pierogi z serem na słodko dobre ciasto na pierogi domowe przepisy pierogi z bułeczką

Pierogi z serem na słodko

Muszę się Wam przyznać, że pierogi z serem na słodko nie są moim numerem jeden wśród pierogów, ale na pewno zajmują bardzo wysokie miejsce wśród ulubionych! Pierwszym wyborem są pierogi z mięsem, jednak kiedy nachodzi ochota na słodki obiad, pierogi z serem są idealne! Zawsze kiedy robię pierogi korzystam z przepisu na idealne ciasto do pierogów i podobnie jest i w tym przepisie, gdzie skupiam się głównie na serowym farszu. A ten powinien być słodki, wyraźnie twarogowy i kremowy, czyli dokładnie taki, jaki otrzymacie przygotowując pierogi z serem na słodko według tego przepisu. Zatem do dzieła:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • ciasto na pierogi:
  • farsz serowy:
    • 500 g białego sera twarogowego,
    • 2 żółtka,
    • 100 g cukru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 15 g cukru wanilinowego
  • woda do gotowania pierogów, około 2 litry,
  • 1 łyżeczka soli,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 40 pierogów)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz.
  2. Ser twarogowy zmiel jeden raz na sitku o drobnych oczkach.
  3. Oddziel żółtka od białek i dodaj same żółtka do zmielonego sera.
  4. Dodaj pozostałe składniki serowego farszu, to znaczy cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy.
  5. Wymieszaj dokładnie farsz, by pod koniec mieszania był jednolity.
  6. Farsz odstaw go na bok i zacznij przygotowywać ciasto wg mojego przepisu – Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis.
  7. Pierogi z serem, zlepiaj z przygotowanych krążków ciasta, na którego środek  nakładaj czubatą łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta złącz ze sobą, formując pieroga i dobrze sklej palcami złożone ciasto.
  8. Gotowe pierogi z serem odkładaj na przygotowany papier do pieczenia lub drewnianą deskę. Koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką aby nie obsychały.
  9. Gdy skończysz lepienie pierogów, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj gotowe pierogi z serem na wrzątek i gotuj 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
  10. Gotowe pierogi z serem odkładaj na talerz.

Pierogi z serem na słodko

domowe pierogi z serem na słodko
domowe pierogi z serem na słodko
domowe pierogi z serem na słodko
farsz do pierogów serowy
domowe pierogi z serem na słodko
farsz serowy do pierogów
pierogi z serem na słodko zawijanie pierogów
domowe pierogi z serem na słodko
dobre ciasto na pierogi z serem na słodko

MIEJ POD RĘKĄ


  • 2 miski,
  • maszynkę do mielenia,
  • papier do pieczenia lub inny papier bądź drewnianą deskę, do odkładania surowych pierogów,
  • bawełniane ściereczki kuchenne,
  • duży garnek,
  • łyżkę cedzakową,
  • trochę czasu:)

CENNE RADY


Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z serem na słodko, by zostały „awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.

Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Dokładnie w taki sam sposób możesz postępować z innymi pierogami, na przykład tymi z mięsnym farszem.

SPOSÓB PODANIA


Gotowe pierogi z serem na słodko, dla mnie najlepiej smakują polane podsmażoną na maśle bułką tartą. Znam jednak takich co wolą jeść pierogi, posypane cukrem zamiast bułeczką.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl