Pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego
Brakuje Ci czegoś do obiadu albo sałatki? Też tak często mam. Wtedy wyciągam z rękawa sprawdzony pomysł na pieczywo czosnkowe, które jest świetnym dodatkiem do wszystkiego. Chrupiące, intensywnie czosnkowe i pachnące koperkiem. Doskonale pasuje do zup, warzywnych obiadów czy dodatek do kawałka przygotowanego mięsa ale może być również samodzielną świetną przekąską. Wypróbuj sam!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 5 kawałków lekko czerstwego pieczywa,
- 1 ząbek czosnku,
- 25 g masła,
- mały pęczek koperku,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Czerstwy chleb pokrój na kawałki o grubości około 1,5 centymetra.
- Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Przeciśnięty czosnek podziel między kawałkami i lekko rozsmaruj.
- Kawałki chleba z czosnkiem posól i popierz do smaku.
- Na patelni rozpuść masło i rozprowadź na całej jej powierzchni.
- Gdy całe masło już się rozpuści, na patelni poukładaj przygotowane kawałki chleba, stroną posmarowaną czosnkiem do góry.
- Posyp kawałki chleba krojonym koperkiem.
- Podsmażaj kawałki chleba na średnim ogniu przez 2 minuty i następnie odwróć na drugą stronę. Posyp ponownie koperkiem
- Drugą stronę podsmażaj odrobinę krócej, tylko do zarumienia czosnku, by nie zrobił się czarny.
- Gdy czosnek się zarumieni, pieczywo jest gotowe! Ściągaj od razu z patelni.
Pieczywo czosnkowe, dodatek idealny do wszystkiego
MIEJ POD RĘKĄ
- praska do czosnku,
- duża patelnia,
CENNE RADY
Najlepszy do przygotowania pieczywa czosnkowego jest lekko czerstwy chleb (najlepiej 2-dniowy). Łączymy wtedy przyjemne z pożytecznym: wykorzystujemy chleb, który nie jest już tak smaczny jak świeży, na zrobienie pysznej przekąski.
SPOSÓB PODANIA
Pieczywo czosnkowe podawaj, gdy jeszcze jest gorące. Wtedy właśnie jest najbardziej chrupiące i aromatyczne.
Pieczywo czosnkowe może być doskonałym dodatkiem na przykład do gotowanego bobu, frytek z batatów czy smażonej kiełbasy.