Smażone pieczarki na słodko

smażone pieczarki
  • Marcin
  • 21 marca 2020

Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – smażone pieczarki, w tej wersji na słodko. Szybkie i proste do przygotowania a do tego smakuje prawie każdemu. Pamiętam, jak za dziecka zawsze pobierało się je gorące z patelni, stąd chyba ten sentyment.

Po więcej pomysłów na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół kilograma pieczarek,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta kwasku cytrynowego (ewentualnie kilka kropel soku z cytryny),
  • duża szczypta soli,
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki w proszku,
  • łyżeczka miodu

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

smażone pieczarki
smażone pieczarki
smażone pieczarki
smażone pieczarki

WYKONANIE


Smażone pieczarki na słodko

  1. Pieczarki umyj i odłóż na sito, by ociekły z wody; odczekaj chwilę.
  2. Suche pieczarki pokrój na ćwiartki. Pieczarki podczas smażenia puszczą sporo wody, dlatego ja kroję je w grubsze kawałki.
  3. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Przygotuj sobie już po ręką kwasek cytrynowy (dodaję by pieczarki nie utraciły koloru), sól i pieprz.
  4. Na rozgrzany olej wrzucaj pieczarki, następnie od razu posyp je kwaskiem, solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj. Smaż całość na dosyć dużym ogniu.
  5. Pieczarki po około 2 minutach powinny puścić wodę, jednak smaż je dalej na dużym ogniu by woda mogła jak najszybciej odparować. Mieszaj od czasu do czasu.
  6. Gdy prawie cała woda odparuje, jeszcze chwilę smaż pieczarki na mocnym ogniu. Gdy będą się już zarumieniać, zmniejsz ogień.
  7. Dodaj do pieczarek paprykę w proszku oraz miód. Zamieszaj smażone pieczarki dokładnie, tak by wszystkie się równomiernie obtoczyły w przyprawach.
  8. Jak wszystko już dokładnie wymieszasz, co powinno nie powinno trwać długo, zestaw całość z ognia by słodka papryka nie zrobiła się gorzka.
  9. To wszystko, smażone pieczarki na słodko gotowe do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • sito,
  • dużą patelnie

CENNE RADY

Smażone pieczarki na słodko smakują również wyśmienicie na zimno, dlatego możesz je zaserwować jako przekąska np. podczas przyjęcia.

Gotowe pieczarki możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

SPOSÓB PODANIA

Smażone pieczarki w wersji na słodko to doskonały dodatek do każdego obiady, np. kotletów mielonych z pieczarkami i papryką, tradycyjnych kotletów z piersi indyka czy pieczonego filetu z indyka a nawet klopsików z IKEI oraz karkówki w sosie słodko kwaśnym!

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!