Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

W Wielkopolsce pieczona kaczka to danie niemal legendarne. Nie zawsze jednak jest okazja lub ilość wygłodniałych domowników by przygotować ją w całości, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na pieczone udka z kaczki po wielkopolsku. Skomponowałem go w taki sposób, by zachować jak najwięcej z tradycyjnej receptury na kaczkę po wielkopolsku, która wpisana została na ministerialną listę produktów tradycyjnych w kategorii Dania główne i potrawy w województwie wielkopolskim. Dzięki temu pieczone udka z kaczki po wielkopolsku, przygotowane według mojego przepisu są pełne aromatu majeranku oraz kwaskowych jabłek! Dzięki temu, że udka same w sobie są dużo bardziej soczyste niż np. piersi, gotowa potrawa również jest przyjemnie soczysta.

Przyznam się Wam, że pieczone udka z kaczki po wielkopolsku wyszły po prostu obłędnie… Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze wiele razy!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 ćwiartki tylne z kaczki,
  • 2 kwaskowe jabłka,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku (lub 3 mniejsze ząbki),
  • 70 g smalcu wieprzowego,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 lub 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Kacze udka opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku papierowym. Ostrym nożem pozbawcie je niedoskonałości.
  2. Udka doprawcie dużą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem i suszonym majerankiem.
  3. Jabłka umyjcie i pokrójcie w grube plasterki, następnie pokrójcie cebulę w półplasterki i czosnek w plasterki.
  4. Pokrojoną cebulę, czosnek i jabłka przełóżcie do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego a na nich ułóżcie przyprawione mięso. Naczynie przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie na patelnię dodajcie smalec i ustawcie ją na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie gorący, połóżcie na patelni kacze udka skórą do dołu i smażcie przez 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
  6. Usmażone kacze udka włóżcie do naczynia żaroodpornego i obłóżcie dookoła jabłkami i cebulą. Do naczynia przelejcie również tłuszcz z patelni oraz na końcu dodajcie wodę.
  7. Naczynie przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (program: grzanie góra – dół) na 40 minut.
  8. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę z naczynia żaroodpornego i pieczcie dalej przez 45 minut.
  9. W ostatnich 20 minutach 3-krotnie polejcie sosem skórę kaczki, by nabrała rumianego koloru.
  10. Po tym czasie wyciągnijcie naczynie z piekarnika i zostawcie do lekkiego przestygnięcia na około 5 minut.
  11. Następnie z naczynia wyciągnijcie mięso oraz kawałki jabłka.
  12. Pozostały sos z czosnkiem, cebulą i odrobiną pieczonych jabłek (te co się rozpadły lub około 5-7 kawałków) przelejcie do garnka i zblendujcie na gładki sos. Zblendowany sos postawcie na mocnym ogniu i odparujcie przez kilka minut aż sos wyraźnie się zagęści. Pod koniec doprawcie sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  13. Gotowe! Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku mogą lądować na Waszym stole.

Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku
Pieczone udka z kaczki po wielkopolsku

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • 2 talerze do odłożenia gotowego mięsa i jabłek,
  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
  • trzepaczka do sosu

CENNE RADY


Kacze udka podczas smażenia mogą mocno pryskać tłuszczem, dlatego pamiętajcie o kuchennym fartuchu i nie staniu za blisko kuchenki.

Jeżeli interesują Was regionalne dania, charakterystyczne dla Wielkopolski zachęcam sprawdzić przepisy oznaczone tagiem #kuchnia wielkopolska.

SPOSÓB PODANIA


Klasycznie pieczone udka z kaczki po wielkopolsku powinny wylądować na talerzu razem z pyzami (zwanymi w Wielkopolsce kluchami na łachu) oraz modrą kapustą. Jednak jeżeli macie inny pomysł na podanie kaczych udek w wielkopolskim wydaniu, możecie sami dobrać dodatki, np. korzystając z mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

 

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl