Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami
Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami to kolejna moja owsiankowa propozycja, która mam nadzieje dołączy do wcześniejszych ciekawym przepisów na owsianki, np. czekoladowa owsianka z truskawkami czy mocno truskawkowa owsianka! Tym razem owocem przewodnim jest kiwi a dla urozmaicenia smaku, dodałem również bakalie i miód. Wszystko to w połączeniu z jogurtem naturalnym, dzięki czemu nie musimy jej gotować i zyskujemy kilka cennych minut! Wypróbujcie sami, ja byłem wniebowzięty!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 80 g płatków owsianych górskich,
- 1 dojrzałe kiwi,
- 15 g rodzynek,
- 10 g płatków migdałowych,
- 15 g suszonej żurawiny,
- 15 g orzechów włoskich,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka miodu,
- opcjonalnie: mrożone lub świeże maliny do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)
WYKONANIE
- Wrzuć do przygotowanej miski płatki owsiane.
- Do płatków owsianych dodaj rodzynki, płatki migdałowe i jogurt naturalny. Zamieszaj całość, by jogurt obtoczył pozostałe składniki.
- Następnie dodaj suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do owsianki łyżkę miodu i po raz kolejny zamieszaj owsiankę.
- Kiwi umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój. Najpierw przetnij na dwie połówki po długości, wykrój nożem białą, twardą część w środku a następnie pokrój na półplasterki.
- Pokrojone kiwi ułóż na wierzchu owsianki. Im bardziej estetycznie to zrobisz, tym lepszy efekt końcowy:)
- Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami gotowa! Dodatkowo możesz ją udekorować jeszcze dodatkowo malinami. Mrożone dadzą najciekawszy efekt!
Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę
CENNE RADY
Jeżeli chcesz taką owsiankę zaserwować swoim gościom lub znajomym, użyj zamiast dobrze znanego wszystkim zielonego kiwi, żółtą odmianę tzw. kiwi gold! Na pewno będzie to bardzo intrygujące i efektowne rozwiązanie;)
SPOSÓB PODANIA
Owsianka z kiwi jest gotowa do podania od razu po jej przygotowaniu, wtedy płatki owsiane będą jeszcze chrupiące. Jeżeli jednak nie przepadasz na chrupkością w owsiance pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 15-20 minut, wtedy płatki namiękną. Do owsianki możesz podać dodatkowo szklankę domowej lemoniady.
polecane PRZEPISY