Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami

Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami
  • Marcin
  • 14 lipca 2021

Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami to kolejna moja owsiankowa propozycja, która mam nadzieje dołączy do wcześniejszych ciekawym przepisów na owsianki, np. czekoladowa owsianka z truskawkami czy mocno truskawkowa owsianka! Tym razem owocem przewodnim jest kiwi a dla urozmaicenia smaku, dodałem również bakalie i miód. Wszystko to w połączeniu z jogurtem naturalnym, dzięki czemu nie musimy jej gotować i zyskujemy kilka cennych minut! Wypróbujcie sami, ja byłem wniebowzięty!

SKŁADNIKI


  • 80 g płatków owsianych górskich,
  • 1 dojrzałe kiwi,
  • 15 g rodzynek,
  • 10 g płatków migdałowych,
  • 15 g suszonej żurawiny,
  • 15 g orzechów włoskich,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • opcjonalnie: mrożone lub świeże maliny do dekoracji

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

Owsianka z kiwi
Owsianka z kiwi
Owsianka z kiwi
Owsianka z kiwi
Owsianka z kiwi pomysły na owsianki pomysły na owsianki

WYKONANIE


Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami

  1. Wrzuć do przygotowanej miski płatki owsiane.
  2. Do płatków owsianych dodaj rodzynki, płatki migdałowe i jogurt naturalny. Zamieszaj całość, by jogurt obtoczył pozostałe składniki.
  3. Następnie dodaj suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj do owsianki łyżkę miodu i po raz kolejny zamieszaj owsiankę.
  5. Kiwi umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój. Najpierw przetnij na dwie połówki po długości, wykrój nożem białą, twardą część w środku a następnie pokrój na półplasterki.
  6. Pokrojone kiwi ułóż na wierzchu owsianki. Im bardziej estetycznie to zrobisz, tym lepszy efekt końcowy:)
  7. Owsianka z kiwi, miodem i bakaliami gotowa! Dodatkowo możesz ją udekorować jeszcze dodatkowo malinami. Mrożone dadzą najciekawszy efekt!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę

CENNE RADY

Jeżeli chcesz taką owsiankę zaserwować swoim gościom lub znajomym, użyj zamiast dobrze znanego wszystkim zielonego kiwi, żółtą odmianę tzw. kiwi gold! Na pewno będzie to bardzo intrygujące i efektowne rozwiązanie;)

SPOSÓB PODANIA

Owsianka z kiwi jest gotowa do podania od razu po jej przygotowaniu, wtedy płatki owsiane będą jeszcze chrupiące. Jeżeli jednak nie przepadasz na chrupkością w owsiance pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 15-20 minut, wtedy płatki namiękną. Do owsianki możesz podać dodatkowo szklankę domowej lemoniady.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!