ogórki kiszone

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

Ogórki kiszone znamy wszyscy! Są doskonałym dodatkiem do obiadu, składnikiem tradycyjnej sałatki lub doskonałym dodatkiem do kanapek. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe! Niektórzy wierzą, że woda po ogórkach leczy kaca. Trzeba kiedyś sprawdzić, ale najpierw trzeba je przygotować!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru z łodygą,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody,

(ilość produktów dla przygotowania 4 słoików po ok. 500-600 ml)

WYKONANIE


  1. Ogórki w pierwszej kolejności dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki (słupki lub paski).
  3. Czosnek obierz z łupin i pokrój na paski.
  4. Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj po połowie baldachimu kopru oraz pociętej łodydze kopru.
  5. Następnie w słoikach układaj pionowo ogórki, a w przestrzenie między nimi wciskaj czosnek (pół ząbka na słoik) oraz chrzan (podziej całość na 4 części).
  6. Do przygotowanego naczynia wlej odstany przez 10 minut do lekkiego przestygnięcia, wrzątek. Dodaj na 1 litr wody 1,5 łyżki soli i wymieszaj dokładnie.
  7. Wlewaj zalewę do słoików, tak by przykryły w całości ogórki, a następnie zakręcaj słoiki nakrętkami.
  8. Odstaw słoiki na 3 dni w zacienione  miejsce, gdzie jest temperatura pokojowa.
  9. Po trzech dniach najlepiej przechowywać ogórki kiszone w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni.
  10. Tak przygotowane ogórki kiszone są już doskonałe do jedzenia po 7 dniach, choć im dłużej tym intensywniej się kiszą i nabierają „mocy”.

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

ogórki kiszone
ogórki kiszone
ogórki kiszone
ogórki kiszone
ogórki kiszone

MIEJ POD RĘKĄ


  • 4 szklane słoiki o pojemności około 500-600 ml,
  • litrowe naczynie,

CENNE RADY


Podobno woda od kiszonych ogórków stawia na nogi, gdy masz kaca. Sam nie sprawdzałem ale znam wielu co to potwierdza:)

SPOSÓB PODANIA


Ogórki kiszone do doskonały dodatek do dań głównych np. tradycyjnych kotletów ale również świetna przekąska na spotkanie towarzyskie czy zakąska do pewnego bezbarwnego trunku.

Tak przygotowane ogórki to również składnik wielu sałatek, z tą tradycyjną na czele czy zup jak klasyczna zupa ogórkowa.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl