rosół z pieczonego kurczaka i warzyw z marchewką makaronem i pietruszką natką

Rosół z pieczonego kurczaka. Daj się zaskoczyć!

Pewnie też wyrzucacie do śmieci kostki i skórki, które zostają po wpałaszowaniu pieczonego kurczaka. Do pewnego czasu również tak robiłem, jednak wszystko zmieniło się kiedy odkryłem przepis na rosół z pieczonego kurczaka, który początkowo wydał mi się nieco… niedorzeczny. Mimo to spróbowałem i następnie bardzo się zaskoczyłem, tym jak świetny rosół udało mi się w ten sposób przygotować. Zastanawia Was jaki jest rosół z pieczonego kurczaka? Zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku, odważniej doprawiony, bardziej złocisty i posiadający więcej aromatu od swojego, bardziej tradycyjnego odpowiednika na który przepis znajdziecie tutaj: Rosół jak u mamy. Poznajcie zatem jak go przygotować i być może rozpocząć nim swoją przygodę z kuchnią zero waste!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • ok. 300-350 g kości, skórek i resztek z pieczonego kurczaka, który możecie przygotować wcześniej np. z mojego przepisu: Tradycyjny kurczak pieczony w całości,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 mały seler lub kawałek większego selera,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • ok. 10 -12 ziaren kolorowego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,3 litra wody,

(ilość produktów dla przygotowania 5-6 porcji)

WYKONANIE


  1. Kostki, skórki i resztki pieczonego kurczaka wrzućcie do średniej wielkości garnka.
  2. Do garnka wlejcie wodę, dodajcie 1 łyżeczkę soli i postawcie garnek na średnim ogniu.
  3. Wraz z podgrzewaniem wywaru na jego powierzchni będzie tworzyła się piana (tzw. szum), którą należy zebrać nim wywar zacznie się gotować. Użyjcie do tego łyżki cedzakowej, tzw. szumówki lub niewielkiego sitka kuchennego.
  4. W czasie kiedy wywar się podgrzewa przygotujcie warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i por obierzcie. Cebulę pozostawcie w całości a pozostałe warzywa podzielcie na mniejsze kawałki. Ząbków czosnku nie obierajcie.
  5. Kiedy wywar będzie się już gotował i a wcześniej zbierzecie szum do garnka możecie dodać przygotowane warzywa oraz pozostałe przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pół łyżeczki soli.
  6. Po tym garnek przykryjcie pokrywką, doprowadźcie ponownie do minimalnego wrzenia i gotujcie na niewielkim ogniu przez 2 godziny.
  7. Po ugotowaniu z rosołu wyciągnijcie warzywa na talerz a następnie wywar wraz z kawałkami kurczaka przelejcie przez sitko kuchenne do innego garnka.
  8. Przecedzony rosół z pieczonego kurczaka jest gotowy do podania na stół!

Rosół z pieczonego kurczaka. Daj się zaskoczyć!

rosół z pieczonego kurczaka i warzyw składniki
warzywa na rosół
zbieranie szumu z rosołu wywaru
rosół z pieczonego kurczaka i warzyw gotowanie w garnku
gotowanie rosołu wywaru pod przykryciem
rosół z pieczonego kurczaka i warzyw gotowanie
odcedzanie rosołu
kości z gotowania rosołu
rosół z pieczonego kurczaka i warzyw w garnku

MIEJ POD RĘKĄ


  • dwa średniej wielkości garnki (o poj. ok. 2,5 litra) z pokrywką,
  • duże sitko kuchenne,
  • głęboki talerz,
  • łyżka cedzakowa, tzw. szumówka lub niewielkie sitko,

CENNE RADY


Skoro poznaliście jeden z przepisów typu zero waste, w których myślą przewodnią jest takie gotowanie by jak najmniej żywości trafiało do kosza warzywa, koniecznie poznajcie jeszcze jeden przepis, dzięki któremu wykorzystacie ugotowane warzywa z rosołu i zamienicie je w przepyszne kotlety. Oto mój przepis na kotlety warzywne!

SPOSÓB PODANIA


Rosół z pieczonego kurczaka można serwować na stół od razu do ugotowaniu. Ja jednak proponuję odstawić go na około 30 minut aby wszystkie przyprawy i drobiny znajdujące się w nim opadły na dno garnka, dzięki czemu rosół z pieczonego kurczaka stanie się bardziej klarowny. Tak przygotowany rosół podawajcie z drobnym makaronem (np. nitki, gniazdka), kawałkami gotowanej marchewki i odrobiną pokrojonej natki pietruszki, jeżeli lubicie.

 

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl