Pieczony schab ze śliwką
Pieczony schab ze śliwką to jedna z najbardziej znanych pieczeni nad Wisłą, dlatego też musiałem sam ją wypróbować, po swojemu doprawić i ostatecznie spisać mój przepis na to danie. Najbardziej lubię w nim marynatę, która podczas pieczenia zamienia się w pełną smaku skórkę! Dzięki tej marynacie powstaje również doskonały sos, który dzięki dużej ilości suszonych śliwek jest bardzo intensywny i kontrastujący z pieczonym mięsem wieprzowym. Pieczony schab ze śliwką to doskonały przepis na bardziej uroczyste okazje, np. niedzielne obiady czy nawet świąteczne. Schab ze śliwką jest bardzo popularny podczas Świąt Bożego Narodzenia:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 750 g schabu wieprzowego,
- 250 g śliwek suszonych,
- 100 g powideł śliwkowych, które możecie przygotować według mojego przepisu: Domowe powidła śliwkowe,
- 35 ml oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 30%,
- 50 ml wody,
- pół łyżeczki soli do natarcia mięsa
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji (w zależności od kształtu mięsa))
WYKONANIE
- Kawałek schabu wieprzowego oczyśćcie z niedoskonałości a następnie przy pomocy długiego i cienkiego noża, zróbcie w kawałku mięsa dziurę na wylot.
- Do zrobionej dziury upychajcie suszone śliwki, jednocześnie mocno je ubijając.
- Nadziane śliwkami mięso natrzyjcie z zewnątrz solą a następnie włóżcie je do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
- Pozostałe śliwki pokrójcie na mniejsze kawałki (można na pół) i obsypcie nimi mięso w naczyniu. Dodajcie również 2 ząbki czosnku, których nie obierajcie z łupin.
- Z powideł śliwkowych, oleju i przypraw przygotujcie marynatę, którą następnie nasmarujcie mięso.
- Na koniec wlejcie do naczynia 50 ml wody, przykryjcie naczynie i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni (tryb: grzanie góra-dół) na 60 minut.
- Po tym czasie wyciągnijcie naczynie z mięsem z piekarnika i pozostawcie do wystudzenia na około 25 minut.
- Gdy schab lekko przestygnie, wyciągnijcie go na deskę i pokrójcie ostrym nożem w cienkie plastry.
- Resztę zawartości naczynia przelejcie do garnka i zblendujcie na możliwie gładką masę, którą następnie podgrzejcie na ma małym ogniu, często mieszając.
- Po około 2-3 minutach, do zblendowanej marynaty dodajcie śmietanę 30% i całość dokładnie zamieszajcie. Sos podgrzewajcie dalej aż do momentu wrzenia, pamiętając o tym by stale go mieszać. W razie potrzeby doprawcie sos solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowe! Pieczony schab ze śliwką wraz z aromatycznym sosem może lądować na stole.
Pieczony schab ze śliwką
MIEJ POD RĘKĄ
- duże naczynie żaroodporne z pokrywką,
- mały garnek (najwygodniejszy będzie rondel),
- mała miseczka,
- blender,
CENNE RADY
Jeżeli macie więcej czasu na przygotowanie schabu ze śliwką, warto przygotować go dzień wcześniej ale mięso pokroić dopiero na drugi dzień, kiedy będzie zimne. Dzięki temu kawałki będą równe, dzięki czemu będą się jeszcze lepiej prezentowały.
SPOSÓB PODANIA
Pieczony schab ze śliwką warto podać swoim gościom z dodatkami takimi jak pyzy, kluski śląskie czy duszone ziemniaki. Do tego warto dodać jeszcze jakiś warzywny akcent, np. zasmażane buraczki na słodko lub smażone pieczarki, również na słodko. Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY