Przepis na tacos z mięsem mielonym i warzywami

Przepis na tacos z mięsem mielonym

Poznajcie mój prosty przepis na tacos z mięsem mielonym, awokado i warzywami! To doskonała propozycja na nietypowy, smaczny obiad a może nawet kolację, którą przygotujecie bardzo szybko! Największą zaletą tego dania jest jednak to, że jest pełna różnych smaków, chrupkości świeżych warzyw z soczystością mięsnego farszu. Podawana w łódeczkach z tortilli, świetnie sprawdza się również jako przekąska typu finger foods na imprezę czy spotkanie ze znajomymi.

Choć to danie jest międzynarodowe, polecam spróbować kuchni i atrakcji Wielkopolski – to region, który pozytywnie zaskakuje.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 6 kukurydzianych placków tortilli lub gotowych tacos kukurydzianych,
  • farsz mięsny:
    • 500 g mięsa mielonego (ja użyłem wieprzowego choć najlepsze jest wołowe),
    • 1 czerwona papryka,
    • 200 g czerwonej fasoli konserwowej,
    • 1 cebula,
    • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, np. przygotowanej wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pół dojrzałego awokado,
  • 1 pomidor,
  • szczypior z cebuli dymki,
  • kilka liści sałaty strzępiastej,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 tacos)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia mięsnego farszu. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnie dodajcie olej rzepakowy, po chwili wrzućcie pokrojoną cebulę i smażcie aż do zeszklenia (około 1 minuty).
  3. Po tym czasie dodajcie mięso mielone, doprawcie je solą i pieprzem i smażcie przez 4 minuty, mieszając co jakiś czas.
  4. W między czasie paprykę pokrójcie w kostkę, tej samej wielkości co cebula.
  5. Po upływie kilku minut smażenia mięsa dodajcie na patelnię pokrojoną paprykę (około 3/4 całości), całość zamieszajcie i smażcie kolejne 2 minuty. Po nich dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką w proszku oraz i koncentrat pomidorowy. Zamieszajcie farsz i smażcie kolejne 2 minuty.
  6. Po 2 minutach dodajcie odsączoną z zalewy fasolę konserwową, podgrzewajcie na małym ogniu przez kolejne 2 minuty i zestawcie z ognia.
  7. W między czasie pokrójcie pozostałe warzywa. Awokado pokrójcie w plasterki, czerwoną cebulę w kostkę, pomidora w grubą kostkę oraz szczypiorek.
  8. Kukurydziane tacos podgrzejcie np. w piekarniku.
  9. Do ciepłych placków w kształcie łódeczek dodajcie kolejno: liść sałaty, mięsny farsz, awokado, pomidora, paprykę oraz czerwoną cebulę.
  10. Gotowe i wypełnione farszem tacosy układajcie przy sobie na talerzy czy desce. Po zrobieniu wszystkich, całość posypcie szczypiorkiem.
  11. Gotowe! Oto cały przepis na tacos z mięsem mielonym!

Przepis na tacos z mięsem mielonym

Przepis na tacos z mięsem mielonym
farsz mięsny meksykański
farsz mięszny meksykański
Przepis na tacos z mięsem mielonym farsz
gotowe tacos
warzywa pokrojone do tacos
Przepis na tacos z mięsem mielonym i warzywami
Przepis na tacos z mięsem mielonym i warzywami

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnia,

CENNE RADY


Przepis na tacos z mięsem mielonym powstał przy wykorzystaniu gotowych kukurydzianych tacos, które możecie kupić w wielu sklepach. Dla mnie są one po prostu wygodniejsze w przygotowaniu ale i w jedzeniu. Zachowują swój kształt i chrupkość, dzięki czemu lepiej się sprawdzą gdy przygotowujecie meksykańskie tacos jako finger foods, które może na talerzy spędzić nieco więcej niż kilka minut.

SPOSÓB PODANIA


Meksykańskie tacosy to przekąska a nawet danie główne, które bez problemu przygotujecie mając pod ręką mój przepis na tacos z mięsem mielonym. Gdy będą już gotowe, najlepiej smakują podane odrobiną limonki, którą można je skropić dla przełamania smaku lub z pastą guacamole, na którą przepis znajdziecie tutaj: Pasta guacamole z awokado.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl