Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem
Chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników czymś innym niż rosół lub pomidorówka na niedzielnym (albo codziennym) stole? Koniecznie przygotuj krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem! Ta prosta zupa-krem nie brzmi egzotycznie, ale smakuje obłędnie. Dodatkowo upieczony wędzony boczek, pokruszony po wierzchu zupy dodaje aromatu oraz chrupkiej struktury. Moim zdaniem w kremie pieczarkowym najważniejsza jest intensywność zupy, dlatego do wywaru dodaję suszone grzyby, które podbijają grzybowy smak całości. Dzięki intensywności oraz aromatu wędzonki i chrupkości boczku ten krem jest wyjątkowy! Świetnie sprawdzi się na nieco bardziej odświętny obiad czy po prostu zadowoli nawet najbardziej znudzonych domowymi obiadami. Pozycja obowiązkowa do wypróbowania.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- wywar grzybowy:
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1 pietruszka,
- 50 g masła,
- 1 średni por,
- kilka liści selera,
- gałązka liści lubczyku lub pół łyżeczki lubczyku suszonego,
- garść suszonych grzybów,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziele angielskie,
- 2 ziarna jałowca,
- 1 łyżeczka soli,
- 10 ziaren pieprzu,
- 1,5 litra wody,
- dwie gałązki matki pietruszki,
- 700 g pieczarek,
- 4 średnie ziemniaki,
- 100 g serka topionego,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 100 g boczku wędzonego w plastrach,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 9-10 porcji zupy)
WYKONANIE
- Zaczynamy od wywaru. W pierwszej kolejności umyj i obierz warzywa.
- Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę, pietruszkę i pora w większe kawałki.
- Do dużego garnka dodaj masło i rozpuść je. Gdy będzie już gorące dodaj pokrojoną cebulę oraz warzywa (marchewkę, pietruszkę, por). Smaż przez 2 minuty, mieszając kilkukrotnie.
- Po tym czasie do garnka wlej wodę oraz dodaj pozostałe składniki wywaru.
- Garnek z wywarem postaw na małym ogniu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 35 minut.
- W czasie gdy wywar się gotuje, pokrój pieczarki w plasterki oraz pozostałą jedną cebulę w kostkę.
- Na dużą patelnię wlej olej a gdy się rozgrzeje dodaj pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki i smaż aż do momentu jak cała woda odparuje. Pieczarki posól i dopraw pieprzem na początku smażenia.
- Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę.
- W tym czasie wywar powinien być już gotowy, dlatego należy dodać do niego podsmażone pieczarki, pokrojone ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu i pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
- Podczas gdy zupa się dalej gotuje nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni (program grzanie góra-dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry wędzonego boczku. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż do niego blachę z boczkiem i piecz go przez 9 minut.
- Po upływie 20 minut gotowania się kremu dodaj śmietanę i serek topiony a następnie gotuj dalej przez 5 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z zupy zieleninę (liście laurowe, gałązki lubczyku i pietruszki, liście selera) oraz ziarna pieprzu oraz ziela a następnie zblenduj całość na w miarę gładki krem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem z pieczarek gotowy!
Krem z pieczarek z chrupiącym boczkiem
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
- dużą patelnię,
- małą miskę,
- dużą miskę,
- szczypce kuchenne i łyżkę cedzakową,
- blender,
CENNE RADY
Ziemniaki po pokrojeniu wrzuć do wody, dzięki temu nie zczernieją.
SPOSÓB PODANIA
Krem z pieczarek podawaj posypany koniecznie z połamanym, chrupiącym boczkiem oraz pokrojoną natką pietruszki. Jako dodatek możesz podać do zupy tosty albo pieczywo czosnkowe, to jeszcze bardziej wprawi twoich gości czy domowników w zadowolenie!