Pasztet z żurawiną i jabłkiem
Domowy pasztet z żurawiną i jabłkiem to doskonały pomysł na smaczny okład do kanapek oraz wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z rosołu, który zapewne często gości na naszych stołach. Nie jest to jednak typowy pasztet drobiowy, ponieważ dzięki dodatkowi suszonej żurawiny i jabłka, jest słodszy w smaku, bardziej charakterystyczny i wilgotny. Jednym słowem – wyjątkowy, co tym bardziej powinno zachęcić Was do wypróbowania poniższego przepisu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,5 kg gotowanego mięsa drobiowego z rosołu,
- 0,5 kg warzyw gotowanych (marchewka, pietruszka, seler),
- 1 jajko,
- 1 jabłko,
- 2 cebule,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki tymianku,
- 3/4 łyżeczki suszonego majeranku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 100 g suszonej żurawiny,
- ewentualnie 100-200 ml rosołu drobiowego
(ilość produktów dla przygotowania ok. 2 kg pasztetu)
WYKONANIE
- Przygotowanie pasztetu rozpocznijcie od umycia jabłka oraz obrania cebuli i jabłka, które następnie pokrójcie w grubą kostkę.
- Patelnię postawcie na ogniu, wlejcie na nią olej, który następnie rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, dodajcie na patelnie pokrojone jabłko i cebulę i smażcie je na średnim ogniu przez 5 minut.
- Ugotowane wcześniej mięso zmielcie jeden raz, wykorzystując maszynkę do mielenia z małymi oczkami. Pod koniec mielenia mięsa dodajcie do maszynki również ugotowane wcześniej warzywa.
- Do jednokrotnie zmielonego mięsa i warzyw dodajcie usmażone jabłko i cebulę, całość wymieszajcie i zmielcie jeszcze dwukrotnie.
- Do trzykrotnie zmielonej masy dodajcie przyprawy oraz jajko i suszoną żurawinę. Wszystkie składniki należy teraz dokładnie wymieszać na możliwie jednolitą masę. Masa na pasztet z żurawiną i jabłkiem powinna być lekko wilgotna, dlatego jeżeli wychodzi zbyt sucha konieczne jest dodanie do niej odrobiny rosołu.
- Przygotowany pasztet z żurawiną i jabłkiem przełóżcie do wyłożonych papierem do pieczenia foremek lub keksówek.
- Gotowy pasztet włóżcie dla nagrzanego do 180 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i pieczcie przez 75 minut.
- Po tym czasie wyciągnijcie pasztet i zostawcie do ostygnięcia. Po tym czasie, pasztet z żurawiną i jabłkiem jest gotowy!
Pasztet z żurawiną i jabłkiem
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- maszynka do mielenia z sitkiem o małych oczkach,
- papier do pieczenia,
- foremki do pieczenia,
- duża miska
CENNE RADY
By zebrać wystarczającą ilość mięsa gotowanego, można mrozić takie mięso wcześniej i w ten sposób zbierać potrzebną ilość.
SPOSÓB PODANIA
Pasztet z żurawiną i jabłkiem smakuje najlepiej po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce, choć można go już zjeść ze smakiem po ostygnięciu tuż po pieczeniu. Bardzo dobrym dodatkiem będzie domowe pieczywo, np. chleb razowy ale również np. konfitura z borówek.