Pasta guacamole z awokado sos meksyk

Pasta guacamole z awokado

Znalazłem ten przepis kilka lat temu na kartonowym opakowaniu awokado. Wypróbowałem go i… Pasta guacamole z awokado, która wtedy powstała z niego okazała się wyśmienita! Szybko przepisałem recepturę do mojego papierowego przepiśnika, by móc wykorzystać go przy kolejnej okazji. Przyszedł czas by podzielić się nim również z Wami, bo moim zdaniem jest świetny! Poznajcie zatem przepis na obłędne meksykańskie guacamole, może nie oryginalny (pytanie czy taki istnieje) ale na pewno gwarantujący doskonały efekt końcowy!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 duże dojrzałe awokado, np. odmiany Hass,
  • pół małej czerwonej cebuli,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • pęczek świeżej kolendry (wielkości zaciśniętej dłoni),
  • pół limonki,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji (ok. 250 – 300 g pasty))

WYKONANIE


  1. Obierzcie awokado. Przekrójcie je wzdłuż na dwie połówki i okręćcie. Usuńcie pestkę i łyżką wyciągnijcie miąższ ze skórki.
  2. Awokado wrzućcie do małej miseczki i skropcie je sokiem z połowy limonki.
  3. Następnie używając widelca uciekaj awokado na gładką masę.
  4. Cebulę pokrójcie w bardzo drobną kostkę i dodajcie do awokado.
  5. Kolendrę również drobno poszatkujcie i wrzućcie do miseczki.
  6. Ząbek czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  7. Dodajcie kmin rzymski, jeżeli macie go w całości, najpierw utrzyjcie go w moździerzu.
  8. Na koniec dodajcie oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
  9. Całość wymieszajcie i gotowe! Pasta guacamole z awokado może być już podawana na stół.

Pasta guacamole z awokado

awokado limonka kolendra czerwona cebula
Pasta guacamole z awokado
pasta meksyk awokado
Pasta guacamole z awokado
sos guacamole
pasta meksyk awokado
Pasta guacamole z awokado
Pasta guacamole z awokado sos meksyk

MIEJ POD RĘKĄ


  • mała miseczka,
  • praska do czosnku,
  • ewentualnie moździerz,

CENNE RADY


Podstawą idealnej i smacznej pasty quacamole są składniki, głównie awokado i oliwa z oliwek. Awokado, które kupujecie powinno bić lekko miękkie, wtedy wiemy że jest dojrzałe a dodatkowo jego skórka nie powinna być mocno pomarszczona, bo to może świadczyć o tym, że awokado jest już stare. Starajcie się wybierać również dobrej jakości oliwę, najlepiej z pierwszego tłoczenia (extra virgin) i tłoczoną na zimno.

SPOSÓB PODANIA


Pasta guacamole z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej czy iberyjskiej, np. meksykańskich tacos, quesedilli nadzianej mięsem mielonym czy nachosów. Guacamole świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa, które uwielbiam i chętnie dzielę się przepisami na nie w tym wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl