Pierogi z mięsem – klasyka gatunku
Każdy zna pierogi! Moje ulubione to oczywiście pierogi z mięsem! Jeżeli o nie chodzi jestem tradycjonalistą i w tej właśnie odsłonie lubię je najbardziej.
Same pierogi nie są trudne, tylko czasochłonne. Lepienie ich, najlepiej robić w małej grupie, wtedy idzie zdecydowanie szybciej. A jak robić pierogi, to hurtowo! Szczególnie, że te z mięsnym farszem, idealnie nadają się do mrożenia i zostania awaryjnym obiadem. W końcu po co kupować gotowe pierogi, skoro te domowe są najlepsze! Spróbuj a przekonasz się!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ciasto na pierogi:
- ciasto na pierogi przygotuj według mojego przepisu, który znajdziesz tutaj (potrzebne będą 3 porcje)
- farsz mięsny:
- 1,3 kg gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 3 duże cebule,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka oleju do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 140-150 pierogów)
WYKONANIE
- Gotowane mięso starannie oddziel od kości i umieść w misce.
- Cebulę pokrój w średnią kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
- Na patelnię z zeszkloną cebulą, dodaj surowe mięso mielone. Posól połową łyżeczki soli i podsmaż aż do całkowitego ścięcia. Gdy mięso będzie już odpowiednio usmażone przełóż je do miski.
- Wstępnie przygotowane mięso z cebulą na farsz do pierogów, dopraw przyprawami: słodką papryką w proszku, pieprzem, sól (1 łyżeczkę), czosnkiem granulowanym, majerankiem i gałką muszkatołową. Wymieszaj całość farszu, tak by przyprawy rozprowadziły się w masie.
- Przygotuj maszynkę do mielenia. Wstępnie przygotowany farsz, który wykorzystamy by zrobić pierogi z mięsem, musimy teraz rozdrobnić. Do maszynki zamontuj sitko z drobnymi oczkami i zmiel całość mięsnego farszu jeden raz.
- Po mieleniu farsz jest gotowy. Odstaw go na bok i zacznij przygotowywać ciasto wg mojego przepisu – Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis.
- Pierogi z mięsem, zlepiaj z przygotowanych krążków ciasta, na którego środek nakładaj czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Brzegi ciasta złącz ze sobą, formując pieroga i dobrze sklej palcami złożone ciasto.
- Gotowe pierogi z mięsem odkładaj na przygotowany papier do pieczenia lub drewnianą deskę. Koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką aby nie obsychały.
- Gdy skończysz lepienie pierogów, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj gotowe pierogi z mięsem na wrzątek i gotuj 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
- Gotowe pierogi z mięsem odkładaj na talerz.
Pierogi z mięsem – klasyka gatunku
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 miski,
- maszynkę do mielenia mięsa,
- patelnię,
- papier do pieczenia lub inny papier bądź drewnianą deskę, do odkładania surowych pierogów,
- bawełniane ściereczki kuchenne,
- duży garnek,
- łyżkę cedzakową,
- trochę czasu:)
CENNE RADY
Do zrobienia pierogów możesz wykorzystać zamrożone, gotowane mięso z rosołu. Oczywiście najpierw należy je rozmrozić.
Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z mięsem, by zostały „awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.
Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
SPOSÓB PODANIA
Pierogi z mięsem smakują jeszcze lepiej z tzw. okrasą. Moja ulubiona to lekko podsmażony wędzony boczek z dodatkiem smażonej razem z nim cebuli i szczypiorku. Dodatkowo doprawiony solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
polecane PRZEPISY