Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
W Wielkopolsce pieczona kaczka to danie niemal legendarne. Nie zawsze jednak jest okazja lub ilość wygłodniałych domowników by przygotować ją w całości, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na pieczone udka z kaczki po wielkopolsku. Skomponowałem go w taki sposób, by zachować jak najwięcej z tradycyjnej receptury na kaczkę po wielkopolsku, która wpisana została na ministerialną listę produktów tradycyjnych w kategorii Dania główne i potrawy w województwie wielkopolskim. Dzięki temu pieczone udka z kaczki po wielkopolsku, przygotowane według mojego przepisu są pełne aromatu majeranku oraz kwaskowych jabłek! Dzięki temu, że udka same w sobie są dużo bardziej soczyste niż np. piersi, gotowa potrawa również jest przyjemnie soczysta.
Przyznam się Wam, że pieczone udka z kaczki po wielkopolsku wyszły po prostu obłędnie… Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze wiele razy!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 ćwiartki tylne z kaczki,
- 2 kwaskowe jabłka,
- 1 średnia cebula,
- 2 duże ząbki czosnku (lub 3 mniejsze ząbki),
- 70 g smalcu wieprzowego,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 lub 4 porcji)
WYKONANIE
- Kacze udka opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku papierowym. Ostrym nożem pozbawcie je niedoskonałości.
- Udka doprawcie dużą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem i suszonym majerankiem.
- Jabłka umyjcie i pokrójcie w grube plasterki, następnie pokrójcie cebulę w półplasterki i czosnek w plasterki.
- Pokrojoną cebulę, czosnek i jabłka przełóżcie do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego a na nich ułóżcie przyprawione mięso. Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 1,5 godziny.
- Po tym czasie na patelnię dodajcie smalec i ustawcie ją na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie gorący, połóżcie na patelni kacze udka skórą do dołu i smażcie przez 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
- Usmażone kacze udka włóżcie do naczynia żaroodpornego i obłóżcie dookoła jabłkami i cebulą. Do naczynia przelejcie również tłuszcz z patelni oraz na końcu dodajcie wodę.
- Naczynie przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program: grzanie góra – dół) na 40 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego i pieczcie dalej przez 45 minut.
- W ostatnich 20 minutach 3-krotnie polejcie sosem skórę kaczki, by nabrała rumianego koloru.
- Po tym czasie wyciągnijcie naczynie z piekarnika i zostawcie do lekkiego przestygnięcia na około 5 minut.
- Następnie z naczynia wyciągnijcie mięso oraz kawałki jabłka.
- Pozostały sos z czosnkiem, cebulą i odrobiną pieczonych jabłek (te co się rozpadły lub około 5-7 kawałków) przelejcie do garnka i zblendujcie na gładki sos. Zblendowany sos postawcie na mocnym ogniu i odparujcie przez kilka minut aż sos wyraźnie się zagęści. Pod koniec doprawcie sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotowe! Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku mogą lądować na Waszym stole.
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- naczynie żaroodporne z pokrywką,
- 2 talerze do odłożenia gotowego mięsa i jabłek,
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
- trzepaczka do sosu
CENNE RADY
Kacze udka podczas smażenia mogą mocno pryskać tłuszczem, dlatego pamiętajcie o kuchennym fartuchu i nie staniu za blisko kuchenki.
Jeżeli interesują Was regionalne dania, charakterystyczne dla Wielkopolski zachęcam sprawdzić przepisy oznaczone tagiem #kuchnia wielkopolska.
SPOSÓB PODANIA
Klasycznie pieczone udka z kaczki po wielkopolsku powinny wylądować na talerzu razem z pyzami (zwanymi w Wielkopolsce kluchami na łachu) oraz modrą kapustą. Jednak jeżeli macie inny pomysł na podanie kaczych udek w wielkopolskim wydaniu, możecie sami dobrać dodatki, np. korzystając z mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY