kompot z truskawek w słoikach kompot z truskawek na zimę

Kompot z truskawek do słoików na zimę

Kompot z truskawek to jeden z najsmaczniejszych przetworów, jakie można przygotować na zimę. Aromatyczny, intensywny i banalny w przygotowaniu, to tylko kilka z jego zalet! Przekonacie się, że zostanie on bezapelacyjnym królem niedzielnego obiadu, choć oczywiście w ciągu tygodnia będzie pasował równie doskonale jako poobiedni trunek. O tym, że najlepiej przygotować go w sezonie na truskawki, nawet nie wspominam. Warto jednak zwrócić uwagę na truskawki, które wybieracie do swoich przetworów, ponieważ to te polne są zdecydowanie najzdrowsze i najsmaczniejsze!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg truskawek,
  • 260 g cukru (około 12 łyżek),
  • 1 litr wrzątku,
  • kilka ziarenek kwasku cytrynowego

(ilość produktów dla przygotowania 6 słoików z kompotem, o pojemności 400 ml każdy)

WYKONANIE


  1. Truskawki obierz z szypułek i włóż do sita. Po obraniu wszystkich umyj je pod bieżącą wodą i odstaw chwilę do odcieknięcia, na przykład na miskę.
  2. Do wyparzonych słoików wkładaj truskawki, tak by wypełniły cały słoik.
  3. Gdy wszystkie słoiki będą już pełne truskawek, dodaj do każdego słoika po 2 łyżki cukru i 2 ziarenka kwasku cytrynowego.
  4. Zagotuj wodę a następnie nalej wrzątku do słoików z truskawkami i cukrem.
  5. Zakręć słoiki wyparzonymi nakrętkami i włóż je do przygotowanego dużego garnka , wyłożonego bawełnianą ściereczką na dnie. Użyj do tego koniecznie rękawic kuchennych, dzięki czemu się nie poparzysz.
  6. Wlej do garnka zimną wodę, tak by sięgała do 1/3 wysokości słoików. Garnek postaw na dużym ogniu, zagotuj i zmniejsza ogień. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
  7. Po tym czasie, wyciągnij gorące słoiki z garnka i odstaw na ściereczkę kuchenną.
  8. Jeżeli cukier w słoiku się nie rozpuścił, potrząsaj słoikiem gdy jest jeszcze letni.
  9. Tak przygotowany kompot z truskawek jest gotowy do przygotowania od razu, jednak warto odstawić słoiki na półkę z zapasami na zimę!

Kompot z truskawek do słoików na zimę

kompot z truskawek w słoikach kompot z truskawek na zimę
kompot z truskawek w słoikach kompot z truskawek na zimę
kompot z truskawek w słoikach kompot z truskawek na zimę
kompot z truskawek w słoikach kompot z truskawek na zimę
kompot z truskawek w słoikach kompot z truskawek na zimę

MIEJ POD RĘKĄ


  • 6 słoików o pojemności 400 ml z nakrętkami,
  • duże sitko,
  • miskę lub naczynie do odłożenia sita,
  • duży garnek z pokrywką wraz z bawełnianą ściereczką na dno,
  • rękawice kuchenne

CENNE RADY


Kompot z truskawek będzie bardziej intensywny w smaku, gdy do każdego ze słoików dodasz 1 malinę a a dzięki dodatkowi kwasku cytrynowego dłużej zachowa piękny i soczysty kolor.

SPOSÓB PODANIA


Kompot z truskawek w słoiku należy rozcieńczyć około 500-600 ml wody z dodatkiem cukru (w mnie to 1 łyżka, choć można go dodać według uznania). Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako napój do picia. Będzie idealnym zamiennikiem dla domowej lemoniady czy kompotu ze świeżych owoców.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl