Pierś kurczaka z kurkami

Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

Przysmak mojej, drugiej (lepszej) połowy a do tego pozycja obowiązkowa w sezonie na kurki, czyli pierś z kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym.

To bardzo szybkie w przygotowaniu i efektownie wyglądające danie, dobrze sprawdzi się jako niedzielny obiad. Przygotowane według tego przepisu, uraczy niejedno podniebienie. Jeżeli nigdy nie próbowałeś, czas najwyższy spróbować! Uwierz mi, że warto.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 300 g fileta z piersi kurczaka,
  • 150 g kurek,
  • 50 g masła,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • średni pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie zacznij od umycia piersi z kurczaka, dokładnego ich wysuszenia oraz usunięcia wszelkich niedoskonałości. Następnie podziel je na mniejsze, choć nadal duże kawałki (1 filet na 2-3 części).
  2. Przygotowane kawałki mięsa solidnie posól i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  3. Kurki oczyść z zabrudzeń i podziel na mniejsze kawałki. Większe grzyby podziel na pół a mniejsze pozostaw w całości.
  4. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plasterki.
  5. Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący układaj na patelni kawałki piersi z kurczaka.
  6. Smaż mięso na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut na stronę. Gdy mięso będzie już wysmażone, odłóż je na talerz.
  7. Na patelnię dodaj masło i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę, posól ją szczyptą soli i zeszklij na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz kilkanaście sekund później kurki.
  9. Smaż wszystko przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W czasie gdy na patelni smażą się kurki, posiekaj natkę pietruszki.
  10. Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj i od razu po chwili dodaj pokrojoną natkę. Doprowadź sos do wrzenia (poznasz to po „bulgotaniu” i bąblach na powierzchni) a następnie smaż dalej przez 2 minuty na małym ogniu, często mieszając.
  11. Lekko ostudzone mięso pokrój na ostateczne kawałki lub plastry i dodaj do sosu. Podgrzewaj całość przez kolejną minutę, aby mięso nabrało temperatury. Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest gotowa do podania!

Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

Pierś kurczaka z kurkami
Pierś kurczaka z kurkami
Pierś kurczaka z kurkami

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • talerz,

CENNE RADY


Kluczem, by idealnie przygotować pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest czas. Po usmażeniu mięsa na patelnię dodawane są składniki jeden po drugim, w niewielkich odstępach czasu. Dlatego warto mieć pod ręką pokrojone i przygotowane na początku wszystkie potrzebne składniki.

SPOSÓB PODANIA


Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub puree z ziemniaków. W ostateczności możesz ją podać z pieczywem czosnkowym.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl