Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym
Przysmak mojej, drugiej (lepszej) połowy a do tego pozycja obowiązkowa w sezonie na kurki, czyli pierś z kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym.
To bardzo szybkie w przygotowaniu i efektownie wyglądające danie, dobrze sprawdzi się jako niedzielny obiad. Przygotowane według tego przepisu, uraczy niejedno podniebienie. Jeżeli nigdy nie próbowałeś, czas najwyższy spróbować! Uwierz mi, że warto.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 300 g fileta z piersi kurczaka,
- 150 g kurek,
- 50 g masła,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- średni pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Przygotowanie zacznij od umycia piersi z kurczaka, dokładnego ich wysuszenia oraz usunięcia wszelkich niedoskonałości. Następnie podziel je na mniejsze, choć nadal duże kawałki (1 filet na 2-3 części).
- Przygotowane kawałki mięsa solidnie posól i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Kurki oczyść z zabrudzeń i podziel na mniejsze kawałki. Większe grzyby podziel na pół a mniejsze pozostaw w całości.
- Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plasterki.
- Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący układaj na patelni kawałki piersi z kurczaka.
- Smaż mięso na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut na stronę. Gdy mięso będzie już wysmażone, odłóż je na talerz.
- Na patelnię dodaj masło i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
- Dodaj pokrojoną cebulę, posól ją szczyptą soli i zeszklij na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz kilkanaście sekund później kurki.
- Smaż wszystko przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W czasie gdy na patelni smażą się kurki, posiekaj natkę pietruszki.
- Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj i od razu po chwili dodaj pokrojoną natkę. Doprowadź sos do wrzenia (poznasz to po „bulgotaniu” i bąblach na powierzchni) a następnie smaż dalej przez 2 minuty na małym ogniu, często mieszając.
- Lekko ostudzone mięso pokrój na ostateczne kawałki lub plastry i dodaj do sosu. Podgrzewaj całość przez kolejną minutę, aby mięso nabrało temperatury. Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest gotowa do podania!
Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- talerz,
CENNE RADY
Kluczem, by idealnie przygotować pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest czas. Po usmażeniu mięsa na patelnię dodawane są składniki jeden po drugim, w niewielkich odstępach czasu. Dlatego warto mieć pod ręką pokrojone i przygotowane na początku wszystkie potrzebne składniki.
SPOSÓB PODANIA
Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub puree z ziemniaków. W ostateczności możesz ją podać z pieczywem czosnkowym.
polecane PRZEPISY