Krem z pieczarek

Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem

Chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników czymś innym niż rosół lub pomidorówka na niedzielnym (albo codziennym) stole? Koniecznie przygotuj krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem! Ta prosta zupa-krem nie brzmi egzotycznie, ale smakuje obłędnie. Dodatkowo upieczony wędzony boczek, pokruszony po wierzchu zupy dodaje aromatu oraz chrupkiej struktury. Moim zdaniem w kremie pieczarkowym najważniejsza jest intensywność zupy, dlatego do wywaru dodaję suszone grzyby, które podbijają grzybowy smak całości. Dzięki intensywności oraz aromatu wędzonki i chrupkości boczku ten krem jest wyjątkowy! Świetnie sprawdzi się na nieco bardziej odświętny obiad czy po prostu zadowoli nawet najbardziej znudzonych domowymi obiadami. Pozycja obowiązkowa do wypróbowania.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • wywar grzybowy:
    • 1 duża cebula,
    • 1 duża marchewka,
    • 1 pietruszka,
    • 50 g masła,
    • 1 średni por,
    • kilka liści selera,
    • gałązka liści lubczyku lub pół łyżeczki lubczyku suszonego,
    • garść suszonych grzybów,
    • 3 liście laurowe,
    • 3 ziele angielskie,
    • 2 ziarna jałowca,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 10 ziaren pieprzu,
    • 1,5 litra wody,
    • dwie gałązki matki pietruszki,
  • 700 g pieczarek,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 100 g serka topionego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 9-10 porcji zupy)

WYKONANIE


  1. Zaczynamy od wywaru. W pierwszej kolejności umyj i obierz warzywa.
  2. Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę, pietruszkę i pora w większe kawałki.
  3. Do dużego garnka dodaj masło i rozpuść je. Gdy będzie już gorące dodaj pokrojoną cebulę oraz warzywa (marchewkę, pietruszkę, por). Smaż przez 2 minuty, mieszając kilkukrotnie.
  4. Po tym czasie do garnka wlej wodę oraz dodaj pozostałe składniki wywaru.
  5. Garnek z wywarem postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 35 minut.
  6. W czasie gdy wywar się gotuje, pokrój pieczarki w plasterki oraz pozostałą jedną cebulę w kostkę.
  7. Na dużą patelnię wlej olej a gdy się rozgrzeje dodaj pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż do momentu jak cała woda odparuje. Pieczarki posól i dopraw pieprzem na początku smażenia.
  8. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę.
  9. W tym czasie wywar powinien być już gotowy, dlatego należy dodać do niego podsmażone pieczarki, pokrojone ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu i pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
  10. Podczas gdy zupa się dalej gotuje nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni (program grzanie góra-dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry wędzonego boczku. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż do niego blachę z boczkiem i piecz go przez 9 minut.
  11. Po upływie 20 minut gotowania się kremu dodaj śmietanę i serek topiony a następnie gotuj dalej przez 5 minut.
  12. Po tym czasie wyciągnij z zupy zieleninę (liście laurowe, gałązki lubczyku i pietruszki, liście selera) oraz ziarna pieprzu oraz ziela a następnie zblenduj całość na w miarę gładki krem.
  13. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem z pieczarek gotowy!

Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem

Krem z pieczarek
Krem z pieczarek
Krem z pieczarek
Krem z pieczarek
Krem z pieczarek

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek,
  • dużą patelnię,
  • małą miskę,
  • dużą miskę,
  • szczypce kuchenne i łyżkę cedzakową,
  • blender,

CENNE RADY


Ziemniaki po pokrojeniu wrzuć do wody, dzięki temu nie zczernieją.

SPOSÓB PODANIA


Krem z pieczarek podawaj posypany koniecznie z połamanym, chrupiącym boczkiem oraz pokrojoną natką pietruszki. Jako dodatek możesz podać do zupy tosty albo pieczywo czosnkowe, to jeszcze bardziej wprawi twoich gości czy domowników w zadowolenie!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl