Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

W Wielkopolsce pieczona kaczka to danie niemal legendarne. Nie zawsze jednak jest okazja lub ilość wygłodniałych domowników by przygotować ją w całości, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na pieczone udka z kaczki po wielkopolsku. Skomponowałem go w taki sposób, by zachować jak najwięcej z tradycyjnej receptury na kaczkę po wielkopolsku, która wpisana została na ministerialną listę produktów tradycyjnych w kategorii Dania główne i potrawy w województwie wielkopolskim. Dzięki temu pieczone udka z kaczki po wielkopolsku, przygotowane według mojego przepisu są pełne aromatu majeranku oraz kwaskowych jabłek! Dzięki temu, że udka same w sobie są dużo bardziej soczyste niż np. piersi, gotowa potrawa również jest przyjemnie soczysta.

Przyznam się Wam, że pieczone udka z kaczki po wielkopolsku wyszły po prostu obłędnie… Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze wiele razy!

To danie jest dumą Poznania. Jeśli chcesz poznać nie tylko kuchnię, ale i najlepsze miejsca w Poznaniu, z moim planem zwiedzania zrobisz to w jeden dzień!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 ćwiartki tylne z kaczki,
  • 2 kwaskowe jabłka,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku (lub 3 mniejsze ząbki),
  • 70 g smalcu wieprzowego,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 lub 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Kacze udka opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku papierowym. Ostrym nożem pozbawcie je niedoskonałości.
  2. Udka doprawcie dużą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem i suszonym majerankiem.
  3. Jabłka umyjcie i pokrójcie w grube plasterki, następnie pokrójcie cebulę w półplasterki i czosnek w plasterki.
  4. Pokrojoną cebulę, czosnek i jabłka przełóżcie do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego a na nich ułóżcie przyprawione mięso. Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie na patelnię dodajcie smalec i ustawcie ją na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie gorący, połóżcie na patelni kacze udka skórą do dołu i smażcie przez 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
  6. Usmażone kacze udka włóżcie do naczynia żaroodpornego i obłóżcie dookoła jabłkami i cebulą. Do naczynia przelejcie również tłuszcz z patelni oraz na końcu dodajcie wodę.
  7. Naczynie przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program: grzanie góra – dół) na 40 minut.
  8. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego i pieczcie dalej przez 45 minut.
  9. W ostatnich 20 minutach 3-krotnie polejcie sosem skórę kaczki, by nabrała rumianego koloru.
  10. Po tym czasie wyciągnijcie naczynie z piekarnika i zostawcie do lekkiego przestygnięcia na około 5 minut.
  11. Następnie z naczynia wyciągnijcie mięso oraz kawałki jabłka.
  12. Pozostały sos z czosnkiem, cebulą i odrobiną pieczonych jabłek (te co się rozpadły lub około 5-7 kawałków) przelejcie do garnka i zblendujcie na gładki sos. Zblendowany sos postawcie na mocnym ogniu i odparujcie przez kilka minut aż sos wyraźnie się zagęści. Pod koniec doprawcie sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  13. Gotowe! Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku mogą lądować na Waszym stole.

Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • 2 talerze do odłożenia gotowego mięsa i jabłek,
  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
  • trzepaczka do sosu

CENNE RADY


Kacze udka podczas smażenia mogą mocno pryskać tłuszczem, dlatego pamiętajcie o kuchennym fartuchu i nie staniu za blisko kuchenki.

Jeżeli interesują Was regionalne dania, charakterystyczne dla Wielkopolski zachęcam sprawdzić przepisy oznaczone tagiem #kuchnia wielkopolska.

SPOSÓB PODANIA


Klasycznie pieczone udka z kaczki po wielkopolsku powinny wylądować na talerzu razem z pyzami (zwanymi w Wielkopolsce kluchami na łachu) oraz modrą kapustą. Jednak jeżeli macie inny pomysł na podanie kaczych udek w wielkopolskim wydaniu, możecie sami dobrać dodatki, np. korzystając z mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

 

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl