Makaron z sosem szpinakowym dla dzieci [14 m+]
Znudziły się już twojemu dziecku zwyczajne obiadki takie jak zupka pomidorowa czy zupka warzywna? Spróbuj przygotować makaron z sosem szpinakowym dla dzieci! To zupełnie nowe smaki dla twojej pociechy, które na pewno wzbudzą jego ciekawość i zachęcą do jedzenia nawet największą marudę. Do tego skład dania, w którym znalazł się szpinak, nabiał, warzywa i mięso drobiowe, dostarcza twojemu dziecku wszystko to, czego najbardziej potrzebuje. Danie to można również przygotować w postaci bardziej lub mniej rozdrobnionej, która będzie idealnie dopasowana do umiejętność jedzenia i gryzienia przez twoją pociechę. Zapraszam do wypróbowania!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 250 g świeżego szpinaku,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 ml mleka,
- 1 cebula,
- 2 duże marchewki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g makaronu,
- 50 g masła,
- 700 ml wody,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki soli,
- woda do ugotowana makaronu.
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Do średniego garnka wlej 700 ml wody i dodaj oczyszczone filety z piersi kurczaka. Dodaj pół łyżeczki soli i postaw garnek na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, lecz tuż przed nim zbierz szumy za pomocą łyżki „szumówki” lub niewielkiego sitka.
- W czasie gdy wywar będzie się grzał, obierz i pokrój w drobną kostkę marchewki, łodygi selera, por i pół cebuli.
- Dodaj do gotującej się wody z mięsem liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz lubczyk a następnie gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj do garnka pokrojone w kostkę warzywa i gotuj dalej, od momentu zagotowania przez 35 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
- Drugą połowę cebuli oraz obrane ząbki czosnku pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i również poszatkuj na mniejsze kawałki.
- W osobnym garnku ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalej go następnie zimną wodą i pozostaw na około 5 minut, po tym czasie odcedź na sicie.
- Na dużej patelni roztop masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż przez około 1 minutę i dodaj poszatkowany szpinak, który posól szczyptą soli. Smaż dopóki nie odparuje cała woda.
- Gdy szpinak już odparuje, dodaj na patelnię mleko oraz serek mascarpone. Dokładnie wymieszaj i podgrzej przez 2 minuty na małym ogniu, by składniki się połączyły ze sobą.
- Makaron z sita wrzuć do średniego garnka, tego w którym wcześniej się gotował. Dodaj do makaronu zawartość patelni.
- W tym czasie powinien skończyć się gotować wywar. Wyciągnij z wywaru mięso i odstaw do wystygnięcia a pozostałe warzywa odcedź od wywaru. Wywar zlewaj do przygotowanego pojemnika.
- 500 ml wywaru dodaj do makaronu i wsadu szpinakowego. Zblenduj całość, by uzyskać pożądaną wielkość makaronu.
- Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z makaronem oraz jeżeli potrzeba je rozdrobnić, krótko zblenduj.
- Na końcu dodaj ugotowane warzywa pokrojone w kostkę i całość wymieszaj. Makaron z sosem szpinakowym dla dzieci jest już niemal gotowy.
- Na sam koniec garnek z daniem, postaw na małym ogniu i zagotuj, często mieszając. Nie musisz go gotować, wystarczy podgrzać do niemal wrzenia i zestawić z ognia.
- Gotowe!
Makaron z sosem szpinakowym dla dzieci [14 m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 średnie garnki,
- dużą patelnię,
- pojemnik o pojemności około 1 litra,
- blender,
- łyżkę „szumówkę” lub niewielkie sitko,
- duże sito lub durszlak,
CENNE RADY
Jeżeli danie wychodzi zbyt gęste dolej więcej wywaru lub gdy go zabraknie, przegotowanej wody. Danie to możesz mrozić, jak niemal każde danie dla dzieci inne, które znajdziesz w moim przepiśniku.
SPOSÓB PODANIA
Makaron z sosem szpinakowym dla dzieci to gotowe do podania danie obiadowe dla najmłodszych. Nie musisz niczego więcej podawać.
polecane PRZEPISY