Miękkie ciastka owsiane z bakaliami ciasteczka pełnoziarniste rico ranki belvita soft bakes

Miękkie ciastka owsiane z bakaliami

Pewnie będzie to już kilka lat temu, kiedy spróbowałem kupionych w pewnym sklepie miękkich ciasteczek śniadaniowych. Były doskonałe na śniadanie, przekąskę w pracy czy podczas moich mikropodróży, które opisuję dla Was w kategorii zwiedzam Polskę. Niestety jakiś czas temu zniknęły na dobre ze sklepowych półek…  To był impuls spróbować przygotować miękkie ciastka owsiane z bakaliami samodzielnie. Po kilku próbach przepis na miękkie ciastka owsiane z bakaliami dopracowałem na tyle, że mogę się nim z Wami podzielić bez żadnych obaw. Wychodzą mięciutkie, pożywne, pełne bakalii i ekspandowanych jagieł a do tego nawet fit! Wypróbujcie przepisu i przekonajcie się sami.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 110 g mąki pszennej typ 500,
  • 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 75 g płatków owsianych,
  • 4 łyżki miodu,
  • 30 g rodzynek,
  • 70 g żurawiny,
  • 15 g jagieł ekspandowanych,
  • 75 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 13 dużych ciastek)

WYKONANIE


  1. Przygotujcie dużą miskę, do której wsypcie wszystkie suche składniki: mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. Następnie dodajcie do miski bakalie i dodatki: płatki owsiane, jagły, rodzynki, żurawinę i cukier wanilinowy. Wymieszajcie wszystkie suche składniki.
  3. Do innego naczynia wlejcie mleko i wbijcie do niego jajko. Roztrzepcie jajko w mleku na jednolity płyn i wlejcie do miski.
  4. Masło roztopcie w małym garnku, uważając by nie doprowadzić go do wrzenia. Płynne masło wlejcie do miski z innymi składnikami.
  5. Na koniec dodajcie miód i używając łyżki dokładnie wymieszajcie całość, by wszystkie składniki się połączyły.
  6. Przygotowaną masę nakładajcie łyżką na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko = 1 łyżka masy.
  7. Blaszkę z ciastkami włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (tryb grzanie góra – dół) i pieczcie do wyraźnego zarumienienia, czyli około 12 minut.
  8. Upieczone ciastka przełóżcie z blaszki na kratkę lub talerz i pozostawcie do wystudzenia.
  9. Gdy miękkie ciastka owsiane z bakaliami będą już zimne lub letnie, są gotowe do podania!

Miękkie ciastka owsiane z bakaliami

Miękkie ciastka owsiane z bakaliami składniki produkty
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami suche składniki żurawina rodzynki jagły
mleko jajko trzepaczka
trzepaczka mleko i jajko
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
ciasto na miękkie ciasteczka
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami ciasteczka pełnoziarniste rico ranki belvita soft bakes

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża miska,
  • wysokie naczynie kuchenne o pojemności min. 500 ml,
  • trzepaczka kuchenna lub mikser albo blender z końcówką do ubijania,
  • mały garnek lub mała patelnia do roztopienia masła,
  • papier do pieczenia

CENNE RADY


Porcja ciasta nakładanego łyżką pozwala na przygotowanie całkiem dużych ciastek. Jedno z nich możecie traktować jako konkretną przekąskę a nawet śniadanie! Jeżeli zależy Wam na mniejszych ciastkach, nakładajcie na blaszkę ciasto używając łyżeczki. Pamiętajcie też, by w przypadku mniejszych porcji ciasta, krócej piec je w piekarniku (ok. 8-9 minut).

SPOSÓB PODANIA


Miękkie ciastka owsiane z bakaliami to doskonała przekąska sama w sobie, która może być zarówno śniadaniem, przekąską czy deserem! Oczywiście nikt nie obrazi się, jeżeli razem z miękkimi ciastkami podamy filiżankę kawy, kubek herbaty czy szklankę domowego kompotu ze świeżych owoców lub domowej lemoniady.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl