Rosół z pieczonego kurczaka. Daj się zaskoczyć!
Pewnie też wyrzucacie do śmieci kostki i skórki, które zostają po wpałaszowaniu pieczonego kurczaka. Do pewnego czasu również tak robiłem, jednak wszystko zmieniło się kiedy odkryłem przepis na rosół z pieczonego kurczaka, który początkowo wydał mi się nieco… niedorzeczny. Mimo to spróbowałem i następnie bardzo się zaskoczyłem, tym jak świetny rosół udało mi się w ten sposób przygotować. Zastanawia Was jaki jest rosół z pieczonego kurczaka? Zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku, odważniej doprawiony, bardziej złocisty i posiadający więcej aromatu od swojego, bardziej tradycyjnego odpowiednika na który przepis znajdziecie tutaj: Rosół jak u mamy. Poznajcie zatem jak go przygotować i być może rozpocząć nim swoją przygodę z kuchnią zero waste!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ok. 300-350 g kości, skórek i resztek z pieczonego kurczaka, który możecie przygotować wcześniej np. z mojego przepisu: Tradycyjny kurczak pieczony w całości,
- 2 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 1 mały seler lub kawałek większego selera,
- 1 średnia cebula,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- ok. 10 -12 ziaren kolorowego pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1,3 litra wody,
(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)
WYKONANIE
- Kostki, skórki i resztki pieczonego kurczaka wrzućcie do średniej wielkości garnka.
- Do garnka wlejcie wodę, dodajcie 1 łyżeczkę soli i postawcie garnek na średnim ogniu.
- Wraz z podgrzewaniem wywaru na jego powierzchni będzie tworzyła się piana (tzw. szum), którą należy zebrać nim wywar zacznie się gotować. Użyjcie do tego łyżki cedzakowej, tzw. szumówki lub niewielkiego sitka kuchennego.
- W czasie kiedy wywar się podgrzewa przygotujcie warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i por obierzcie. Cebulę pozostawcie w całości a pozostałe warzywa podzielcie na mniejsze kawałki. Ząbków czosnku nie obierajcie.
- Kiedy wywar będzie się już gotował i a wcześniej zbierzecie szum do garnka możecie dodać przygotowane warzywa oraz pozostałe przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pół łyżeczki soli.
- Po tym garnek przykryjcie pokrywką, doprowadźcie ponownie do minimalnego wrzenia i gotujcie na niewielkim ogniu przez 2 godziny.
- Po ugotowaniu z rosołu wyciągnijcie warzywa na talerz a następnie wywar wraz z kawałkami kurczaka przelejcie przez sitko kuchenne do innego garnka.
- Przecedzony rosół z pieczonego kurczaka jest gotowy do podania na stół!
Rosół z pieczonego kurczaka. Daj się zaskoczyć!
MIEJ POD RĘKĄ
- dwa średniej wielkości garnki (o poj. ok. 2,5 litra) z pokrywką,
- duże sitko kuchenne,
- głęboki talerz,
- łyżka cedzakowa, tzw. szumówka lub niewielkie sitko,
CENNE RADY
Skoro poznaliście jeden z przepisów typu zero waste, w których myślą przewodnią jest takie gotowanie by jak najmniej żywości trafiało do kosza warzywa, koniecznie poznajcie jeszcze jeden przepis, dzięki któremu wykorzystacie ugotowane warzywa z rosołu i zamienicie je w przepyszne kotlety. Oto mój przepis na kotlety warzywne!
SPOSÓB PODANIA
Rosół z pieczonego kurczaka można serwować na stół od razu do ugotowaniu. Ja jednak proponuję odstawić go na około 30 minut aby wszystkie przyprawy i drobiny znajdujące się w nim opadły na dno garnka, dzięki czemu rosół z pieczonego kurczaka stanie się bardziej klarowny. Tak przygotowany rosół podawajcie z drobnym makaronem (np. nitki, gniazdka), kawałkami gotowanej marchewki i odrobiną pokrojonej natki pietruszki, jeżeli lubicie.