pierogi z mięsem jedzenie na wyjazd

Pierogi z mięsem – klasyka gatunku

Każdy zna pierogi! Moje ulubione to oczywiście pierogi z mięsem! Jeżeli o nie chodzi jestem tradycjonalistą i w tej właśnie odsłonie lubię je najbardziej.

Same pierogi nie są trudne, tylko czasochłonne. Lepienie ich, najlepiej robić w małej grupie, wtedy idzie zdecydowanie szybciej. A jak robić pierogi, to hurtowo! Szczególnie, że te z mięsnym farszem, idealnie nadają się do mrożenia i zostania awaryjnym obiadem. W końcu po co kupować gotowe pierogi, skoro te domowe są najlepsze! Spróbuj a przekonasz się!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • ciasto na pierogi:
  • farsz mięsny:
    • 1,3 kg gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
    • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
    • 3 duże cebule,
    • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • 2,5 łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • 1 łyżka oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 140-150 pierogów)

WYKONANIE


  1. Gotowane mięso starannie oddziel od kości i umieść w misce.
  2. Cebulę pokrój w średnią kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Na patelnię z zeszkloną cebulą, dodaj surowe mięso mielone. Posól połową łyżeczki soli i podsmaż aż do całkowitego ścięcia. Gdy mięso będzie już odpowiednio usmażone przełóż je do miski.
  4. Wstępnie przygotowane mięso z cebulą na farsz do pierogów, dopraw przyprawami: słodką papryką w proszku, pieprzem, sól (1 łyżeczkę), czosnkiem granulowanym, majerankiem i gałką muszkatołową. Wymieszaj całość farszu, tak by przyprawy rozprowadziły się w masie.
  5. Przygotuj maszynkę do mielenia. Wstępnie przygotowany farsz, który wykorzystamy by zrobić pierogi z mięsem, musimy teraz rozdrobnić. Do maszynki zamontuj sitko z drobnymi oczkami i zmiel całość mięsnego farszu jeden raz.
  6. Po mieleniu farsz jest gotowy. Odstaw go na bok i zacznij przygotowywać ciasto wg mojego przepisu – Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis.
  7. Pierogi z mięsem, zlepiaj z przygotowanych krążków ciasta, na którego środek  nakładaj czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Brzegi ciasta złącz ze sobą, formując pieroga i dobrze sklej palcami złożone ciasto.
  8. Gotowe pierogi z mięsem odkładaj na przygotowany papier do pieczenia lub drewnianą deskę. Koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką aby nie obsychały.
  9. Gdy skończysz lepienie pierogów, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj gotowe pierogi z mięsem na wrzątek i gotuj 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
  10. Gotowe pierogi z mięsem odkładaj na talerz.

Pierogi z mięsem – klasyka gatunku

pierogi z mięsem
pierogi z mięsem
pierogi z mięsem

MIEJ POD RĘKĄ


  • 2 miski,
  • maszynkę do mielenia mięsa,
  • patelnię,
  • papier do pieczenia lub inny papier bądź drewnianą deskę, do odkładania surowych pierogów,
  • bawełniane ściereczki kuchenne,
  • duży garnek,
  • łyżkę cedzakową,
  • trochę czasu:)

CENNE RADY


Do zrobienia pierogów możesz wykorzystać zamrożone, gotowane mięso z rosołu. Oczywiście najpierw należy je rozmrozić.

Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z mięsem, by zostały „awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.

Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.

SPOSÓB PODANIA


Pierogi z mięsem smakują jeszcze lepiej z tzw. okrasą. Moja ulubiona to lekko podsmażony wędzony boczek z dodatkiem smażonej razem z nim cebuli i szczypiorku. Dodatkowo doprawiony solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl