do 1/3 wysokości słoików. Garnek postaw na dużym ogniu, zagotuj i zmniejsza ogień. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
- Po tym czasie, wyciągnij gorące słoiki z garnka i odstaw na ściereczkę kuchenną.
- Jeżeli cukier w słoiku się nie rozpuścił, potrząsaj słoikiem gdy jest jeszcze letni.
- Tak przygotowany kompot z truskawek jest gotowy do przygotowania od razu, jednak warto odstawić słoiki na półkę z zapasami na zimę!
Kompot z truskawek do słoików na zimę
MIEJ POD RĘKĄ
- 6 słoików o pojemności 400 ml z nakrętkami,
- duże sitko,
- miskę lub naczynie do odłożenia sita,
- duży garnek z pokrywką wraz z bawełnianą ściereczką na dno,
- rękawice kuchenne
CENNE RADY
Kompot z truskawek będzie bardziej intensywny w smaku, gdy do każdego ze słoików dodasz 1 malinę a a dzięki dodatkowi kwasku cytrynowego dłużej zachowa piękny i soczysty kolor.
SPOSÓB PODANIA
Kompot z truskawek w słoiku należy rozcieńczyć około 500-600 ml wody z dodatkiem cukru (w mnie to 1 łyżka, choć można go dodać według uznania). Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako napój do picia. Będzie idealnym zamiennikiem dla domowej lemoniady czy kompotu ze świeżych owoców.