Sałatka z serem pleśniowym

  • Marcin
  • 29 stycznia 2021

Kolejna sałatkowa propozycja to sałatka z serem pleśniowym! Uwielbiam ser pleśniowy, mógłby go jeść o każdej porze i do wszystkiego, niestety nie należy do najtańszych więc nie gości na moim stole codziennie… Dlatego jeżeli już nachodzi mnie ochota na kawałek najczęściej błękitnego sera, zjadam go tak po prostu bez dodatków lub dodaję go do swoich ulubionych składników, tworząc smakowite potrawy w których jest on główną gwiazdą. Sałatka z serem pleśniowym to właśnie jeden z moich pomysłów na taką potrawę, gdzie ser pleśniowy jest najważniejszym składnikiem, przez co można się delektować jego smakiem. Dobrze dobrane dodatki oraz sos smietanowo-majonezowy tylko dopełniają całość i doskonale się komponują z intensywnym smakiem sera. Wypróbujcie bo warto!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 100 g ulubionej sałaty lub mixu,
  • 3 małe ogórki gruntowe,
  • 1 mała marchewka,
  • pół małej cebuli,
  • 200 ml sosu śmietanowo-majonezowego, który możesz przygotować wg mojego przepisu,
  • 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią,
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

Sałatka z serem pleśniowym
Sałatka z serem pleśniowym
Sałatka z serem pleśniowym
Sałatka z serem pleśniowym

WYKONANIE


Sałatka z serem pleśniowym

  1. W pierwszej kolejności przygotuj sos śmietanowo-majonezowy, na który przepis znajdziesz tutaj.
  2. Do przygotowanych misek wsyp po równo ulubionej sałaty lub mixu sałat.
  3. Ogórki umyj pod bieżącą wodą i pokrój je w średniej grubości plasterki. Nie obieraj ich ze skórki, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Pokrojone ogórki wrzuć do misek z sałatą.
  4. Marchewkę obierz a następnie pokrój ją w słupki, które dodaj do misek.
  5. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i posyp nimi pozostałe składniki w miskach.
  6. Polej wszystkie przygotowane składniki przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo-majonezowym.
  7. Na wierzch dodaj pokruszony w dłoniach ser pleśniowy. By kawałki sera nie były zbyt duże, możesz wcześniej pokroić ser w plastry lub kupić już pokrojony ser.
  8. Jako ostatni dodaj do sałatki słonecznik, którym posyp całość po wierzchu.
  9. Sałatka z serem pleśniowym jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miski lub głębokie talerze do podania,

CENNE RADY

Polskim bardzo znanym i doskonałym w smaku serem pleśniowym jest ser “Lazur” produkowany niedaleko moich rodzinnych stron. Kupując go nie powinieneś się zawieść. Często możesz go spotkać również w dyskontowych markach własnych, dlatego sprawdzaj producenta sera a nie tylko markę.

SPOSÓB PODANIA

Sałatka z serem pleśniowym jest wbrew pozorom dosyć syta, przez co nie musisz koniecznie podawać do niej żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcesz się nią naprawdę najeść, możesz ją podać np. z pieczywem czosnkowym jako dodatek.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!