Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
Pewnie będzie to już kilka lat temu, kiedy spróbowałem kupionych w pewnym sklepie miękkich ciasteczek śniadaniowych. Były doskonałe na śniadanie, przekąskę w pracy czy podczas moich mikropodróży, które opisuję dla Was w kategorii zwiedzam Polskę. Niestety jakiś czas temu zniknęły na dobre ze sklepowych półek… To był impuls spróbować przygotować miękkie ciastka owsiane z bakaliami samodzielnie. Po kilku próbach przepis na miękkie ciastka owsiane z bakaliami dopracowałem na tyle, że mogę się nim z Wami podzielić bez żadnych obaw. Wychodzą mięciutkie, pożywne, pełne bakalii i ekspandowanych jagieł a do tego nawet fit! Wypróbujcie przepisu i przekonajcie się sami.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 110 g mąki pszennej typ 500,
- 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 75 g płatków owsianych,
- 4 łyżki miodu,
- 30 g rodzynek,
- 70 g żurawiny,
- 15 g jagieł ekspandowanych,
- 75 g masła,
- 150 ml mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 g cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
(ilość produktów dla przygotowania ok. 13 dużych ciastek)
WYKONANIE
- Przygotujcie dużą miskę, do której wsypcie wszystkie suche składniki: mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Następnie dodajcie do miski bakalie i dodatki: płatki owsiane, jagły, rodzynki, żurawinę i cukier wanilinowy. Wymieszajcie wszystkie suche składniki.
- Do innego naczynia wlejcie mleko i wbijcie do niego jajko. Roztrzepcie jajko w mleku na jednolity płyn i wlejcie do miski.
- Masło roztopcie w małym garnku, uważając by nie doprowadzić go do wrzenia. Płynne masło wlejcie do miski z innymi składnikami.
- Na koniec dodajcie miód i używając łyżki dokładnie wymieszajcie całość, by wszystkie składniki się połączyły.
- Przygotowaną masę nakładajcie łyżką na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko = 1 łyżka masy.
- Blaszkę z ciastkami włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (tryb grzanie góra – dół) i pieczcie do wyraźnego zarumienienia, czyli około 12 minut.
- Upieczone ciastka przełóżcie z blaszki na kratkę lub talerz i pozostawcie do wystudzenia.
- Gdy miękkie ciastka owsiane z bakaliami będą już zimne lub letnie, są gotowe do podania!
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
MIEJ POD RĘKĄ
- duża miska,
- wysokie naczynie kuchenne o pojemności min. 500 ml,
- trzepaczka kuchenna lub mikser albo blender z końcówką do ubijania,
- mały garnek lub mała patelnia do roztopienia masła,
- papier do pieczenia
CENNE RADY
Porcja ciasta nakładanego łyżką pozwala na przygotowanie całkiem dużych ciastek. Jedno z nich możecie traktować jako konkretną przekąskę a nawet śniadanie! Jeżeli zależy Wam na mniejszych ciastkach, nakładajcie na blaszkę ciasto używając łyżeczki. Pamiętajcie też, by w przypadku mniejszych porcji ciasta, krócej piec je w piekarniku (ok. 8-9 minut).
SPOSÓB PODANIA
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami to doskonała przekąska sama w sobie, która może być zarówno śniadaniem, przekąską czy deserem! Oczywiście nikt nie obrazi się, jeżeli razem z miękkimi ciastkami podamy filiżankę kawy, kubek herbaty czy szklankę domowego kompotu ze świeżych owoców lub domowej lemoniady.
polecane PRZEPISY