Pasztet z żurawiną i jabłkiem

Pasztet z żurawiną i jabłkiem

Domowy pasztet z żurawiną i jabłkiem to doskonały pomysł na smaczny okład do kanapek oraz wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z rosołu, który zapewne często gości na naszych stołach. Nie jest to jednak typowy pasztet drobiowy, ponieważ dzięki dodatkowi suszonej żurawiny i jabłka, jest słodszy w smaku, bardziej charakterystyczny i wilgotny. Jednym słowem – wyjątkowy, co tym bardziej powinno zachęcić Was do wypróbowania poniższego przepisu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg gotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
  • 0,5 kg warzyw gotowanych (marchewka, pietruszka, seler),
  • 1 jajko,
  • 1 jabłko,
  • 2 cebule,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 3/4 łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • ewentualnie 100-200 ml rosołu drobiowego

(ilość produktów dla przygotowania ok. 2 kg pasztetu)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie pasztetu rozpocznijcie od umycia jabłka oraz obrania cebuli i jabłka, które następnie pokrójcie w grubą kostkę.
  2. Patelnię postawcie na ogniu, wlejcie na nią olej, który następnie rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, dodajcie na patelnie pokrojone jabłko i cebulę i smażcie je na średnim ogniu przez 5 minut.
  3. Ugotowane wcześniej mięso zmielcie jeden raz, wykorzystując maszynkę do mielenia z małymi oczkami. Pod koniec mielenia mięsa dodajcie do maszynki również ugotowane wcześniej warzywa.
  4. Do jednokrotnie zmielonego mięsa i warzyw dodajcie usmażone jabłko i cebulę, całość wymieszajcie i zmielcie jeszcze dwukrotnie.
  5. Do trzykrotnie zmielonej masy dodajcie przyprawy oraz jajko i suszoną żurawinę. Wszystkie składniki należy teraz dokładnie wymieszać na możliwie jednolitą masę. Masa na pasztet z żurawiną i jabłkiem powinna być lekko wilgotna, dlatego jeżeli wychodzi zbyt sucha konieczne jest dodanie do niej odrobiny rosołu.
  6. Przygotowany pasztet z żurawiną i jabłkiem przełóżcie do wyłożonych papierem do pieczenia foremek lub keksówek.
  7. Gotowy pasztet włóżcie dla nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i pieczcie przez 75 minut.
  8. Po tym czasie wyciągnijcie pasztet i zostawcie do ostygnięcia. Po tym czasie, pasztet z żurawiną i jabłkiem jest gotowy!

Pasztet z żurawiną i jabłkiem

Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Pasztet z żurawiną i jabłkiem

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • maszynka do mielenia z sitkiem o małych oczkach,
  • papier do pieczenia,
  • foremki do pieczenia,
  • duża miska

CENNE RADY


By zebrać wystarczającą ilość mięsa gotowanego, można mrozić takie mięso wcześniej i w ten sposób zbierać potrzebną ilość.

SPOSÓB PODANIA


Pasztet z żurawiną i jabłkiem smakuje najlepiej po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce, choć można go już zjeść ze smakiem po ostygnięciu tuż po pieczeniu. Bardzo dobrym dodatkiem będzie domowe pieczywo, np. chleb razowy ale również np. konfitura z borówek.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl